Предложените текстове в Закона за бюджета на НЗОК, засягащи дейността

...
Предложените текстове в Закона за бюджета на НЗОК, засягащи дейността
Коментари Харесай

БФС: Искаме промените да се случват след обсъждане с нас

Предложените текстове в Закона за бюджета на НЗОК, засягащи активността на фармацевтите, са написани и включени по непрогледен метод и ние като организация не можем да се съгласим с подобен метод. Това съобщи пред телевизия Bulgaria ON AIR ръководителят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) Димитър Маринов.

Той бе безапелационен, че съсловната организация на магистър-фармацевтите не е срещу основаването на Национален рамков контракт за медикаменти, само че не утвърждава това да се случва небрежно и през различен закон – този за бюджета на Касата.

„ Това внезапно ни се сервира през Закона за бюджета на Касата, тъй като той е незабавен и минава единствено на едно четене в Здравна комисия. И през един закон се пробва да се направи смяна в два други закона – ЗЗО и Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите, които са основни. Промяната не е дребна, т.е. тотално прекатурват метода на договаряне и на договаряния сред фармацевтичния съюз и Касата “, сподели Димитър Маринов.

Той изрази мнение, че в случай че се търси такава основна смяна, е редно БФС да бъде поканен на диалози и разискванията да стартират, като са отвори Законът за здравното обезпечаване. Маринов бе безапелационен, че налагането на тези текстове по този метод ще срещне спънка от страна на фармацевтите, и още веднъж настоя за бистрота, експертно разискване и градивен разговор.

Председателят на БФС призна, че фактически с плана се дават повече пари за медикаменти – с 2 млн. лева повече спрямо първичния план и с 4 млн. лева повече спрямо миналогодишния бюджет, само че въпреки всичко сумата остава по-малка от поисканите от БФС 10 млн. лева

Навлизайки в тематиката за неналичието на медикаменти, той посочи, че моментната липса на избрани медикаменти е обикновено събитие, постоянно и на всички места по света.

„ Въпросът е какво прави страната, с цел да се решат тези проблеми. Държавата не слуша Фармацевтичния съюз. Нищо от това, което предложихме, не влезе в плана на Закона за лекарствените артикули и хуманната медицина “, сподели ръководителят на БФС.

Той напомни, че аптеките не могат да вършат реекспорт, само че складовете на едро могат. 

„ Търговците на едро по принцип се стараят на исторически принцип да зареждат аптеките. Ако пациентът върви от време на време в една и съща аптека, тя се стреми да обезпечи да има медикаменти най-малко за него за идващия месец “, обърна внимание той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР