Преди седмица един от най-мощните етнически въоръжени съюзи в Мианмар

...
Преди седмица един от най-мощните етнически въоръжени съюзи в Мианмар
Коментари Харесай

Северната офанзива внася „нова енергия“ в съпротивата на Мианмар срещу преврата

Преди седмица един от най-мощните етнически въоръжени съюзи в Мианмар стартира координирана офанзива против дузина военни постове в северен щат Шан, по продължение на източната граница на страната с Китай.

Под кодовото име Операция 1027, проектът е да утвърди и отбрани територия против военни нападения в Мианмар, да изкорени „ потисническата военна тирания “ и да се бори с онлайн измамите по границата, съгласно изказване на уредниците, Алианса на трите братства.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Военните на Мианмар нарушават човешките права със „ система, упражнявана от върха “ Китайският министър на сигурността в Мианмар, до момента в който бушуват боевете покрай границата Алиансът на етническите бунтовници нападна военни позиции в Северен Мианмар Въпроси и отговори: Първият министър на рохингите на NUG споделя, че Мианмар е в „ обединена гражданска война “ завършек на списъка

Съставен от Армията на националния либерален алианс на Мианмар (MNDAA), Националната освободителна войска на Та'Анг (TNLA) и Армията на Аракан (AA), алиансът е част от коалиция от седем етнически въоръжени организации, които поддържат тесни връзки с Китай и да имат бази или територии покрай границата на страната.

Конкретна цел на интервенцията е промишлеността за киберизмама, която процъфтява в самостоятелните милитаризирани зони на източната граница на Мианмар след военния прелом през февруари 2021 година, генерирайки милиарди долари за китайски банди, работещи в съдействие с армията на Мианмар, нейни подставени лица и други въоръжени групи.

Доклад на Организация на обединените нации, оповестен през август, откри, че почти 120 000 души са били трафикирани в промишлеността в Мианмар, където са принудени да мамят хора по целия свят и са обект на малтретиране, в това число изтезания, полово принуждение и други форми на “ грубо, нечовешко и унизително отношение ”.

Индустрията е впримчила китайски жители като жертви както на трафик, по този начин и на измами, а през последната година китайското държавно управление упражнява все по-голям напън върху армията на Мианмар да вземе ограничения. През последните месеци Китай също стартира серия от трансгранични интервенции, довели до ареста и репатрирането на повече от 4500 души, съгласно отчет, оповестен предишния месец от Института за тактика и политика-Мианмар, самостоятелен мозъчен концерн.

Докато интервенция 1027 предлага капацитета да помогне за постигането на задачите на Китай по отношение на промишлеността на киберизмамите, анализаторите споделят, че тя също по този начин може да даде нова сила на придвижването срещу преврата в Мианмар, известно още като Пролетната гражданска война, което има за цел да отстрани боен режим и определяне на федерален либерален съюз.

Офанзивата бележи пълноправното влизане на Алианса на трите братства във войната и публичните упования нарастват, че интервенцията може да даде задоволително подтик, с цел да победи военните един път вечно.

„ Операция 1027 е огромен миг за Пролетната гражданска война и ясно демонстрира на народа на Мианмар и тези, които стоят на страната на истината, че нашата гражданска война ще победи “, сподели Тайзар Сан, изтъкнат деятел, управлявал първа проява против преврата.

„ Фактът, че Алиансът на трите братства интензивно взе участие в битката против хунтата, повлия доста на салдото на силите. Силата на революцията нараства. ”

Според изказване, оповестено във вторник, до момента алиансът е завладял повече от 80 военни бази и е завладял граничния пункт Чин Шве Хау, до момента в който повече от 100 военни бойци са се предали на силите на съпротивата. Кадри, оповестени от членове на алианса в обществените медии, демонстрират, че те също са заловили огромни тайници с военни оръжия и муниции.

„ Начало на края на играта “

Неотдавнашният прилив на сражения идва след почти 1000 дни на принуждение и катаклизми, откогато старши военачалник Мин Аунг Хлаинг смъкна определеното държавно управление на Аун Сан Су Чи. В рамките на месеци смъртоносните репресии на военните против ненасилствените митинги провокираха въоръжено въстание, което от този момент набъбна до невиждан мащаб.

Няколко дългогодишни етнически въоръжени организации, борещи се за автономност по границите на страната, намерено се въоръжаваха, образоваха и се биеха дружно с ръководени от цивилни сили, основани, с цел да прогонят военните от власт, издържайки на ответни офанзиви от военните.

Но до момента Алиансът на трите братства поддържаше относителна отдалеченост от рецесията. Вместо това неговите членове тихомълком подкрепяха други групи, които се бият против военните, като в същото време се концентрираха върху личните си политически и териториални цели съгласно Виктор, самостоятелен филантропичен консултант от Мианмар с повече от 10 години опит в работата с етнически въоръжени организации.

Той сподели, че е единствено въпрос на време групите намерено да влязат във войната. „ Пролетната гражданска война е опция за унищожаване на хунтата “, сподели Виктор, който изиска да употребява псевдоним от съображения за сигурност. „ Това е началото на края на играта. “

Първоначалните отчети демонстрират ескалираща филантропична рецесия от началото на интервенцията. Хуманитарната работа на Организация на обединените нации заяви в четвъртък, че минимум девет цивилни са били убити и 23 000 вътрешно разселени от въоръжени конфликти в северен щат Шан през последната седмица.

Въпреки потребностите обаче, филантропичният достъп остава „ извънредно стеснен “, съгласно отчета на Организация на обединените нации. В него се споделя, че вътрешните полети до град Лашио са спрени и главните пътища са блокирани и че мобилните информационни услуги и услугите за данни са „ доста лимитирани “.

Хора, живеещи в северен Шан, описаха пред Ал Джазира бързо влошаваща се обстановка. Те употребяват псевдоними от съображения за сигурност.

В град Лашио А Сан сподели в петък, че може да чуе детонации, само че знае малко за протичащото се. „ Не е елементарно да получа точна информация, тъй като не мога да напусна дома си. Мога да употребявам единствено телефона, а връзката постоянно прекъсва или прекъсва ”, сподели тя. „ Не мога да направя доста, тъй че просто оставам тук с терзание и неустановеност. “

В град Куткаи Аунг Аунг сподели в събота, че е изгубил електричество и че боевете са блокирали достъпа до пътя. „ Изглежда, че всички в града са блокирани “, сподели той. „ Хората в града не са безвредни да бягат отвън града, а тези отвън града също не могат да избягат в града. Имам възприятието, че целият град се е трансформирал в лагер за вътрешно разселени лица. “

Ла Зинг, който живее в граничния град Монг Ко, сподели пред Ал Джазира в събота, че към 100 семейства от околните села към този момент са избягали и че обстановката в града е все по-несигурна. „ Ако боевете продължат, единствено ще стане по-трудно за нас да живеем тук “, сподели той. „ Местните ще се сблъскат с дефицит на храна и ще страдат доста. “

Myu, от граничното село Hpawng Hseng, сподели в неделя, че е избягал от селото дружно с към 100 други семейства и че те са били на лагер покрай границата. „ Тази заран, когато отидох да ревизира дома си, видях останките от взривени оръжия “, сподели той. „ Някои къщи и нашата черква към този момент са разрушени. “

Въпреки че хората, интервюирани от Ал Джазира, не знаеха за някой, който към момента е пресякъл границата заради оградата от бодлива тел, която Китай издигна по време на пандемията, един източник сподели, че може да се опитат да пробият, в случай че обстановката стане задоволително отчайваща. „ Ние държим кръгли клещи, с цел да срежем граничната ограда, в случай че възникне незабавен случай “, споделиха те.

Изправен пред възходяща рецесия по границата, министърът на публичната сигурност на Китай Ван Сяохонг посети Мианмар тази седмица, като се срещна с министъра на вътрешните работи на военните в понеделник и водача на преврата Мин Аунг Хлаинг на идващия ден. Според военните медии на Мианмар те са разискали обстановката в северен Шан, двустранното съдействие и проектите за взаимно предприемане на дейности против разнообразни незаконни интервенции.


Китай поддържа инфраструктурни вложения на стойност милиарди долари в Мианмар и след преврата продължава да се ангажира дипломатически с военните, като в същото време служи като един от най-големите си снабдители на оръжие.

Китайски публични лица също са свикали няколко срещи с коалиция от мощни етнически въоръжени организации, основани в северната част на страната, в това число членове на Алианса на трите братства. В изказване, оповестено от обединението през март, се приветства „ посредничеството на Китай за преустановяване на вътрешните спорове в Мианмар “.

Според Джейсън Тауър, държавен шеф на Мианмар към Института за мир на Съединените щати (USIP), Китай е посочил „ възходяща подготвеност … да прояви мускули, с цел да повлияе на всички участници, участващи в революцията или спора в Мианмар “ след преврата. „ Важно е да разгледаме деликатно по какъв начин Китай ще употребява това въздействие “, добави той.

Но даже повече от спора, той допусна, че рецесията с киберизмамите се е трансформирала в преобладаващ проблем за Китай през последната година. „ Китайците към този момент са доста самодейни по този въпрос “, сподели той. „ Военната хунта не го одобри на съществено. “

Виктор допусна, че тази динамичност предлага навременна опция за Алианса на трите братства да стартира своята активност. „ В момента Китай в действителност се концентрира върху елиминирането на целия онлайн хазарт и трафик “, сподели той. „ Когато Алиансът на трите братства влезе във войната, те използваха това [като входна] точка. “

Но в основата си той сподели, че интервенцията е ориентирана против вярванията на хората, които „ са доста гладни от началото на Пролетната гражданска война за координирани военни офанзиви против хунтата “.

„ Ние всички сме революционери “

В рамките на часове след началото на интервенцията други съпротивителни групи бяха заели силите си в акцията.

„ Горди сме да участваме в интервенция 1027 дружно с Алианса на трите братства “, сподели Ко Лин Лин, бойното име на представител на Армията за национално избавление на Бамар, сподели пред Ал Джазира. Създадена през април 2021 г., BPLA от този момент е построила тясна връзка с Алианса на трите братства и в този момент се бие дружно с неговите сили.

Също по този начин към интервенцията се причисляват сили под командването на държавното управление на националното единение, цивилна администрация, формирана от деятели и политици, които се опълчват на преврата. Миналия петък неговото министерство на защитата разгласява изказване, призоваващо всички участници в съпротивата и цялата общност на Мианмар да се „ ангажират изцяло с елиминирането на военната тирания и да се ангажират с цялото си сърце за основаването на Федерален либерален съюз “, като в същото време „ запазят своето единение по време на това пътешестване ”.

Виктор сподели, че ентусиазмът на разнообразните съпротивителни групи в Мианмар е послужил за „ обосноваване на хората, които се бият на място “, както и за ентусиазъм за дарения от обществеността. „ Това е един тип прераждане на духа на Пролетната гражданска война “, сподели той.

Ключово ще бъде по какъв начин някои от най-мощните етнически въоръжени групировки на щата Шан ще отговорят на интервенцията.

Тъй като доста преди преврата страната е била раздразнена от вътрешни битки сред етнически въоръжени групи за конкуриращи се териториални искания, стопански ползи и етнонационалистически настроения, съгласно Сай Уансай, политически анализатор от щата Шан. Той сподели пред Al Jazeera, че в случай че групите съумеят да се обединят и намерят общ език, те биха могли да изиграят основна роля в резултата.

Най-мощната от етническите въоръжени организации в Мианмар е Обединената държавна войска Ва, която управлява самостоятелна територия на източната граница на Мианмар и до момента е заела обществена позиция на невмешателство във връзка с преврата.

От стартирането на интервенция 1027 тя удостовери тази позиция, само че също по този начин предложи филантропична помощ и леговище на стотици хора, разселени от боевете. В сряда тя пусна изказване, призоваващо страните да разрешат разликите си посредством политически договаряния, като в същото време добави, че ще нанесе „ унищожителен удар “ в отговор на всевъзможни нахлувания във въздушното пространство или територия.

Кулата на USIP сподели, че това и други събития демонстрират евентуално „ невиждано “ равнище на съгласуваност сред въоръжените групировки на Мианмар. „ Това донесе ново равнище на сила на съпротивителните сили “, сподели той.

Досега интервенцията е отбелязала и изблик на поддръжка от обществеността в Мианмар.

„ Военната хунта към този момент е изолирана и се разпада, само че интервенция 1027 сподели, че революционните групи са станали по-организирани и обединени “, сподели деятелят Тайзар Сан. Той добави, че революцията „ не е единствено на бойното поле “, само че че обществеността би трябвало да взе участие интензивно по какъвто и да е метод, в това число посредством гражданско непокорство, митинги, интернационално покровителство и финансова поддръжка.

„ Ние, хората от Мианмар, би трябвало да осъзнаем, че всички сме революционери и приятели “, сподели той.

За цивилните в разгара на сраженията желанието да видят рухването на военните също е оцветено със боязън от това, което може да ги чака. Генералите нямаха никакви терзания да отприщят цялостната си огнева мощност против цивилни, в допълнение към въоръжените си съперници.

„ Най-голямото ми безпокойствие е, че военните ще отмъстят, като хвърлят бомби на всички места “, сподели Мю в Hpawng Hseng. „ Дори в случай че нашите хора завоюват в този миг, може да не е безвредно да се върнем вкъщи без дълготраен мир. “

В Kutkai Awng Awng също изрази угриженост по отношение на рисковете за цивилните, само че все пак даде обещание поддръжката си за интервенцията. „ Въпреки че ние, цивилните, сме изправени пред доста компликации, можем да издържим всичко... тъй като това е част от нашата гражданска война “, сподели той. „ Разбираме, че това е за нашата идея. “

Jauman Naw и Hpan Ja Brang способстваха за този отчет.

Източник: Ал Джазира

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР