Преди следващата си мисия до Марс през 2020 г., НАСА

...
Преди следващата си мисия до Марс през 2020 г., НАСА
Коментари Харесай

НАСА се подготвя в Исландия за мисия до Марс

Преди идната си задача до Марс през 2020 година, НАСА се готви да продължи в лавови полета в Исландия започнатата през 2012 година работа на робота "Кюриосити ", който търси признаци на живот на Червената планета, съобщи Франс прес.

Сгушено в подножието на ледника Лангьокул, лавово поле бе превърнато за три седмици през юли в терен за проучвания на към 15 учени и инженери, изпратени там от американското галактическо ведомство.

С черния си базалтов пясък, дюните си, образувани от ветровете, черните си скали и планинските си върхове Исландия има нещо общо с Марс. Канадската компания Mission Control Space Services (Мишън кънтрол спейс сървисис) със седалище в Отава бе определена от НАСА, с цел да тества първообраз на астромобил в границите на плана SAND-E. Малкият електрически автомобил е с бяла каросерия, оранжево шаси и четири задвижващи колела. Те се задвижват от два странични мотора, които действат благодарение на 12 дребни акумулатори, скрити навътре в возилото.

"Този роувър е нерушим - увери Адам Делорие от компанията. - Онова, с което разполагаме на Марс, е доста по-чувствително към заобикалящата го среда и изискванията в Исландия. Лунен роувър да вземем за пример въобще не е квалифициран за дъжд. "

Снабден с триизмерни датчици, компютър, камера с два обектива и научни принадлежности, роувърът с тегло към 570 кг се придвижва със скорост 20 сантиметра в секунда.

"Това е направено само заради аргументи за сигурност, защото е нужно доста време, с цел да може фотоси от друга планета да стигнат до Земята - разясни специалистът по роботика Макс Вандермьолен. - Роувърът въпреки всичко е сред 2 и 4 пъти по-бърз в съпоставяне със скоростта на напредване по повърхността на Червената планета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР