Преди време с протести се противопоставихме на застрояването на дюните

...
Преди време с протести се противопоставихме на застрояването на дюните
Коментари Харесай

Как да спасим паркове и градинки?

Преди време с митинги се противопоставихме на застрояването на дюните и черноморската линия, принуждавайки страната и общините да спрат градежите в дребното останали незастроени места. Много жители от огромните градове и столицата живеят, работят, почиват във все по-презастроени гета. Проблемът е изключително трагичен в столицата.
В началото на годината изтече срокът, в който Столичната община е трябвало да стартира и приключи отчуждаването на частни парцели, отредени за паркове, зелени площи, учебни заведения и детски градини. Престъпното й безучастие може да докара до анулация на отрежданията от съда и до разрешаване на строителство в Южния и Северния парк, към зала " Фестивална ", към езерото в " Дружба " и на стотици други места в така и така презастроените квартали.
Преди 10 ноември жилищните комплекси се изграждаха при прецизно съблюдаване на нормативи съгласно броя поданици - предугаждане на учебни заведения, детски ясли и градини, поликлиники, паркове, градинки, детски и спортни площадки, места за паркиране, градски превоз и прочие Дори се съобразяваше основаването на производства и на работни места. Така бяха построени доста от комплексите - " Люлин ", " Младост ", " Дружба ", " Овча Купел ", Студентски град и така нататък После десницата наложи дивашка реставрация на аграрни ниви сред блоковете, в парковете, а постоянно и под детски градини, улици и блокове. Последва фаворизиране на свещената частна благосъстоятелност - не един основен проектант твърдеше, че частникът има право да построи каквото желае. Така, макар недоволството на хората, се появиха нови блокове в градинките, построиха се цели бетонни гета - " Манастирски ливади " изток и запад, " Малинова котловина ", " Кръстова вада " и други С хубави жилища в лъскави здания, само че без нито едно учебно заведение, детска ясла и градина, без градски превоз, постоянно даже без естествени улици. Да не приказваме за паркове, градинки, тротоари, велоалеи и други Стотици хиляди столичани са принудени всеки ден да преодоляват тапи и прахуляк.
Какво може и би трябвало да се направи?
С промени в Закона за устройството и застрояването на Следствен отдел към окръжна прокуратура и на Закон за устройство на територията Народното събрание би трябвало още веднъж да удължи периода за отчуждаване на частните терени, отредени за паркове, учебни заведения, градини и обществена инфраструктура. Трябва да се сътвори и фонд за незабавното отчуждаване, в който Следствен отдел към окръжна прокуратура и общините законово да се задължат да обезпечават средства от своя бюджет. Държавата посредством неправилните си решения е взела участие в основаването на казуса и е редно да взе участие в разрешаването му посредством обезпечаване на средства от държавния бюджет във фонда. Общините би трябвало да се задължат да внасят в него всички средства от наеми, комерсиална активност и реклама в паркове и зелени площи, в които има частна неотчуждена благосъстоятелност. Не е обикновено в паркове и градини да стои неотчуждена благосъстоятелност с заплаха от застрояването им, а общините да прибират средства от наеми и търговия и да ги харчат защо ли не. Следствен отдел към окръжна прокуратура и регионите с дейното присъединяване на жителите би трябвало да изготвят лист за целите при отчуждаването с отчитане на публичния интерес. Огромните запаси в подобен фонд ще изискват и сериозен надзор - от институциите, само че и от жителите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР