Предлагат ли се фалшиви свидетелства за професионално образование у нас?

...
Предлагат ли се фалшиви свидетелства за професионално образование у нас?
Коментари Харесай

"Схема за пари" срещу обещана "100% реализация": Академия лъже курсисти с измислени сертификати

Предлагат ли се подправени свидетелства за професионално обучение у нас? По тематиката работиха Симона Горчева и кореспондентите ни в Хасково и Пловдив.

Атанаска Панайотова приключва курс по миглопластика в Академия Ийън през 2021 година Заплатила е общо 900 лв. - 650 за курса и 250 за удостоверение от МОН. Когато взема решение да си отвори личен салон, прави информация дали получените документи попадат в регистъра на Министерството на образованието. И остава сюрпризирана.

„ Въобще не попадам там - че имам изкаран курс и мога да си отворя салон и да работя “, споделя тя.

Атанаска незабавно се свързва с шефа на Академия Ийън, в която е изкарала курса.

„ Тя ми сподели най-нагло. Ще заплатиш още 260 лева и ще ти изкарам нова тапия. Обясни ми, че от февриуари 2023 година почнали да се изкарват тези свидетелства и да се вписват в МОН. Това не е правилно! Има девойки, които са изкарали курса преди мен другаде, те са вписани в системата на МОН. Утре аз в случай че си отворя един салон, ще имам санкция “, разяснява Атанаска.

„ И в този миг аз не мога да си отворя салон, не мога нищо да направя. Аз би трябвало да платя нови пари, с цел да мога отначало да стартира. А това всичко отива в коша “, споделя още тя.

Ивелина Иванова е приключила същия курс, в същата академия - против 600 лв.. Свидетелство за миглопластика – въобще не е получила.

„ Само един документ, нищо повече, един мукавен лист. Казаха ми, че получавам интернационален документ, който във всяка една институция ще бъде приет, в която и страна да отида да работя. Тъй като моята другарка е в Австрия и има салон за хубост, ѝ демонстрирах всички документи, които имам, и се оказа, че този въпросният документ, за който приказваме, безусловно на никое място не попада “, разяснява Ивелина.

Атанаска и Ивелина избират Академия Ийън, поради обещаното в уеб страницата им:

" Дипломите ни са издадени от МОН, годни в чужбина, което е гаранция за качество и реализация. 100% от учащите се при нас стартират работа незабавно или основават бизнес. "

Потърсихме шефа на Академия Ийън – Лидия Вучева, в салона за хубост. Помещението към този момент е празно и се отдава чартърен. Търсим я и на адреса, посочен в комерсиалния указател – в Пловдив. Няма я.

Лидия Вучева се свърза с екипа на bTV по телефона след визитите. Не разяснява случая, а ни препраща към компанията, издала свидетелството на Атанаска - Учебен център " Ричи ".

На въпрос дали имат публикуван лиценз Румяна Цонкова, шеф на Учебен център " Ричи ", дава отговор: “Не, аз от 2009 някъде работя с колежи " Омега ", с които имаме контракт. Така че единият член от нашата комисия е от " ОМЕГА ", другият е от " Ричи " и третият е от " АЕОН ".

Попитахме Националната организация за професионално обучение и образование дали Учебен център " Ричи " има лиценз да издава свидетелства.

Оттам ни дадоха отговор: " Учебен център " Ричи ", гр. Пловдив, не попада в Регистъра на ЦПО с лицензия, издадена от НАПОО, няма право да реализира професионално образование по смисъла на Закона за професионално обучение и образование (ЗПОО) и да издава държавно приети документи за професионална подготовка, пример на МОН “.

Изпратихме и свидетелството на Атанаска Панайотова за инспекция.

„ Приложеният от Вас документ е публикуван на доста остаряла бланка (най-отгоре написа Министерство на националната просвета), която към 2021 година (датата на издаване на документа е 28.10.2021 г.) не се употребява. Текстът на втора страница " Курсистът е минал двумесечни курсове за придобиване на подготовка, 1-ви и 2-ри клас подготовка " не подхожда на настоящата нормативна уредба ", показват от Националната организация за професионално обучение и образование.

„ Такива дипломи или удостоверения могат да се издават от всевъзможни сдружения. С едно конкретизиране, в случай че в контракта или в рекламите, които те афишират в общественото пространство настояват, че техните дипломи, документи или удостоверения ще бъдат държавно приети, това е по този начин наречената подвеждаща реклама, даже бих споделил, че отиваме към реализиране на незаконния състав на измамата “, разяснява адв. Велин Чилингиров, юрист по наказателно право.

Атанаска Панайотова към този момент е подала тъжба до прокуратурата. 

„ За мен това е една скица за пари! Хората излизат без документи и не могат да работят, тя също ми сподели, че нейната тапия била същата. Значи тя не може да преподава по този метод. Те нямат лиценз, с цел да изкарат тези документи. Абсолютно всичко е една машинация! “, разяснява тя.

От Националната академия за професионално обучение и образование поучават да се ревизират компаниите и четат деликатно договорите, преди да се записваме на курсове. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР