Предизборен плакат на Роберт Зеселман, който през юни тази година

...
Предизборен плакат на Роберт Зеселман, който през юни тази година
Коментари Харесай

Нов успех на Алтернатива за Германия: за първи ще има кмет на по-голям германски град

Предизборен афиш на Роберт Зеселман, който през юни тази година бе определен за първия админ на немски окръг от крайнодясната партия " Алтернатива за Германия ". Снимка: АП

В Германия за първи път бе определен кмет на по-голям град от крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ), съобщи ДПА. Кандидатът на партията Тим Лохнер завоюва творби през вчерашния ден балотаж на кметските избори в град Пирна, в източната провинция Саксония. Крайнодясната партия има изключително мощни позиции в този район, който е бил в Германска демократична република.

Това е следващият триумф за АзГ, която към този момент може да се похвали с няколко знакови достижения тази година. Възходът на крайнодясната групировка, изключително мощна в източните провинции, които са били част от комунистическата Германска демократична република (ГДР) и са с по-нисък стандарт на живот, неизбежно буди безпокойствие у политиците от обичайните партии, отказващи изрично съдействие, да не приказваме за коалиране, с нея.

Изборните триумфи на АзГ обаче може да бъдат изтълкувани и като барометър за публичните настройки. Управляващата коалиция и главните опозиционни сили би трябвало да видят в тях сигнална лампа и да се запитат за какво милиони германци са дали своят вот през последните години за партия, определяна от водещите политици и медии като крайнодясна и популистка.

Кандидатът на АзГ Тим Лохнер завоюва творби през вчерашния ден балотаж на кметските избори в град Пирна, в източната провинция Саксония. Крайнодясната партия има изключително мощни позиции в този район, който е бил в Германска демократична република.

Впрочем локалните управляващи в Саксония единствено преди броени дни обявиха АзГ за екстремистка организация. Така те последваха образеца на други провинции, които са били част от някогашната комунистическа Източна Германия - Тюрингия и Саксония-Анхалт. А АзГ записва високи изборни резултати и там. Това може би демонстрира, че водещите немски политици би трябвало да извърнат внимание освен на признаците, само че и на аргументите за тези процеси.

Според предварителните резултати 53-годишният Тим Лохнер, по специалност дърводелец, е получил 38,5 % от гласовете, заяви ДПА. Агенцията прави ангажимента, че Лохнер в действителност не е член на " Алтернатива за Германия ", само че е бил повдигнат от нея. Така той е първият претендент на немската крайнодясна партия, определен за кмет на по-голям град в страната.

Представителят на Християндемократическия съюз (ХДС) остава втори с 31,4 на 100 от гласовете, а трети с 30,1 % е кандидатът, повдигнат от десноцентристката партия " Свободни гласоподаватели ", която е мощна в Южна Германия. Избирателната интензивност е била 53,8 %.

Лохнер водеше и на творби предишния месец първи тур на изборите, с поддръжка от съвсем 33 %. Тогава втори остана претендентът на " Свободни гласоподаватели ", с 23,2 %, а трети - представителят на ХДС, с 20,3 %.

Независим претендент зае четвъртото място с 13,7 %, а представителят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на федералния канцлер Олаф Шолц, освен това подсилен от втория сътрудник в ръководещата трипартийна коалиция - " Зелените ", получи под 10 %.

Несъмнено резултатите в Пирна отразяват неодобрение, най-малко в някаква степен, от властта и на федерално ниво.

В унисон с откритата процедура, представителят на ГСДП, както и самостоятелният кандидат, поддържа на балотажа претендента на ХДС - историческия противник на християндемократите, единствено и единствено да бъде спрян възходът на крайната десница. Показателно е обаче, че това не беше задоволително.

Асошиейтед прес дефинира изборната победа на Лохнер като следващото знаково достижение на " Алтернатива за Германия ".

Преди Пирна претенденти на АзГ реализираха две други знакови победи, напомня ДПА.

През август Ханес Лот завоюва кметските избори в Рагун-Йесниц. Градът с население от 9 хиляди поданици се намира в друга провинция, която е била част от Германска демократична република - Саксония-Анхалт.

Населението на Пирна обаче е близо 40 хиляди души. Градът, който се намира сред саксонската столица Дрезден и границата с Чехия, е част от изборен регион, вкарал представители на Азг в последните два състава на Бундестага - долната камара на немския парламент.

 

Съпредседателите на " Алтернатива за Германия ", Тино Крупала и Алис Вайдел, идват на конгреса на немската крайнодясна партия, който се организира през юни в източния град Магдебург. Снимка: ДПА 

Малко преди този момент представител на АзГ за първи път бе определен за админ на админ на немски окръг. Роберт Зеселман завоюва съответните избори през юни в Зонеберг, Тюрингия - друга провинция, която е била част от Германска демократична република и където крайнодясната партия към този момент бе оповестена за екстремистка.

Основана едвам преди 10 години, " Алтернатива за Германия " към този момент разполага с 83 места в 736-членния Бундестаг, показва Франс прес. Тя получава към 20 % в изследванията на публичното мнение на федерално ниво, изпреварвайки социалдемократите на Шолц, да не приказваме за " Зелените " и най-малкия сътрудник от ръководещата коалиция - демократичната Свободна демократическа партия, въпреки да изостава от ХДС. При това известността на държавното управление понесе следващ удар в средата на предишния месец, когато Конституционният съд анулира бюджетните му проекти, принуждавайки го да одобри незабавни стопански ограничения.

Резултатите на АзГ са още по-високи в провинциите, които са били част от комунистическа Източна Германия. Догодина предстоят районни избори в три от тях - Саксония, Тюрингия и Бранденбург, и АзГ се надява да затвърди своя прогрес. Проучванията на публичното мнение отреждат безапелационно първо място на крайнодясната партия и в трите провинции, все с резултат над 30 %, отбелязва ДПА.

Впрочем съпредседателката на " Алтернатива за Германия " Алис Вайдел нощес приветства в обществената мрежа " Екс " изборната победа на Тим Лохнер като " исторически резултат " за своята партия, отбелязва Агенция Франс Прес.

И по този начин, АзГ, която първоначално бе в периферията на немската политика, от ден на ден се трансформира в главен фактор. Възходът ѝ буди безпокойствие измежду доста хора, които считат групировката за екстремистка, антидемократична и ксенофобска, показва ДПА.

Ключови за по-големите упоритости на " Алтернатива за Германия " на федерално ниво обаче може би ще се окажат изборите в още няколко немски провинции, както и вотът за Европейски парламент следващата година. Тогава ще стане ясно дали крайнодясната партия не е просто отдушник за доста гласоподаватели или в действителност може да предложи действителна опция. Второто, най-малко към този момент, наподобява малко евентуално. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР