Предизвиканата от пандемията рецесия е много по-различна от предходните икономически

...
Предизвиканата от пандемията рецесия е много по-различна от предходните икономически
Коментари Харесай

Настоящата рецесия е много по-различна от предходните кризи

Предизвиканата от пандемията криза е доста по-различна от предходните стопански сривове и основава нови провокации за централните банкери и законодателите. Това съобщи пред Си Ен би Си членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел.

Настоящата рецесия оказва изключително огромен напън върху бранша на услугите, който неподвижен от въведените тази година ограничаващи ограничения против разпространяването на ковид. Въпреки че през летните месеци европейските държавни управления разхлабиха рестриктивните мерки, доста заведения за хранене, питейни заведения, кафенета, хотели и търговски обекти в този момент се постанова още веднъж да затворят порти, откакто Стария континент бе ударен от втора вълна на инфекцията.

„ Тази криза в бранша на услугите се разграничава доста от общоприетата криза. Въпросите са няколко: „ Колко дълго време ще отнеме възобновяване? “ и „ Какви са резултатите върху заетостта? “, сподели Шнабел.

Нейният коментар идва след изявление на ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард, в който тя акцентира, че „ огромен брой хора, които за изгубили работата си напролет, са напуснали работната мощ и са спрели да търсят нова работа, като 3,2 млн. служащи сега са класифицирани като „ обезкуражени “

Тези хора не са се записали като безработни и не попадат в формалната статистика за заетостта в района.

Според данните за септември безработицата в Еврозоната е достигнала 8,3%, само че тя към момента е надалеч от равнищата, регистрирани по време на предходните рецесии. По време на дълговата рецесия от 2013 година безработицата в района на единната валута надмина 12%.

Шнабел означи пред Си Ен Би Си, че схемите за опазване на работните места са предотвратили внезапното повишаване на безработицата, само че в това време „ доста хора, които са спрели да работят, не се броят за безработни “

Освен това ЕЦБ, е загрижена за това метода, по който рецесията с ковид визира разнообразни групи от популацията.

„ Виждаме, че пандемията удря обособените страни по друг метод, като същото важи и за съответни групи от популацията. Това поражда нови провокации, най-много от фискална позиция, само че също по този начин и такива, свързани с паричната политика “, добави тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР