Преди шест години Боян Слат, сега 25-годишен, започва да разработва

...
Преди шест години Боян Слат, сега 25-годишен, започва да разработва
Коментари Харесай

25-годишен се нагърби да изчисти Голямото тихоокеанско сметище

Преди шест години Боян Слат, в този момент 25-годишен, стартира да създава система за разчистване на Голямото тихоокеанско бунище – движеща се в кръг голяма маса от боклуци в северната част на Тихия океан, заемаща съгласно разнообразни калкулации сред 700 хиляди и 15 млн. квадратни километра.

През 2013 година организацията на родения в Холандия откривател Ocean Cleanup показа U-образно устройство, което би трябвало да събира пластмасови боклуци като гигантска ръка. Първоначално системата се сблъска с доста проблеми, в това число недостатък, допускащ събраната пластмаса да се връща назад в океана.

През октомври обаче групата заяви, че устройството най-накрая улавя и задържа пластмасата. Сега Ocean Cleanup за първи път съумя да прибере на брега част от отпадъците. В началото на декември групата разтовари 60 чувала с пластмасови боклуци във Ванкувър.

"Най-сетне разполагаме с първата върната на сушата пластмаса ", съобщи Слат на конференция в четвъртък. "Това ме изпълва с доста горделивост и наслада ", сподели той, а зад него имаше купчина пластмасови боклуци, покрити със сол и водорасли.

"Това е безспорен отпадък, а е прекарал десетилетия в океана ", сподели Слат.

Той обаче има проект за всички тези боклуци: Ocean Cleanup счита да рециклира пластмасата и да я трансформира в някакъв артикул. Какъв тъкмо ще е той, още не е оповестено, само че Слат показа, че екипът му се надява да стартира продажбата му през септември 2020 година.

С изтеглянето на пластмасите на брега Ocean Cleanup означи края на първата задача – да потвърди, че системата за хващане на пластмаси в действителност работи. Компанията желае да почисти половината от сметището през идващите пет години.

"Може би се чудите: сметището е било намерено още преди 20 години. Защо до момента никой не го е изчистил ", попита Слат и самичък отговори: "Оказва се, че в действителност е много мъчно. Условията са едни от най-тежките на планетата ".

Боян Слат

Следващото, което организацията възнамерява, е стартирането на пълномащабна оперативна система за разчистване на пластмасите, която ще е модернизиран вид на изпробваната технология. Все още им механически провокации като да вземем за пример да се обезпечи, че устройството ще издържи дълго време на изискванията в океана, посочи Слат.

Има и финансови трудности.

Макар че Ocean Cleanup си е осигурила финансиране от огромни донори от Силициевата котловина като Питър Тийл и Марк Бениоф, организацията желае в последна сметка системата сама да се изплаща. Затова е и новият проект за преправяне на събраните пластмаси в продаваем артикул.

Слат сподели, че 100 % от облагите от продажбите на вероятно основания от Ocean Cleanup артикул ще отиват за по-нататъшно разчистване на сметището. Групата възнамерява и да работи с DNV GL – организация, разработваща механически стандарти за интервенции в морето – за основаване на обществени документи за артикули, направени от пластмаси от океана.

В момента фирмите могат да настояват, че продуктите им са направени от рециклирана океанска пластмаса, даже и тя да съставлява 1% от тях, сподели Слат. Целта на Ocean Cleanup е основаване на артикули, направени напълно от пластмаса от Голямото тихоокеанско бунище.

Една от компликациите пред плана е в това, че пластмасовите боклуци постоянно са повлияни от атмосферните условия, което ги прави по-трудни за приложимост, уточни Слат. Ocean Cleanup наскоро откри, че огромната част от отпадъците, които е събрала през 2015 година, датират от след 2000 година, само че някои са с десетилетия по-стари. Слат обаче въпреки всичко счита, че е допустимо отпадъците да се употребяват с ново предопределение.

"Това няма да са ненужни дрънкулки, а артикули, от които в действителност имате потребност ", убеден е той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР