Предложението на Българската асоциация на естетичните дерматолози в България е

...
Предложението на Българската асоциация на естетичните дерматолози в България е
Коментари Харесай

Естетичната дерматология влиза в медицинския стандарт по „Кожни и венерически болести“

Предложението на Българската асоциация на естетичните кожни лекари в България е разисквано от Експертния съвет по „ Кожни и венерически заболявания “ към министъра на опазването на здравето. Експертният съвет е предложил да бъде включен и раздел по естетична дерматология в плана на медицински стандарт по „ Кожни и венерически заболявания “.

Това споделя здравният министър проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Росица Кирова по отношение на мнението на Министерство на здравеопазването за въвеждане на стандарти за упражняване на естетична дерматология.

„ Общността на естетичните кожни лекари от години упорства за регулации в областта на естетичната хирургия, с цел да бъдат предпазени здравето и правата на пациентите. Тъй като естетичните процедури съставляват инвазивни медицински действия, изискващи избрана подготвеност и компетентност, организацията взаимно с Българското дерматологично сдружение е подготвила и внесла промени в медицински стандарт по „ Кожни и венерически заболявания “. Целта е специалността да бъде изведена от нелегитимното поле на активност и да се работи безвредно и отговорно. Загрижеността на Асоциацията е, че заради създалия се законодателен недостиг сега такива медицински действия се правят от лица, които нямат нужната подготовка. Всичко това се отразява на здравето на пациентите. Съществуват и порочни практики на образования, които се правят от лица, които нямат подготвеност “, споделя Кирова.

„ Проектът на разпоредба за одобряване на медицински стандарт по „ Кожни и венерически заболявания “ следва да бъде оповестен на електронната страница на Министерството на здравеопазването според условията на Закона за нормативните актове. Становищата и предложенията по плана, подадени в периода за публично разискване, ще бъдат прегледани и при положение на целенасоченост – признати “, добавя още министър Сербезова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР