Предизборната агитация с линейка е напълно законна, щом медицинският автомобил

...
Предизборната агитация с линейка е напълно законна, щом медицинският автомобил
Коментари Харесай

Да агитираш с линейка се оказа законно

Предизборната пропаганда с кола за спешна помощ е изцяло законна, щом медицинският автомобил е нает с контракт. Това излиза наяве от решение на общинската изборна комисия (ОИК) в Добрич. Случаят е много коментиран в последните дни в града.

Агитацията е на ГЕРБ. На 17 октомври във Facebook се появява известие на кандидат-кмета на партията Надежда Петкова, че ще се правят профилактични прегледи по квартали. Публикувано е “разписание ” къде и по кое време ще се състоят, както и информация, че такова мероприятие към този момент се е провело в един квартал. “Затова дружно с претендентите за общински съветници взехме решение при визитите си в кварталите да разтеглим самодейността за премерване на кръвно налягане и кръвна захар. С пътуващата ни кола за спешна помощ на срещата в кв. „ Дружба “ бях с народния представител вицеадмирал Пламен Манушев и с претендентите за общински съветници доктор Ивайло Петев, доктор Диан Йорданов, Димитър Василев и Кина Драгнева ”, написа Петкова. В известието загатва от какво пред нея се оплакват жителите на Добрич, а и дава обещание: “Аз съм подготвена за открит диалог и няма да спра да се срещам с хората ”. Тоест ясно е, че меренето на кръвно налягане и захар с обикалящата кола за спешна помощ е съчетано с пропаганда.

Всичко това възмущава партия “Възраждане ”. “Констатираме, че колата за спешна помощ на Спешното поделение се употребява за политически цели. Това е единствената кола за спешна помощ, благосъстоятелност на МБАЛ-Добрич, с която се транспортират доста тежко заболели пациенти в границите на болничното заведение ”, заявява партията. Следва сигнал в ОИК. Комисията обаче реагира по този начин: “Предоставен е контракт за услуга, подписан на 14.10.2019 година сред Пламен Иванов Манушев и Даниела Добрева Димитрова, от една страна, и „ Многопрофилна болница за интензивно лечение-Добрич “ АД, въпреки това, по силата на който колата за спешна помощ, благосъстоятелност на „ МБАЛ Добрич “ АД, се употребява против възнаграждение за осъществяване на профилактични прегледи на жители за интервала от 15.10.2019 година до 25.10.2019 година Тази кола за спешна помощ е част от услугите, които предлага „ МБАЛ Добрич “ АД ”. В последна сметка нарушавания не са открити и жалбата е оставена без почитание.

Текст от Изборния кодекс гласи, че за задачите на предизборна кампания е неразрешено гратис потребление на обществен административен запас. В случая болничното заведение е сключила контракт против възнаграждение с депутатите Манушев и Димитрова, т.е. няма гратис прилагане, евентуално по тази причина ОИК не вижда нарушаване. Друг текст от кодекса споделя, че не се позволява предизборна пропаганда в държавни и общински институции, институции, държавни и общински предприятия и в търговски сдружения с повече от 50 на 100 държавно или общинско присъединяване. Болницата е държавна, само че колата за спешна помощ прави прегледи отвън нея – евентуално това е различен претекст всичко да се окаже законно.

Моралната страна на добричкия проблем, както постоянно се случва, остава отвън алинеите, параграфите и тълкуването им. А паралелно с него в последните дни видяхме още танц по ръба на закона и морала от ГЕРБ – пропаганда на премиера Борисов със служебния джип, на някогашния зам.-министър Диян Стаматов в електронния учебен дневник и така нататък

 

НАПРЕЖЕНИЕ

Добрич е един от градовете с най-голямо напрежение в акцията, тъй като кметският възел е много безизходен. Преди 4 години партия ГЕРБ загуби властта там, в този момент е окуражена да я върне. Лично Борисов смъмри локалната конструкция поради неприятни резултати на евровота. Петкова е подкрепена и от Съюз на демократичните сили, а досегашният кмет Йордан Йорданов е повдигнат от необятна коалиция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР