Преди почти две хиляди години мощна буря край бреговете на

...
Преди почти две хиляди години мощна буря край бреговете на
Коментари Харесай

Израелски археолози току-що откриха златен пръстен с едно от най-ранните изображения на Исус Христос

Преди съвсем две хиляди години мощна стихия край крайбрежията на Кесария в сегашен Израел разрушава транспортен съд. Сега в корпуса на този транспортен съд археолозите откриват съкровища – в това число необичаен златен пръстен, декориран с ранен образ на Исус Христос.

Пръстенът е декориран със зелен драгоценен камък, върху който е изписано изображение на момче, което държи овца на раменете си – знак на Исус като „ положителния овчар “. Тъй като Исус споделя: „ Аз съм положителният пастир… положителният овчар дава живота си за овцете “, ранните християни постоянно го изобразяват по този метод.

Това не е единственото знамение, което археолозите изваждат от дълбините. Освен пръстена, археолози от Израелския орган за антики (IAA) откриват още римски монети от 3 век, камбани за прогонване на злите духове, бронзова дрънкулка на орел и римска дрънкулка на пантомим с комична маска.

 Mameluke-in-Full-Armour

„ Мамелюк в цялостно снаряжение “, създател Георг Моритц Еберс

А наоколо до първата руина, потънала преди към 1700 години, археолозите откриват и втора, от по-скоро, която потъва преди към 600 години. Там те намират 560 монети от ерата на мамелюците от 14 век.

„ Море от съкровища! “, написа IAA във Фейсбук. „ Археологическо изследване на античните управляващи в региона на Кесария разкрива грандиозно богатство от два антични кораба от тропиците. Откритията описват историята на два кораба, потънали през разнообразни интервали, евентуално когато са се пробвали да закотвят или да намерят заслон от стихии. “

„ Това изображение на „ Добрия овчар “ е известно в античното християнско изкуство като знак на спасението “, изяснява IAA още веднъж във Фейсбук, отбелязвайки, че намирането на изображението върху пръстен е необичайност. „ В притчата Исус е разказан като милосърден овчар на човечеството, или като този, който оказва отбрана на индивида. “

Археолозите считат, че притежателят на пръстена евентуално е бил един от първите християни. И защото накитът е дребен, може да е принадлежал на жена.

Всичко това има смисъл, тъй като Кесария играе значима роля в развиването на ранното християнство. Пристанищен град и локална столица на Римската империя, Кесария е бил дом на разнообразни хора с разнообразни вярвания.

„ Това е интервал, когато християнството е в единствено си начало “, изяснява Хелена Соколов, куратор в отдела за монети на IAA, „ само че несъмнено пораства и се развива, изключително в смесени градове като Кесария. “

Соколов добави, че въпреки християнството да не е било необятно признато или практикувано, Римската империя е имала релативно толерантна политика към новите форми на поклонение. Така някой богат жител на Кесария евентуално би могъл да носи пръстена без боязън от някакви последици.

 קיסריה - מראה-JNF025733

Кесария, 1947 година

„ Това е първият случай на приемане на неевреин в християнската общественост “, изясни Джейкъб Шарвит от отдела за морска археология на IAA. „ Оттук християнската вяра стартира да се популяризира по целия свят. “

Златният пръстен на Исус и другите съкровища са едвам първите, открити от израелски археолози през последните месеци. Земята и морето към днешния Израел са богати на история и IAA предизвиква хората да изиграят своята роля и да споделят това, което открият, с специалистите.

„ Апелираме към водолазите: в случай че попаднете на антична находка, забележете нейното подводно местонахождение, оставете я в морето и ни съобщете неотложно “, сподели Ели Ескозидо, шеф на IAA. „ Откриването и документирането на артефакти на първичното им място имат голямо археологическо значение и от време на време даже дребна находка води до огромно изобретение. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР