Преди около 2 години за първи път в медиите се

...
Преди около 2 години за първи път в медиите се
Коментари Харесай

Кола за над $300 000 ще връща Cadillac в играта

Преди към 2 години за първи път в медиите се загатна името Cadillac Celestiq, като последователно стана ясно, че това ще бъде новият водещ модел на американската марка. Сега той към този момент е приключен и дори беше публично показан, въпреки и като идея. Според представители на производителя серийната версия няма да се разграничава значително, като това ще бъде най-скъпият и евентуално най-мощен модел в историята на марката, оповестява Automedia.

Всъщност през последните години Cadillac губи борбата с немските си съперници Mercedes-Benz, BMW и Audi в премиум сегмента, което е годно даже за американския авто пазар. Затова и компанията, която е част от концерна General Motors, незабавно се нуждае от смяна. И тя идва точно със Celestiq, защото с този модел марката прави огромен скок, с цел да се настани в категорията на марки като Bentley и Rolls-Royce.

По непотвърдени данни серийният вид на модела ще коства повече от $300 000. А това е съвсем колкото стартовата цена на Rolls-Royce Ghost ($332 500) и доста над Bentley Continental GT V8 Coupe (от $202 500).

От Cadillac оповестиха, че детайлности за индустриалните спецификации на Celestiq ще бъдат разкрити по-късно тази година. Освен това някои от функционалностите и технологиите, показани при концептуалния модел, ще бъдат налични и във версията, която хората могат да закупят. Сред тях е

 

55-инчов диагонал на екрана, обхващащ цялото табло

 

и включващ голям брой екрани за лидера и за пасажера на предната седалка. Технологията за " дейна дискретност ", употребяваща вид цифрова щора на прозореца, не разрешава на лидера да вижда най-десния екран, като по този начин пасажерът може да гледа видео, без да се тормози, че ще разсейва водача.

Що се отнася до пасажерите на задната седалка, те също ще употребяват самостоятелни екрани. От Cadillac настояват, че това са общо 5 монитора с висока разграничителна дарба. На тавана пък е подложен

 

стъклен покрив, който може да контролира равнищата на светлина

 

в четири разнообразни зони. В компанията го назовават Smart Glass Roof, като той употребява технологията Suspended Particle Device, с цел да разреши на всеки пасажер в четириместния автомобил да контролира равнищата на входящата светлина, както избира.

Естествено, технологията за подкрепяне на лидера Ultra Cruise ще бъде налична. Засега обаче не се разкрива какво ще бъде задвижването, като се знае единствено, че Celestiq употребява платформата Ultium на концерна General Motors. Както и че това ще бъде флагманът на Cadillac в електрическата епоха. Освен това се натъртва на обстоятелството, че този сезон черпи ентусиазъм от предвоенните Cadillac V-16s и Eldorado Brougham от 1957 година

Няма по какъв начин да се отхвърли, че дизайнът на автомобила е изумителен и доста друг от това, което сме привикнали да виждаме. Celestiq има формата на фастбек с дълъг челен похлупак със смела решетка, която свети. Отзад усещане прави запазената марка на Cadillac с тънки отвесни задни светлини, съединени от двойка хоризонтални светлини.

Каква част от всичко това ще стигне до серийно произвеждане, следва да разберем. Ако се следва развиването на модела, би трябвало множеството технологии и дизайнерски решения да се появят и на серийната кола.

Тя ще се създава в Глобалния механически център на GM, северно от Детройт, в който са вложени $81 млн. за реорганизация. И ще бъде първата кола, създадена на това място от откриването му през 1956 година

 

 
Марката се завръща в Европа
През 2017 година General Motors продаде марките Opel и Vauxhall на тогавашната PSA (сега тя е част от концерна Stellantis). И на процедура американският тръст съвсем приключи активността си в Европа, с изключение на лимитираното предложение на Chevrolet Corvette. Това е на път да се промени, а основна роля в новия проект на GM ще играе точно Cadillac.

Според последните информации производителят на премиум коли ще бъде първият от двата нови американски марката (другият е Hummer), който ще се предлага в Европа с напълно електрически модели. Cadillac към този момент продава своя кросоувър Lyriq EV в Съединени американски щати, следва и стартирането му в Китай. Това ще е електрическият автомобил, с който ще нападат и европейските пазари.

Впрочем, Cadillac и сега се предлага в Европа, само че единствено на някои пазари и от дребна дилърска мрежа. Ако сходен ход донесе триумф, GM ще изпрати на Стария континент и най-голямото си, най-мощно и най-технологично транспортно средство - GMC Hummer EV.

Засега няма публично удостоверение за желанията на концерна, само че единствено преди месец неговият основен изпълнителен шеф Мари Бара призна, че не изключва опцията за завръщането на GM в Европа. Американският производител също възнамерява да премине към напълно електрически транспортни средства и това дава отговор на тактиката му за Европа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР