Преди няколко милиарда години Млечният път е имал активно ядро.

...
Преди няколко милиарда години Млечният път е имал активно ядро.
Коментари Харесай

Учени от Тор Вергата: Млечният път е бил смъртоносен за… извънземните цивилизации

Преди няколко милиарда години Млечният път е имал интензивно ядро. Излъчването от галактиката е можело да убие всеки многоклетъчен организъм, който се е срещал на разстояние няколко десетки хиляди светлинни години от центъра ѝ. Това откриха астрономи от университета Тор Вергата в Рим, а резултатите от проучването им са качени на уеб страницата arXiv.org.

Те допускат, че Стрелец А - радиоизточник в центъра на Млечния път, е формиран от свръхмасивна черна дупка, фрагменти от свръхнова и облаци от йонизиран газ и прахуляк. Учените са на мнение, че преди към 8 милиарда години той е бил интензивно галактично ядро, излъчващо рентгенови лъчи и дълбоки ултравиолетови лъчения в разстояние на десетки или стотици милиони години.

Учените решили въздействието на дейното галактично ядро върху евентуално обитаеми планети в нашата вселена.

Лъчите с дълбока ултравиолетова дължина би трябвало да унищожат атмосферите на обекти, които се намират задоволително покрай центъра на Млечния път.

Учените заключили, че радиацията от центъра на Млечния път е била смъртоносна за комплицирани многоклетъчни организми на планети, отдалечени на 2-8 хиляди парсека от Стрелец А.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР