„Преди повече от четвърт век ние деполитизирахме Българската армия. Виждам

...
„Преди повече от четвърт век ние деполитизирахме Българската армия. Виждам
Коментари Харесай

Румен Радев: Виждам опит за политизация на армията

„ Преди повече от четвърт век ние деполитизирахме Българската войска. Виждам опити за връщане към противоположния развой. Ако Комисията по защита и Народното събрание като цяло желаят да имат по-голямо въздействие и престиж върху Българската войска, дано го вършат с приемане на съответни закони, които да работят за Въоръжените сили и за военнослужещите, а не със силово приучване и препитване на претендентите, номинирани за генерали “. Това съобщи пред български публицисти във Варшава президентът Румен Радев в отговор на въпрос за препоръчаните промени в Закона за защитата и въоръжените сили. Той предизвести, че съществува риск реализирането на тези промени да отслаби президентската институция.

Помолен да разяснява констатациите в отчет на Сметната палата, съгласно които Инициативният комитет, издигнал кандидатурата му, е набрал повече средства след края на предизборната акция и има неизплатени отговорности към снабдители, Румен Радев съобщи: „ Има празнина в законодателството, която не регламентира тъкмо тези процеси към изборите и след тях. “ По думите на президента е належащо да бъдат сложени в равни условия партиите и инициативните комитети във връзка с периодите и воденето на предизборна акция.

В отговор на въпрос за упованията на президента към работата на новата парламентарна комисия за изследване на избора на нов военен аероплан, президентът изрази вяра процесът за рационализация на Въоръжените сили да не бъде възпрепятстван. „ Все още не съм наясно по какъв начин ще работи тази комисия и какви механизми и методика ще употребява. Нека проработят и да забележим какъв ще бъде техният метод. Надявам се тази комисия да не бъде спирачка за плановете за модернизиране на Българската войска “, прикани Румен Радев.

Президентът показа задачите на извършения през днешния ден във Варшава конгрес самодейност „ Три морета “, а точно страните, ситуирани сред трите морета – Адриатическо, Балтийско и Черно, по-бързо да настигат Западна Европа от позиция на икономическото развиване, стандарта на живот и инфраструктура.

Във Варшава Румен Радев се разгласи за диверсификация в областта на енергетиката и либерализиране на пазарите на страните членки на Европейския съюз. „ Диверсификация – това значи по-добри цени и опция в действителност да избираме – дали желаеме доставки на сила от изток, север или юг и според от изискванията, стабилността на доставките и цената им “, сподели още президентът.

Унгария е непосредствен другар и значим сътрудник на България, като двете страни съумяха да изградят чудесно съдействие във всички сфери на двустранните си връзки, а също и по линия на дневния ред на Европейския съюз. Това съобщи президентът Румен Радев на среща във Варшава с унгарския си сътрудник президента Янош Адер във Варшава.

Предизвикателствата, свързани с миграционната рецесия и нуждата от ефикасна обща европейска политика в тази сфера, бяха водещ акцент по време на диалога на президентите Румен Радев и Янош Адер.

Президентът Адер удостовери пред българския държавен глава поддръжката на Унгария за присъединението на страната ни към Шенгенското пространство. „ България поставя поредни старания за прецизен надзор и отбрана на външните граници на Европейски Съюз “, акцентира президентът Румен Радев. "Балканският маршрут не трябва да остава в сянката на Средиземноморския. България е изключително застрашена, тъй като се намира на първа линия ", съобщи още на срещата българският държавен глава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР