Предложението на Агенцията за пътна безопасност да се въведат тестове

...
Предложението на Агенцията за пътна безопасност да се въведат тестове
Коментари Харесай

Тестовете за възрастни шофьори били дискриминационни

Предложението на Агенцията за пътна сигурност да се вкарат проби за водачите над 60 години е дискриминационно. Това съобщи пред Нова специалистът по пътна сигурност проф. Румен Миланов.

Безспорно са нужни медицинските прегледи съгласно него, само че положителните рефлекси се оказват не толкоз значими, колкото оценката на пътната конюнктура.

Възрастните хирурзи на 80 години не се подлагат на сходни условия, посочи специалистът. Кой е по-опасният - този, който в този момент е получил шофьорската си брошура, или един 60-годишен човек, пита Миланов. Той е на мнение, че би трябвало да се направи подчиненост на нарушаванията, от които да произтекат и работещи административнонаказателни и насилствени ограничения, тъй като наказателната система сега се формирала на епизоди съгласно него.

Не би трябвало да се генерализира, естествено има изключения. Над половината от смъртните случаи при пешеходците в България са на възраст над 60 години, разяснява Илия Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия. Според него обаче тест е нужен освен за възрастните хора, а и за други възрасти. Това е добра концепция, която няма да позволи проблемите с пътната сигурност у нас, само че ще я подкрепи по думите му.

 
Тестовете са спомагателен разход на време, добави още проф. Миланов. Трябва да се подходи сложно и в случай че има такива проби, те би трябвало да оказват действително въздействие на пътната сигурност, а в България такава статистика липсва. С наличните прегледи, които са извънредно фиктивни, без някаква оценка на опциите за шофиране, тестванията ще бъдат неефективни, счита Илия Тодоров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР