Предимството да не използваме тигани с незалепващо покритие е, че

Предимството да не използваме тигани с незалепващо покритие е, че ...

Не използвайте тигана, ако видите това по него, опасен е!


Предимството да не използваме тигани с незалепващо покритие е, че така не се излагаме на риск от съприкосновение с вредните химикали, от които е изграден покривния им слой. Именно той не позволява на храната да се задържа по дъното на тенджерите и тиганите, но съдържа PFCs (перфлуоровъглероди).

Тези съединения, при попадане в стомашно-чревния тракт, могат да доведат до увреждане на черния дроб, проблеми в развитието на организма и ранна менопауза. Съветът на медиците се осланя на проучване от 2011 година, публикувано в Международен журнал по ендокринология (International Journal of Endocrinology). Когато се нагряват на висока температура, PFCs-съединенията се освобождават във въздуха и могат да бъдат вдишани. Също така, когато повърхността на покритието е надраскана, има риск от поглъщане на съединенията чрез храната.

За да предотвратите това, бъдете наблюдателни и не гответе ястията в тиган с незалепващо покритие, ако по него има драскотини. В такива случаи може да го заместите с обикновен чугунен съд или с керамичен тиган.

Източник: actualno.com