Предложенията на Русия към Съединените щати и НАТО за гаранции

...
Предложенията на Русия към Съединените щати и НАТО за гаранции
Коментари Харесай

Среща на първите дипломати на Русия и САЩ на фона на нарастващо напрежение

Предложенията на Русия към Съединените щати и НАТО за гаранции в областта на сигурността допускат евакуиране на войските на Алианса от България и Румъния. Това оповестиха от съветското министерство на външните работи в писмен отговор на въпрос на БНР. 

Съобщението провокира остри реакции в България и Румъния.

Междувременно тематиката за гаранциите в областта на сигурността по оста НАТО - Съединени американски щати и Русия беше разисквана на среща в Женева сред съветския министър на външните работи Сергей Лавров и американския държавен секретар Антъни Блинкън.

На конференция след срещата в Женева Сергей Лавров съобщи, че Антъни Блинкън е заречен да му даде идната седмица писмени отговори на съветските оферти за гаранции в областта на сигурността:  

„ В последна сметка се договорихме, че идната седмица ще ни бъдат показани писмени отговори на всички наши оферти “.

По време на срещата Антъни Блинкън е сложил въпроса за скупчването на съветските войски по границата с Украйна.  Сергей Лавров е дал отговор, че украинският въпрос заслужава внимание, само че и че с него не се изчерпва казусът с европейската архитектура за сигурност.

По думите на Лавров американската страна е изразила подготвеност да спомага за осъществяването на Минските съглашения:

„ Антъни Блинкън удостовери това, което сподели и президентът Байдън, а точно - готовността на Съединените щати да спомагат за реализацията на Минските съглашения.  За следващ път го приканих да употребява решаващото си въздействие над киевския режим, с цел да го накара да се вразуми и да престане да саботира този значим документ, който би трябвало да постави завършек на вътрешноукраинския спор “.

През декември м.г. Русия съобщи на Съедините щати и НАТО два проектодоговора за гаранции в областта на сигурността.

Основните претенции на Русия са да бъде прекъснато по-нататъшното разширение на НАТО на изток, да не се разполагат ударни системи в непосредствена непосредственост до съветските граници и военната инфраструктура на Алианса да бъде изтеглена на позициите до 1997 година.

Това значи задграничните войски и оръжие да изоставен всички страни, включили се към НАТО след посочената година, в това число България и Румъния, прецизираха от съветското външно министерство.

Съединените щати ще отговорят на настояванията на Русия идната седмица, само че в писмена форма ще конкретизират и терзанията на Запада по отношение на съветските дейности по отношение на Украйна.

Това съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън след срещата си с Лавров.

„ Ще се срещнем още веднъж, откакто Русия види писмените отговори и ще забележим по какъв начин ще продължим. Но дано е ясно: по едно и също време с дипломацията, Русия продължава да възнамерява нападателни дейности и да натрупа войски по границата с Украйна.

Ние и всичките ни съдружници и сътрудници изяснихме, че ще има бърз, сериозен и единен отговор на всякаква съветска експанзия по отношение на Украйна “.

Блинкън добави, че и през днешния ден е получил уверения от съветския външен министър, че Москва не възнамерява навлизане в Украйна.

Американският държавен секретар дефинира днешната си среща с Лавров не като договаряния, а като директно и почтено показване на позиции и даде образец с директен въпрос, който е задал на сътрудника си.

„ Как считат, че личните им дейности са повлияли на стратегическите им ползи? Действията ви предизвикват това, което желаете да предотвратите. Заради съветската експанзия през 2014 НАТО укрепи източния си фланг “, сподели Антъни Блинкън.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР