Предложения като това на лидера на ИТН Трифонов издават по-скоро

...
Предложения като това на лидера на ИТН Трифонов издават по-скоро
Коментари Харесай

Калфин срази Слави: Предложението му за Северна Македония издава аматьорщина и безпомощност

Предложения като това на водача на Има Такъв Народ Трифонов издават по-скоро аматьорщина и беззащитност. За мен е необичайно за какво човек, който е сполучлив в това, което прави – в тази ситуация несъмнено дълголетна и известна шоу стратегия – подценява нуждата от професионализъм в характерна сфера като дипломацията. Това разяснява някогашният вицепремиер и външен министър Ивайло пред EURACTIV България.

Преди ден Трифонов стартира в качеството си „ жител “ концепцията България да смъкна ветото върху европейската интеграция на Северна Македония, в случай че Съединени американски щати смъкват визите, а страните от Европейски Съюз пуснат България в Шенен. Тази му концепция бе доуточнена по-късно денем в понеделник, 3 януари, че по едно и също време с това Северна Македония трябвало да признае и българските си корени.
свързани новини101485на 03.01.202283243преди 12 часа
„ Инициативата на Трифонов България да вдигне ветото върху договарянията на СРМ за участие в Европейски Съюз против допускане в Шенгенското пространство и отпадане на визите за Съединени американски щати е несъстоятелна по няколко аргументи “, споделя Калфин.

Според него с сходен метод България ще смъкна своите претенциите за потребността от каквито и да било дейности от управляващите в Скопие.

„ Това е безценен подарък за тях и те към този момент ще могат да приказват, че нито едно от настояванията на България във връзка с история, просвета, човешки права, права на хората с българско съзнание и така нататък не е имало съображение. Второ, посланието към сътрудниците ни в Европейски Съюз и Съединени американски щати е, че ветото за Република Северна Македония има само съображение – да ги изнудва за отстъпки по въпроси, по които нямаме други причини “, споделя още някогашният български външен министър.

Не на последно място разяснява, че с сходно гледище България ще сложи сътрудниците си в неуместната обстановка да се откажат от причините си, с които ни държат отвън Шенген и безвизовата стратегия и да правят отстъпка пред българското изнудване.

„ Четвърто и най-важно, в случай че това предложение стане факт, държавното управление ще покаже пред българските жители, че националното достолепие е просто инструмент за търговия. Накратко – крайният резултат би бил смачкано национално достолепие, триумфиращи националисти в Република Северна Македония и злепоставени сътрудници в Европейски Съюз и Съединени американски щати. Очевидно, това е недопустимо. В едно е прав Трифонов – в този момент е моментът да се изкове взаимно преференциално решение. То обаче би трябвало да има напълно друга от препоръчаната рамка “, изясни Калфин.

По думите му безпътицата, в която се намират двустранните ни връзки със Скопие през последните години, в действителност има късмет да завърши. Благоприятните фактори са новото държавно управление в София, новият министър председател в Скопие и мощният външен напън, които могат да дадат резултат.

„ За това обаче е нужна ясна формула, която да откри пресечната точка на националните ползи и проект, който да докара тази формула до резултат “, споделя Калфин.

През последните няколко дни управляващите в Скопие всекидневно споделят своята убеденост, че България бързо ще смъкна ветото, само че без да дават знак какви отстъпки са подготвени да одобряват.

Българският министър председател Кирил Петков си даде шест месеца период да реши казуса, само че президентът Румен Радев разгласи, че България упорства за смяна в македонската конституция, която да подсигурява равното отнасяне на българите с македонско съзнание в страната. Над 120 хиляди македонци имат български паспорти.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР