Предисторията на организирания туризъм в България е свързана с пътувания

...
Предисторията на организирания туризъм в България е свързана с пътувания
Коментари Харесай

27 август - 127 години от учредяването на клуба на българските туристи

Предисторията на проведения туризъм в България е обвързвана с пътувания до Божи гроб в Ерусалим, с поклоненията в Рилския манастир на търговци, пътуващи от Беломорието за Дубровник, Виена и Будапеща, които минават през Разложката долина и употребяват локални водачи от с. Добърско, с уроци измежду природата на даскал Бачо Киро Петров, с излети на членуващите в клуб " Весела България " към читалище " Славянска сказка " и основатели на Урвич клуб.

На 27 август 1895 година на Черни връх е основан клуб на българските туристи по покана на Алеко Константинов - изтъкнат български държавник, демократ, правист, публицист.

Поканата е оповестена във в. " Знаме ", бр.99 от 23 август с.г. с получател - феновете на българската природа. Отзовават се повече от 300 души, разнообразни по възраст, пол, обществена принадлежност. Идеята е, посредством основаването на проведено туристическо придвижване да се учи България, нейните прелестни естествени дадености и богато културно-историческо завещание, да се възпитават жителите й в най-ценни морални добродетели. Поради убийството на Алеко придвижването заглъхва, за д се възроди още веднъж през 1899г./23 август/ в Първо българско туристическо сдружение " Алеко Константинов ".

Изготвен е правилник, избрани са задачите, дилемите, програмата. Започва се дейна организаторска и културна активност.В първите години на 20 век туристическите клонове в страната се множат. Учредява се Юношески туристически съюз, към който се построяват детски подготвителни чети. За разрастването и развиването на проведеното туристическо придвижване спомагат отношението и съдействието на държавни институции, Министерство на железниците, Министерство на националното просвещение, читалища, лесничейства, кметства, военни и други Въпреки пречките и компликациите свързани с политическите събития - Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората международни войни, туристическите клонове не престават да водят с спирания учредителен и културен живот. Смяната на един публичен строй с различен абсолютно оказва въздействие върху числеността, само че не и върху идеалите и задачите. Възпитанието на туристите в етични и естетични полезности характеризират придвижването до през днешния ден.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР