Преди официалната церемония, в заседателната зала на Общинския съвет се

...
Преди официалната церемония, в заседателната зала на Общинския съвет се
Коментари Харесай

Първа копка по проект „Изграждане на социални жилища в град Видин“

Преди формалната гала, в заседателната зала на Общинския съвет се организира откриваща конференция във връзка стартирането на фактическото осъществяване на план №  BG16RFOP001-1.010-0005-C01 „ Изграждане на обществени жилища в град Видин “ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, предпочитана ос 1 – „ Устойчиво и интегрирано градско развиване “, процедура BG16RFOP001-1.010 – „ Изпълнение на интегрирани проекти за градско възобновяване и развиване 2014-2020-Видин “. Бенефициент по плана е Община Видин.

На събитието участваха кметът доктор Цветан Ценков, заместник-кметовете Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, ръководителят на плана инж. Румен Лилов, шефът на компанията реализатор инж. Валентин Кръстев, членове на екипа, общински чиновници, жители и представители на медии.

В приветствените си думи доктор Ценков съобщи, че през днешния ден е стартът на една сполучлива седмица, на един сполучлив интервал, като анонсира и проведената по-късно в тази зала конференция, готова от Министерството на районното развиване по отношение на новия програмен интервал, а също и идното посещаване на еврокомисар, който дава отговор тъкмо за европейските планове и за районите. „ Така че Видин неслучайно, освен поради своята история и геополитика е един от десетте значими района, за които Европейският съюз и Министерството на районното развиване отделят особено място. Затова този план е стартът на един сполучлив интервал, ще имаме първи копки на жилищните блокове, които са заложени по същата оперативна стратегия, приготвяме и други планове, за които поетапно ще осведомяваме “ – сподели видинският кмет. Той благодари на целия екип на Общината и на всички, работили по плана за обществените жилища и пожела на компанията реализатор по този начин да си свърши работата, че да се гордее с нея. Д-р Цветан Ценков изрази вяра, че хората от уязвими групи, които ще бъдат настанени в новите жилища, ще могат да се приобщят и намерят място в нашето общество, а регионът, където ще се изградят жилищата, ще придобие привлекателен тип.

Презентация на плана направи неговият началник инж. Лилов. Той уточни, че общата цел на плана е обезпечаване на обществена инфраструктура посредством създаване на модерни обществени жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и обществено слаби групи от популацията на територията на Община Видин. Стартирало е осъществяването по пет типа действия.

По време на конференцията арх. Росен Тодоров, началник на проектантския екип, изрази удовлетворението си от обстоятелството, че се слага началото на нещо ново, хубаво и потребно. Той благодари на Общината за положителната взаимна работа.

Общата сума на плана е 2 016 827.01 лв., представляваща безплатна финансова помощ, от която: съфинансиране от Европейски Съюз посредством ЕФРР: 1 714 302,96 лева и национално съфинансиране: 302 524,05 лева Срокът за осъществяване на плана е 30 месеца. Дейностите би трябвало да приключат до 19 август 2023 година

След откриващата конференция се организира формалната гала „ Първа копка “ по започване на строителството – в ж.к. Христо Ботев, ул. „ Димитър Цухлев “ № 44. С нея бе сложено алегорично начало на строително-монтажните работи, които ще бъдат изпълнявани по Договор за инженеринг, подписан с „ КИД ПЛЮС “ ЕООД, като цената на самото строителство е в размер на 1 688 400 лева с Данък добавена стойност.

Първата копка на бъдещия обект (сградата на някогашна детска ясла) направиха кметът доктор Цветан Ценков, ръководителят на плана инж. Румен Лилов и шефът на компанията реализатор инж. Кръстев. Д-р Ценков още веднъж изрази уверението си, че в планувания период новите обществени жилища ще бъдат приключени и това място в центъра на Видин ще се трансформира в едно уютно и добре поддържано пространство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР