Преди няколко години изследователи откриха галактики, в които обикновената материя

...
Преди няколко години изследователи откриха галактики, в които обикновената материя
Коментари Харесай

Откриха още галактики с липсваща тъмна материя

Преди няколко години откриватели откриха галактики, в които елементарната материя е преобладаваща. Сега ново проучване добави още 19 сходни галактически обекта.

Според нашите модели галактиките се образуват в гравитационните кладенци с огромна централизация на тъмна материя. Това е хипотетична форма на материята, която не си взаимодейства със светлината – единствено с гравитацията. Повечето галактики във Вселената се отличават със характерно съответствие сред елементарна и тъмна материя, като последната взима превес с 1 към 5.

В галактиките-джуджета тези съотношения са още по-крайни – тук тъмната материя е от 10 до хиляди пъти повече по отношение на елементарната. В новооткритите галактики-джуджета обаче елементарната господства над тъмната. От една страна, това озадачава учените, от друга, слага под въпрос общоприетите ни космологични модели.

„ Този резултат е извънредно сложен за пояснение благодарение на общоприетите модели за образуване на галактиките в подтекста на съгласуваната космология. Трябва да преосмислим гледната си точка за естеството на тъмната материя “, споделя ръководителят на проучването проф. Ки Гуо от Китайската академия на науките.

Откритието става допустимо с помощта на данни, събрани от проучването Sloan Digital Sky, както и на 40 % от данните от каталога Arecibo Legacy Fast (ALFA). Повечето джуджета-галактики, изучавани до момента, са били „ локални “ наоколо до Млечния път (или относително близки). По-далечните са били прекомерно бледи и сложни за детайлно изследване.

Ако откритията на астрономите се потвърдят, те ще съставляват следващото доказателство, че галактиките могат да се образуват без съществуването на огромни количества тъмна материя (или че могат да я изгубят с течение на времето). Как тъкмо? Все още не знаем.

Източник: Nature Astronomy

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР