Предлагат лекарствата за коагулопатия да бъдат изчислявани сумарно в бюджета

...
Предлагат лекарствата за коагулопатия да бъдат изчислявани сумарно в бюджета
Коментари Харесай

Предлагат лекарствата за коагулопатия да бъдат изчислявани сумарно в бюджета на НЗОК

Предлагат медикаментите за коагулопатия да бъдат изчислявани сумарно в бюджета на НЗОК, а не да са част от подгрупите на медикаментите, заплащани от Касата. Това излиза наяве от стенограмата от съвещанието на Надзорния съвет на Здравната каса, извършено на 31 януари.

В момента тези лекарства се регистрират и в Група А – за домашно лекуване, и в Група Б – за болнична приложимост на медикаментите, заплащани от НЗОК, а съгласно предлагането на Фармимпорт това пречи на планирането на разноските на притежателите на позволение за приложимост.

„ Тук става въпрос за неповторима група артикули, които са включени в две групи – за домашно лекуване и за приложимост в лечебно заведение. Безспорно е, че това са неповторими артикули с извънредно значение и не може да се прави аналог с други лекарствени артикули, а за едни и същи пациенти, един и същи артикул се отпуска и се пресмята и в доболничната, и в болничната помощ. Притежателите на позволение за приложимост няма по какъв начин да си възнамеряват разноските освен това състояние и по тази причина има предложение да се прави сумирано пресмятане, а не прегрупиране. Това не води до смяна на правилото, механизмът непрекъснато търпи смяна. Действително бюджетните параметри са избрани, заложени за годината и така нататък, само че нарастването на бюджетните параметри беше задоволително огромно, с цел да компенсира всевъзможни разбърквания, изключително когато става въпрос за една дребна група коагулационни фактори. Може да не се вземе решение в този момент, а на по-късен стадий, само че този въпрос би трябвало да се реши, тъй като тази група е дискриминирана от позиция на това, че единствено те не могат да си възнамеряват разноските, тъй като техни артикули, отнасящи се за едни и същи пациенти, се заплащат и в доболничната, и в болничната помощ “, споделя подуправителят на Здравната каса проф. Момчил Мавров.

Според шефа на дирекция „ Лекарствени артикули, медицински произведения, диетични храни и помощни средства “ в НЗОК Владимир Афенлиев такова разбъркване може да се направи в бюджета на НЗОК за 2025 година

Според проф. Мавров може да се предложи и някакво изменение за сумарно пресмятане на разноските в Механизма и Методиката. „ Може да се намерения за преразглеждане и когато се види какво е осъществяването на бюджета към 30 септември. Да, склонен съм да се преразгледа въпросът и да се преизчислят разноските, само че за мен най-лесният вид е да се запишат съответните два текста и в Механизма, и в Методиката, и да се допусне за тези лекарства сумарно пресмятане на разноските “, споделя той.

Проф. Мавров добавя, че сходна смяна ще даде по-лесен достъп на пациентите до повече лекарства.

В края на полемиката надзорниците вземат решение да възложат на шефа на НЗОК да изготви разбор на въздействието на новия Механизъм, гарантиращ предвидимост и резистентност на бюджета на Касата към 30 септември 2024 година и на Методиката за използване на Механизма, като бъде взето поради и това предложение.

Стенограмата от съвещанието може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР