Преди Стоян Мавродиев (вдясно) да бъде назначен начело на ББР,

...
Преди Стоян Мавродиев (вдясно) да бъде назначен начело на ББР,
Коментари Харесай

Депутатите извадиха ББР от по-стриктните правила за публични дружества

Преди Стоян Мавродиев (вдясно) да бъде назначен отпред на ББР, банката беше взета от финансовия министър Владислав Горанов и трансферирана към икономическия

© Надежда Чипева Новият Закон за обществените предприятия, който вкарва редица ограничения за възстановяване на ръководството на държавните компании, няма да важи за Българска банка за развиване и дъщерните й компании. Това взеха решение депутатите през днешния ден при гласуването на второ четене на законопроекта, който е част от уговорките на България за приемането й във валутния механизъм ERM II и банковия съюз.

Предложението беше вкарано сред четенията от Десислав Чуколов и още четирима депутати от " Атака ". От квотата на партията е принципалът на ББР, икономическия министър Емил Караниколов. Приемането на текста е по-скоро изненада, доколкото против него имаше отрицателно мнение на Министерството на финансите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На процедура предлагането на Чуколов ще освободи ръководената от Стоян Мавродиев ББР от спомагателни условия, които могат да затруднят настоящия спорен жанр на ръководство. В последните години банката от ден на ден се отдалечава от замисъла си да подкрепя дребни и междинни предприятия и канализира огромни заеми за близки до властта едри предприемачи. Последно - безусловно преди дни ББР е отпуснала още 100 млн. лева на обвързвана с Делян Пеевски компания, с което заемите към корпоративната му империя към този момент са над 250 млн. лева по консервативни оценки (повече по тематиката можете да прочетете в петъчния брой на " Капитал " ).

Поправката " Чуколов " и съпротивата против нея

Изключението в Закона за обществените предприятия е за всички кредитни институции, само че действително визира единствено ББР, защото тя е единствената държавна банка.

Мотивите на вносителите са, че има " търговски сдружения с мажоритарно държавно присъединяване, които подлежат на регулация на Българска народна банка, КФН и други и попадането им в обсега на закона би довело до несъответствия и съществуването на двойна и тройна отчетност, което би затруднило активността им ". Освен това се акцентира, че новите правила може да " влязат в дисбаланс " с някои от характерните правила за финансовия бранш, а също и че отчетността при банките към този момент е синхронизирана с положителните практики в Европейски Съюз.

При тези причини обаче не излиза наяве за какво предлагането на " Атака " е от обсега на закона да отпаднат единствено банките и в частност ББР, доколкото и други държавни компании са обект на регулация от КЕВР, КФН и други институции.

Срещу предлагането имаше мнение на Министерството на финансите, което е главен мотор на закона, защото той е част поетите от България задължения по пътя към влизането ѝ във валутния механизъм ERM II, а също и на желанието на държавното управление страната да стане част от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). За разлика от импортираното предложение в мнението на ведомството на Владислав Горанов се приказва намерено за ББР. Според него такова отнасяне приказва за селективен метод по отношение на банката, което опонира с главната цел на закона и основава предпоставки за отпадането и на други обществени предприятия.

Финансовото министерство е поискало и мнението на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, с чиято поддръжка беше направен законопроектът и чиито насоки са в основата му. Оттам също са се произнесли срещу изключението за насърчителната банка. Според тях е допустимо отчасти или напълно изключване на ББР от обсега на закона единствено в случай че тя извършва само функционалности по осъществяване на социална политика, само че не и в случай че тя взе участие в нормални банкови интервенции, каквито се дават и от комерсиалните банки. По този мотив екипът на Горанов напомня, че ББР има цялостен банков лиценз и предлага услуги, каквито и другите банки.

Въпреки острата позиция на Горанов обаче депутатите от ръководещото болшинство не са се съобразили с мнението му. Поправката е призната с гласовете на ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Движение за права и свободи. Единствено срещу са дали своят вот от Българска социалистическа партия, като от парламентарната естрада депутатът от левицата Христо Проданов назовава текста лобистки. " ББР е основана да подкрепя дребния и междинния бизнес, а тя не извършва функционалностите, за които е основана ", декларира той, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му банката е източник на " свежи " средства за четирима-петима души.

Какво (не) се трансформира

Изваждането на ББР от обсега на обществените предприятия ще значи, че Мавродиев и неговият екип ще могат да продължат да ръководят близо 3 милиарда лева активи по същия непрогледен и противоречив метод, както до момента. Макар самичък по себе си новият закон да не може да наложи по-добро ръководство, той залага правила за избор на управителни и експертни фрагменти, самостоятелни членове в бордовете и други ограничения, които биха понижили опциите за корупция и злоупотреби. В по-дългосрочен проект се планува страната да трансферира отговорността за своите сдружения от отрасловите министерства към новата мегаагенция, която се основава със закона.

Не е ясно по какъв начин модификациите в закона биха се изтълкували на открито. Негативното мнение на Организацията за икономическо сътрудничество и раз сигурно ще бъде обект на разбор и при оценяването на свършеното от България по пътя й към еврото и може да се употребява като мотив, че не са покрити изцяло всички задължения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР