Предизборната кампания премина на фона на различни послания и лозунги.

...
Предизборната кампания премина на фона на различни послания и лозунги.
Коментари Харесай

Кампанията в карикатури: Народ, който трудно се ваксинира, трудно гласува с машина

Предизборната акция мина на фона на разнообразни послания и лозунги. Отново конфликтът е сред статуквото и смяната, сред старите и новите лица на хоризонта.

Представяме ви още една позиция – събитията, пречупени през политическата ирония. Тихомир Игнатов и оператора Мирослав Милков описват по какъв начин наподобява акцията през погледа на карикатурата.

Венета Гергова се занимава с политически карикатури от 2004-та година, когато постъпва на работа в столичен всекидневник. Върху белия лист е нарисувала десетки публични персони. Решаваме да скицираме с молив главните послания белязали актуалната предизборна акция.

" Сега ще направя една илюстрация, която сплотява двата фактора в политическата акция - машинното гласоподаване, сигурността на машинния избор и имунизирането, което също бе всеобщо отхвърлено. " - споделя Венета Гергова - " В един миг ние се озовахме в една обстановка, в която всичко се отхвърля даже нещо толкоз цивилизовано като машинния избор, като имунизирането. Стига се до такава степен, че се политизира медицински проблем, което е неприемливо. Хората започнаха да дефинират дали да се имунизират или не според от политическите си пристрастия и тези политици злоупотребяват това и яхват тази вълна и виждаме до каква степен докара това за следващ път да сме на едно от последните места в Европа по някакъв индикатор.

Посланието гласи -,,Народ, който мъчно се имунизира, мъчно гласоподава с машина. " Според Венета българският народ още веднъж е попаднал в центъра на всеобщото отричане и разделянето:

" Сега ще направя бърза схема на двамата съществени кандидати за президентския пост. " - споделя Венета Гергова

Карикатурата би трябвало да бъде послелова, споделя Венета до момента в който рисува. Тя би трябвало да те накара да се замислиш и да откриеш другите гледни точки.

,,Съвремените политици са много обидчиви, много нарцистични, доста постоянно не могат да скрият това, че са наранени от всевъзможни неща. " - споделя Венета Гергова

За нея ръководството на тройната коалиция е обвързвано с най-вече работа върху белия лист.

" Доколкото си припомням всички тези карикатури бяха свързани с това по какъв начин се дърпат един различен, по какъв начин вървят по въже, всичко беше разтърсено състояние - на косъм, всеки дърпаше към себе си. Имаше възбрана за наличие на фоторепортери по време на съвещание в пленарната зала. Допускаха се единствено кореспонденти. " - спомня си тя - " И в действителност страниците на ежедневниците тогава оставаха празни. Бяха запълнени само с текст. При завръщане в редакцията репортерите идваха при мен и ми разказваха какво са видели - кой е бил отегчен, кой си е четял вестник, кой е решавал кръстословица. Направихме скици по образеца на тези, които вършат в американските съдилища. "

Според Венета следващата предизборна акция още веднъж е белязана от знаци като,,партии на статуквото ",,,новите лица " и,,новия избавител " – добре забравеното остаряло:

" Най-накрая узряхме до това да се борят пред нас персони, а не партии. Лошото е, че тази предизборна конкуренция се трансформира в някакво представление, тъй като личностите се оказаха нарциси, които се замерват с компромати и се бият между тях на живот и гибел. Представям си ги като герои във филм на Тарантино. Бият се, стрелят се, умират, в един миг някой съумява да възкръсне по някакъв метод. Падат, стават, сдобряват се за чанта с пари. От време на време се появява някоя Ума Търман или Джаки Браун, или Брус Уилис, който се явява като актуалния избавител, за който хората се хващат като удавник за сламка. "

И по този начин до момента в който си приказвахме направихме бърз опит с двата съществени кандидати в президентската конкуренция като се надяваме да не ни се разсърдят - може да го видите във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР