Предложението на Европейската комисия за насърчаване на свързаността на гражданите

...
Предложението на Европейската комисия за насърчаване на свързаността на гражданите
Коментари Харесай

Мария Габриел пуска безплатен интернет на обществени места

Предложението на Европейската комисия за поощряване на свързаността на жителите посредством интернет – самодейността WiFIi4EU, беше обект на пленарен спор на комисаря по въпросите на цифровата стопанска система и общество Мария Габриел с членовете на Европейския парламент. Една от стратегическите цели на Съюза до 2025 година, е местата, на които се дават обществени услуги / общинските администрации, библиотеките и болниците/ да имат свободен безжичен Интернет достъп, съобщи представителството на Европейска комисия в София. Общият бюджет на самодейността е 120 милиона евро.

„ Преди една година ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер съобщи в речта си за положението на Съюза, че всеки би трябвало да се възползва от интернет връзката в публичните пространства в цяла Европа. Днес самодейността Wifi4EU е съответна стъпка и може би решителен детайл в тази посока. През идващите 3 години тя ще обезпечи достъп до Интернет на жителите и посетителите на над 8 хиляди локални общности в целия Европейски Съюз. ”, съобщи комисар Мария Габриел.

Тя приветства единодушието и поддръжката на Европейския парламент, Съвета, Комитета на районите и Икономическия и обществен комитет за даването на високоскоростен достъп до Интернет на европейските жители.

“Тази самодейност ще даде опция на всички европейски жители да се възползват от преимуществата на свързаността от последващо потомство ”, бе безапелационна комисар Мария Габриел.

Достъпът до мрежата ще бъде банален - след първична регистрация потребителите ще могат автоматизирано да се свързват към всяка точка за достъп WiFi4EU в Европа. Така хора от разнообразни европейски градове ще могат да се свързват едни с други. Инициативата ще е отворена и към нея ще могат да се причисляват и съществуващи досега публични мрежи.

„ Тази самодейност поставя мощен акцент и върху наличието. Ние желаеме да насърчим развиването на от ден на ден и по-добри цифрови услуги в разнообразни сфери на активност, като да вземем за пример онлайн туризма, електронното опазване на здравето и електронното държавно управление. ”

Мария Габриел добави, че е извънредно значимо да има баланс в географското систематизиране на финансирането. Ще бъде заложен правилото “първи пристигнал, първи обслужен ”, т.е. първите общини, подали заявление за финансиране на безвъзмезден wifi достъп, ще са и първите, които ще получат своите ваучери. Самите общински администрации ще преценяват къде на територията им ще се дава безплатният интернет - социална библиотека, кметство, центрове за локални грижи, площади, паркове и други.

„ Ние се надяваме да бъдем в положение да предоставим първите хиляда ваучера на европейските общини при започване на 2018 година. “, съобщи комисарят Мария Габриел.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР