Преди шест месеца на страниците на ДУМА се появи статия

...
Преди шест месеца на страниците на ДУМА се появи статия
Коментари Харесай

Ивелин Николов: Габрово има шанс да поеме по нов път

Преди шест месеца на страниците на ДУМА се появи публикация със заглавие " Дико гори! " - " Quo vadis, Габрово, или по какъв начин със закони, обезсърчение и ненавист може да се убие огромен град ". Авторът на написания с болежка и горест, само че и с вяра за смяна, публицистичен текст надали е мислел какво го чака. Днес Ивелин Николов освен написа, само че и споделя със съгражданите си своите думи, проекти и хрумвания за възраждането на Габрово.

Дали е привлекателно да си претендент за кмет? Тук не става въпрос за прелест. За основния редактор на ДУМА Ивелин Николов присъединяване в локалните избори е на първо място отговорност. Отговорност към съграждани и другари, към техните деца и родители. Които в последните години на обезсърчение, липса на вероятност за заслужен живот и старини стават жертва на омразата и ненавистта.

Онези, които познават Ивелин, знаят, че не обича да се хвали. Биографията му като публицист, политик и държавник е пребогата. Роден е в Габрово, приключил е габровската Математическа гимназия, а по-късно Висшето военно артилерийско учебно заведение в Шумен. Офицерската работа в Българската войска е направила от него човек на духа, само че и на думата. Гражданската компетентност педагогика от военното учебно заведение, както и спомагателното обучение по комерсиално право от ВТУ " Св. Св. Кирил и Методий " и магистратурата по политология от Софийския университет не са просто част от визитката. А години, донесли опит и знание. Като офицер или водач на такси в града на Рачо Ковача, монтажник в дребна габровска компания или педагогичен консултант в " родното " 8-о Основно учебно заведение, като специализант по организационна логика на психиката в Прага или ръководител на Общински съвет на Българска социалистическа партия в Габрово, Ивелин остава правилен на правилата си. Бил е зам.-председател на Комитета за младежта и децата, зам.-изпълнителен шеф на организация в Министерството на защитата, учител в университети, създател е на сборници и учебници. Създател и дълготраен шеф на Института за обществена интеграция, един от създателите на Програмния съвет на Българското учебно заведение за политика към Съвета на Европа. И от самото начало е публицист по душа и сърце - написа за " Българска войска ", " Земя ", ДУМА... Габровци си спомнят за него от вестниците " Балканско знаме/Габрово през днешния ден " и " Движение ", от Кабелното радио. От 2009 до 2013 година Ивелин Николов е депутат от Габрово, а сега е шеф на Националния политически институт " Димитър Благоев " и основен редактор на вестник ДУМА.

Богатата визитна картичка ще е празна без най-важното, с което Ивелин в действителност се гордее - прелестното му семейство. Съпругата му Ралица е публицист, а двете му деца - Нина (на 8) и Никола (на 5), го карат всеки ден да преоткрива живота.

***

Днес Габрово има късмет да поеме по нов път. Посоката я задават претендентите на левицата за общински съветници. Чертае я лидерът на листата и претендент за кмет Ивелин Николов. Неговият път в политиката стартира от Габрово и по тази причина натрупалият управнически опит, знания и мъдрост социалист има явен взор върху днешния и утрешния ден на родния си град.

" Пари в Габрово има, само че не и за габровци. Проблемът не е в средствата, а в това по какъв начин се харчат и по какъв начин се разпределят. И в контрола. Управляващите очевидно считат, че градът се простира от Дома на хумора и сатирата до Шиваровия мост. Да, центърът е хубав, има цветя, пейки - различен е въпросът, че не може да се види на никое място какъв брой костват. Само че Габрово е дълъг град и в крайните квартали " Ябълка ", " Русевци " и " Болтата " да вземем за пример не се радват на хубостта на центъра. През последните три седмици властта интензивно асфалтира улиците и междублоковите пространства в огромните квартали като " Младост " - нещо, което не е правила в последните 12 години. Хората там дори си пожелават избори да има на всеки шест месеца, с цел да се случва нещо положително и за тях ", споделя Ивелин Николов.

Той знае, че да си габровец и кмет на Габрово не е смешка. За да се трансформират нещата, време е да спре рекетът на общината към локалните дребни компании. По-голямата част от тях разчитат на трохите от огромните залъци, които се дават на външни реализатори, на ръба на банкрута са и държат ниски заплатите, с цел да оцелеят въпреки всичко. Ако това се промени, дребните компании ще могат да покачат приходите на заетите в тях и да обезпечат освен почтено възнаграждение, само че и благоприятни условия за пълностоен живот на габровци. Да, в Габрово съвсем няма безработица, тъй като няма хора, добавя с болежка Ивелин. Но и приходите на хората са доста ниски, продължава той. По публични данни междинната заплата в града е над 1000 лева Всъщност дребна, определена част получава от 2 до 3000 лева, а болшинството - 600-700 лева Затова младите си потеглят, изяснява Николов. Разказва, че казусът не е в образованието, тъй като градът е прочут с елитните си гимназии. Младите обаче приключват, отиват да учат другаде висше обучение и не се връщат. Само за 30-ина години след измененията градът публично е намалял с близо 50 хиляди души. Къде е оня стохилядник, който посрещна измененията през 1989-а? Останали са най-възрастните, които четат книги от библиотеката, споделя разочарованието си от разрухата Николов. Програмата на екипа му за възобновление на града плануват общинска поддръжка за регионалната болница и достъп до опазване на здравето на всички. Къде са мобилните аптеки и мобилните лекарски екипи, за които слушаме от години, пита Николов и прецизира, че това е приоритет и за него би трябвало да мисли кметът. А не по какъв начин да разпореди огромните планове в града на софийски компании или на деятели на ръководещата партия.

Не на последно място по значимост за Габрово е транспортният проблем. И тук се построиха кръгови придвижвания като по образец - очевидно едни и същи компании ги вършат в цялата страна, споделя Ивелин. В същото време като регионален център градът има връзка единствено със София и с Велико Търново. Нужна е нова скица на междуселищния превоз. Габрово е град на леките коли, тъй като превоз има единствено в центъра, добавя той. Според него са нужни планове, свързани с бъдещето, а освен с тротоарните плочки, бордюрите и благоустрояването на центъра.

" Културата, младежите, историята къде са? Някога Габрово имаше юношески център, който през днешния ден го няма. И младите няма къде да прекарват свободното си време. Властта по кое време ще стигне до крайните квартали? Те са непривлекателно място за спорт, за свободно време, за обществени контакти ", споделя Ивелин. Убеден е, че е време Габрово да получи статут на Културен маршрут на Съвета на Европа, тъй като този край има какво да покаже като история и обичаи на света.

***

Необитаемите и рушащите се здания в Габрово, които наподобяват на призраци, могат да изчезнат, а габровци да станат още веднъж същите, каквито бяха в младостта ми - спокойни, усмихнати, положителни и ведри, не крие упоритостите си претендентът за кмет на левицата. Споделя, че в листата с общински съветници са включени представители на другите цивилен и професионални среди в Габрово, само че и хора с интензивно изразена сензитивност към проблемите на града. Които не се тормозят да показват позициите си. " Това е изключително значимо за габровци, които в последните години разчитат на клюки и на обществените мрежи, с цел да се осведомят какво става в дома им и в страната. А това е обезпокоително. Няма общинска медия, няма общинско радио, националните медии също изчезват от Габрово ", споделя като публицист паниката си за своя град Ивелин Николов. Къса се " диалогът " сред властта и хората, добавя той. Габрово повече не може да бъде град на сенките, та отсам е тръгнал първият министър-председател на свободна България Тодор Бурмов, безапелационен е Николов.

Това са неговите думи към габровци, а те, уверен е той, ще създадат умен избор. С мисълта, че казаното преди време от габровския зевзек Керката " Има начало, край няма " може да е годно за празниците на хумора и сатирата, за вицовете и лафовете на и за габровци, само че не и за търпението на локалните, принудени да оцеляват не на смешка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР