Предложението от министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване на главния

...
Предложението от министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване на главния
Коментари Харесай

Днес решават за отстраняването на Иван Гешев

 Предложението от министъра на правораздаването за предварително освобождение на основния прокурор, ще бъде разисквано на съвещанието на пленума на Висш съдебен съвет в четвъртък, съобщи БГНЕС.

На 14 юли до e постъпила информация от министъра на вътрешните работи по отношение на позволени нарушавания на в качеството му на основен прокурор. " След като разгледах предоставената информация, считам че в нея има данни за дейности и бездействия на основния прокурор, които съставляват тежко нарушаване на служебните отговорности и дейности, накърняващи престижа на правосъдната власт “, уточни той предишния петък.

Такива условия са: Разгласяване на данни от досъдебно произвеждане, освен това изборно и преднамерено. Публични изказвания и мнения, които демонстрират пристрастност и преднамереност и нарушават презумпцията за невиновност. Липса на идентични критерии при преценката и дейностите по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности. Използване на чиновници от Бюрото за отбрана на очевидци за осъществяване на претърсвания и изземвания в постройката на президентството, което е корист с техните служебни отговорности, нарушава правилото на разделяне на управляващите и е неприемливо посягане над друга конституционно открита институция – президентската. Пренебрегване на правилото за инцидентно систематизиране на делата посредством основаване на профилирани отдели в СРП и СГП, в чието кадрово окомплектоване вземат участие командировани прокурори, поставящо под въпрос тяхната самостоятелност.

" Редица дейности на основния прокурор, за които се съдържат данни в подадената до мен информация, са в несъгласие с Кодекса за етично държание на българските магистрати, утвърден от Висш съдебен съвет и особено с правилата за безпристрастност, благовъзпитание и конфиденциалност, както и с неговите отговорности като административен началник ", написа в предлагането от.

Мандатът на основният прокурор е 7-годишен. В предлагането е посочено, че административен началник се освобождава от служба предварително на някое от основанията по член 129, алинея 3 от Конституцията. Сред тях е тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт. Пленумът на Висш съдебен съвет да се произнесе точно за съществуването на тези условия за предварително освобождение на основния прокурор е и предлагането, което направи правосъдният министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР