Преди седмица два слабо читаеми сайта, пряко и косвено свързани

...
Преди седмица два слабо читаеми сайта, пряко и косвено свързани
Коментари Харесай

Калин Калпакчиев – съдия или координатор на европейски проект за 6 млн. лв.

Преди седмица два едва читаеми уеб страницата, директно и индиректно свързани с обвиняем олигарх, използваха точка от съвещание на Пленума на Висшия правосъден съвет, с цел да създадат реклама на позабравения досегашен член на кадровия орган Калин Калпакчиев, понастоящем арбитър в Апелативен съд-София. Целта на координираната акция бе да се смъкна всякакво подозрение от честността на Калпакчиев при присъединяване му в нереализирал се план, финансиран от европейската стратегия „ Добро ръководство ”.
 41-kk_sn3-copy  41-kk_sn2-copy  41-kk_sn1-copy
На 14 ноември 2017 година членът на новия състав на Висш съдебен съвет Гергана Мутафова, в качеството й на началник на план „ Създаване на модел за оптимизация на правосъдната карта на българските съдилища и прокуратури и създаване на Единна осведомителна система на съдилищата ”, подписва решение, с което приключва процедурата по желание на реализатор по процедура „ Създаване на профилирана осведомителна система, включваща принадлежности за разбор и мониторинг на факторите, свързани със социално-икономическото развиване на правосъдните региони и натовареността на съдилищата ”. Самата процедура е стартирала на 29 юни 2017 година, а претекстовете за прекратяването са свързани с обжалване на процедурата, основаване на голословни преимущества за едни участници и голословни ограничавания за други. Освен това, посоченият краен период е недействителен. Освен всичко друго, планът е стартиран от някогашния към този момент член на Висш съдебен съвет Елка Атанасова. В дейностите на Мутафова няма нищо укоримо, даже в противен случай – те са само верните, с оглед сериозното закъснение пред плана, както и рисковете, които биха настъпили, в случай че се стигне до разходване на средства. По този метод се заобикаля и риск възможен следващ одит да откри, че възлагането на поръчката е станало при нарушаване на процедури и, най-меко казано, се е стигнало до непозволен избор на реализатор.

Тези основни детайлности, несъмнено, са изопачени от поръчковите издания на подсъдимия олигарх. Нещо повече, материалите внушават, че Мутафова не е следвало да приключва процедурите, а пък отстраняването на Елка Атанасова като началник на плана е било неверно, без значение от обстоятелството, че досегашната прокурорка, а към този момент арбитър, не е част от кадровия орган на правосъдната власт. Всъщност, Атанасова бе от малцината членове на предходния състав на Висш съдебен съвет, която се възползва от така наречен “кариерен бонус ” и вместо да се върне в прокуратурата в Благоевград, избра да бъде арбитър в Административен съд София-град. Вероятно и с вярата, че ще продължи да ръководи европейски и други планове.

На съвещанието на Пленума на Висш съдебен съвет на 16 ноември 2017 година Атанасова бе изслушана по нейно гледище, като от самото начало изтъкваше какъв брой доста е направено, нищо, че все още план “Създаване на модел за оптимизация на правосъдната карта на българските съдилища и прокуратури и Единна осведомителна система на съдилищата ” обективно следва да се преглежда като съществено просрочен и рисков по повод осъществяването му. А става въпрос и за стабилен бюджет от 6 008 800 лева, от които 5,1 млн. лева от европейските фондове и 901 320 лева от българския бюджет. Справка в Информационната система за ръководство и наблюдаване на европейските средства за България в програмен интервал 2014-2020 година демонстрира, че са стартирани три тръжни процедури – правене на тръжна документи на стойност 20 498,33 лева, избор на “координатор на плана ” против сумата от 69 375 лева и избор на “юрист на плана ” против сумата от 65 625 лева

При чуването си от Пленума на Висш съдебен съвет Елка Атанасова доста държеше да изясни, че по плана е имало заложени 10% разноски за организация и ръководство на плана, което е 600 000 лева, само че тя и сътрудника й Калпакчиев са решили да бъдат понижени на половина, т.е. на 300 000 лева Самата Атанасова удостовери, че е получила 8900 лева в допълнение заплащане по плана за интервала април-септември 2017 година, а в синхронизирано телефонно изявление и за двете поръчкови “медии ” Калпакчиев афишира, че е взел едвам 1000 лева Членът на Висш съдебен съвет Гергана Мутафова обобщава, че все още за плана са изхарчени 85 000 лева, главно за заплащане на “външните реализатори ” Александра Цветкова, Боян Иванов и ИДЕИН ЕООД. На процедура излиза, че все още Висш съдебен съвет е платил 85 000 лева, главно за хонорари, без значителен прогрес по самия план. Средства, които в случай че планът се провали, ще останат за сметка на бюджета на правосъдната власт.

Отвъд опита за изчистване на имиджа на Калпакчиев, за който явно е било значимо да подчертае, че е взел единствено 1000 лева, спомагателна инспекция по дейностите откри извънредно притеснително събитие. Както към този момент стана ясно, планът за оптимизация на правосъдната карта и създаване на Единна осведомителна система на съдилищата е имал за началник, избран с решение на Пленума на Висш съдебен съвет от 27 октомври 2016 година, някогашния член на съвета Елка Атанасова. Каква тогава е ролята на другия член на Висш съдебен съвет Калин Калпакчиев? Докато е бил член на Висш съдебен съвет, той е бил координатор на плана, а като подобен е взел участие в комисии, избиращи реализатори на публични поръчки, наедно с двамата “външни специалисти ” и чиновници на администрацията на Висш съдебен съвет.

През юни 2017 година започва процедура по желание на реализатор за обезпечаването на информация и връзка, с други думи – за ПР на плана от 6 млн. лева Стойността е 60 088 лева, с Данък добавена стойност. От протокол № 1 на комисията, ръководена от Калпакчиев, се схваща, че предложения са подали седем компании. От протокол № 3 на комисията се схваща, че нито една от кандидатствалите компании не е определена, направено е предложение за преустановяване на процедурата.

Днес Калпакчиев още веднъж е арбитър. Разглежда наказателни каузи. В Апелативния съд на София. Там ще стигне и делото на олигарха, чиито директно и индиректно свързани медии не пропущат да лъскат имиджа на дългогодишния деятел на компрометирания Съюз на съдиите в България. Дали ще се откри някой, който да попита: Допустимо ли е, съгласно Кодекса за етично държание на българските магистрати, присъединяване на магистрат в избор на реализатори на публични поръчки? Ами, в случай че довчерашният координатор по европейски план стане арбитър в Търговско поделение и му се падне дело на компания, която е подкрепил като реализатор на план.

Неслучайно в обществото Висш съдебен съвет е прочут като “правителството на правосъдната власт ”. Но да сте чули представители на изпълнителната власт, т.е. членове на Министерския съвет, да вземат участие директно при избора на реализатори по публични поръчки? Подобен акт би бил съображение за компрометиране на всяка процедура, изключително, в случай че тя е с европейски средства. Излиза, че Калпакчиев е подготвен да “слезе ” на равнището на служител във Висш съдебен съвет или на “външен специалист ”, единствено и единствено да е “закачен ” за план за 6 млн. лева, пък дано е получил единствено 1000 лева от координиращата му функционалност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР