Предложението на ФИФА за на всеки две години, както и

...
Предложението на ФИФА за на всеки две години, както и
Коментари Харесай

Големите първенства биха губили по 8 млрд. евро на сезон при световно на две години

Предложението на ФИФА за на всеки две години, както и промени в международното клубно състезание може да костват на огромните национални лиги и УЕФА към 8 милиарда евро на сезон. Това сочат резултатите от проучване, поръчано от националните лиги.

Загубите ще дойдат най-много от телевизионни права, търговски съглашения, както и доходи от деня на мачовете.

" По-честите интернационалните надпревари, както и спомагателни клубни мачове могат да доведат до огромни промени в националните шампионати, в това число понижаване на броя на тимовете. Възможно е прекосяване от уикенд към мачове в делнични дни ", гласи още отчетът.

Той е направен от консултантските компании KPMG и Delta Partners. Предвижда се, че с изключение на понижаване на приходите ще има и спад в зрителския интерес. Това от своя страна ще докара и до отлив на рекламодатели.

 Големите шампионати биха губили по 8 милиарда евро на сезон при международно на две години
© Associated Press

ФИФА разисква проект за осъществяване на международни шампионати на две години. Президентът на организацията Джани Инфантино работи взаимно с някогашния управител на " Арсенал " Арсен Венгер, който е в комисията по развиването на играта. Французинът предложи международното състезание да се редува с континенталните шампионати като европейското състезание и Копа Америка. Освен това той държи да се съблюдава наложителният интервал за отмора на футболистите.

Венгер предлага смяна в календара, която ще докара до понижаване на броя на интернационалните паузи за квалификации с една или две по-дълги почивки за компресиране на квалификационния развой.

Идеята все още среща неодобрението на Европейската футболна федерация (УЕФА), както и на огромна част от европейските лиги. Президентът на УЕФА даже заплаши Европа да бойкотира международни шампионати на две години.

Самият Венгер разгласи, че концепцията е да се реализира равновесие. " В момента футболът е 80% клубен и 20% народен, ние желаеме да запазим този баланс. "

Какви са рисковете

Докладът, който преглежда резултата върху петте огромни шампионати в Европа (Висша лига, Бундеслига, Серия А, Ла Лига и Лига 1), шампионата на Съединени американски щати Мейджър лийг сокър (МЛС), този в Мексико, Южна Африка и Япония, демонстрира, че даже и минимум разрушителният вид ще коства милиарди.

Изчисленията демонстрират, че 40-те най-големи вътрешни шампионати и клубните съревнования на УЕФА ще губят до 5 милиарда евро на сезон единствено от аудио-визуални покупко-продажби. Това е повече от една трета от това, което печелят сега.

Проучването пресмята, че ще се губи 1 милиард от права поради понижаване на мачовете, към 1.75 милиарда евро заради скъсен календар и още 901 милиона евро за измененията в графика, когато мачовете преминат в делнични дни вместо през уикенда.

Общите доходи от аудио-визуални права ще спаднат от 14 на 9 милиарда евро.

 Големите шампионати биха губили по 8 милиарда евро на сезон при международно на две години
© Associated Press

" Притеснявам се, че в един миг търсенето ще се срине. Рискът от неочакван трагичен спад е голям, в случай че отслабите главния артикул, а това са националните лиги ", разяснява пред " Ройтерс " Франсоа Годар, старши анализатор към Enders Analysis.

Търговските загуби ще бъдат към 2.5 милиарда евро при срив от 25 %.

Обсъждат се разнообразни сюжети, само че множеството от тях преглеждат вид, при който огромните шампионати ще би трябвало да трансформират календара си и да понижат броя на тимовете до 18, с цел да отговорят на условията на ФИФА.

Световното състезание през 2018 година генерира доходи от 5.37 милиарда $. За сметка на това предстоящите брутни доходи на клубните съревнования на УЕФА за сезон 2021-2022 са 3.5 милиарда евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР