Предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор остава.

...
Предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор остава.
Коментари Харесай

ЕК: Гешев още е предизвикателство

Предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на основния прокурор остава. Това е записала Европейската комисия в годишния си отчет за България по механизма за наблюдаване на върховенството на закона във всички страни от Европейски Съюз. Преведена на елементарен език формулировката " предизвикването остава " значи, че проблемите са все такива, каквито са били по времето на предходния (първия) отчет, появил се на 30 септември 2020 г.  " Сега " към този момент описа за тазгодишния отчета, в който се акцентира и неналичието на резултати в битката с корупцията.

Документът отбелязва, че и неговите заместници е от дълго време издигнат въпрос не единствено от Европейската комисия, но и от Европейския съд по правата на човека и от Съвета на Европа. Комбинацията от пълномощия на генералния прокурор и позицията му във Висшия правосъден съвет води до значително влияние в прокуратурата, евентуално във Висшия правосъден съвет и в правосъдната власт, споделя. 

Остават и терзанията на Европейска комисия, свързани със състава и действието на Висшия правосъден съвет.

Гешев: Докладът е реален

Ръководството на прокуратурата прави оценка отчета като реален, се споделя в, публикувана от институцията. В нея няма и дума за недосегаемостта на основния прокурор. Но е разчетена позитивна оценка за " засилената активност по следствие " и това съгласно прокуратурата е удовлетворяващо. Прокуратурата се успокоява и че за втора година Европейска комисия не предсатвя отчет по мониторинга на България. Този механизъм обаче не е изнемощял. Но прокуратурата го разчита като " показателно за неотменимостта на постигнатия напредък в региона на промяната на правораздаването и противодействието на проведената престъпност и корупцията ".

За Гешев е предизвикателство регистрираното от Европейска комисия, че " окончателните присъди по нашумели каузи остават ниски и в това отношение остава да бъде основана постоянна процедура от дефинитивни присъди ". Причината за това обаче държавното обвиняване вижда не в себе си, а в " тежкия педантизъм в наказателния развой у нас " и това, че наказателното законодателство не е обновено съгласно новите действителности.

Прокуратурата се зарича още и отсега нататък да дава своя принос за промяната в правосъдната система и да отстоява независимостта й.

Вижте още:

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР