Преди няколко години Ивалена и Филип Илиеви се връщат от

...
Преди няколко години Ивалена и Филип Илиеви се връщат от
Коментари Харесай

Пловдивчаните, чиято стена рухна, се завърнали с децата си от Англия

Преди няколко години Ивалена и Филип Илиеви се връщат от Англия  с трите си деца,защото желаят да живеят и работят в България. Установяват се в родния си град, купуват една от старите къща на ул. „ Константин Стоилов ” в Капана,  възстановяват я и се нанасят в нея. Добрите им планове обаче пропадат, когато прилежащата къща е съборена и през ноември 2023 година стартира градеж на четириетажен хотел.  В началото казусът е единствено шума на багера и тежките машини, които извозват земна маса. Но преди месец Филип открива,че към този момент се копае под основата на къщата и вижда първите пукнатини в стената. На 18 януари обаче мощен тропот разсънва фамилията. Част от ул. „ Константин Стоилов ” е пропаднала, пропада и основата на тяхната къща.

Днес, 12 дни по-късно Илиеви са се евакуирали дружно с децата и са се настанили при другари. Те даже не могат да влязат в дома си, тъй като входната врата не може да се отвори. Цялата структура и геометрията на къщата са нарушени и рискът тя да се срути е голям, написа

Прогресиращото проваляне през днешния ден принуди представители на всички ангажирани институтции да се съберат на място, тъй като с всеки минал ден угрозата прилежащите къщи да пропаднат в дълбокия, близо 6 метра ров, пораства.

Около 11:00 часа на мястото на свлачището се събраха представители на РДНСК, противопожарна защита и регион „ Централен ”.  Инспекторите от Строителния надзор за първи път са на обекта, защото постройката е 4- та категория и до този миг градежът е бил под наблюдаване на районното кметство.  От пожарната настояха периметърът към градежа да бъде стеснен, с цел да не могат да минават пешеходци, защото има заплаха и двете улици – „ Абаджийска ” и „ Константин Стоилов ” да пропаднат и някой да пострада. В следствие регионът  бе обкръжен със жълта полицейска лента. Инспекторите от РДНСК и представителите на регион " Централен " не съумяха да стигнат до единно решение по какъв начин да се работи поради събитията.



От кметството упорстват укрепителните действия да продължат, а по-късно насипът да бъде засипан и да се вършат промени в плана, с цел да могат да се предпазят прилежащите здания. От РДНСК обаче обявиха, че целият обект ще бъде замразен, а на място да пристигна експерт от София, който да направи оглед и едвам тогава да бъдат подхванати каквито и да е дейности.

Собствениците на компрометираната къща обаче са скептични по отношение на дейностите на всички институции. „ От 10 дни всеки ден вървя в кметството и им изяснявам какво се случва. Строителят наля бетон в основата на другата къща, само че не при нашата. Там сложиха железни подпори и дъски, а след това насипаха пясък. Те се огънаха на хармоника и ги изхвърлила. Сега направиха друго, само че не знаем какъв брой ще издържи. Къщата е гредоред, няма по какъв начин да издържи ”, разяснява Ивалена Илиева. Освен всичко друго, след огромното проваляне, къщата е без електричество и е на времянка.

„ Търсим действителни дейности. Вече 20 дни се молим да извърнат внимание. Времето беше доста мокро, дъждовно и рисково. Основите са подкопани. Има надвиснала тръба на централен тръбопровод, която всеки миг може да се спука и целият ров да се изпълни с вода. Ако това се случи, нашата къща ще се срути ”, безапелационен е Филип. Според тях самият факт, че изкопът за основите на новата постройка, който е планиран с дълбочина 6 метра и е под основите на тяхната къща, е голяма заплаха.



„ Не знам за какво трябваше да се стига до тук. Ние непрестанно сигнализираме, само че никой не обърна внимание в точния момент. Много от дълго време трябваше да се вземе решение. От Общината пристигнаха предишния петък в къщата да създадат оглед.

Семейство Илиеви взема решение да се изтегля след консултация със експерт, който ги предизвестява, че в случай че завали, къщата ще пропадне още повече и те не могат да останат вътре. Тогава те напущат къщата и се местят при другари. „ Сутринта пристигнах да взема учебници и малко дрешки на децата и едвам излязох. Едно момче ми помогтна да се измъкна ”, описа Ивелина.

Инвеститор на градежа е компания „ Галинел Инвест ”, благосъстоятелност на Калин Ганев. Строител е „ Крисбилдгруп ”, която също е благосъстоятелност на Ганев. Строителният контрол е поверен на „ Строй консулт- 3Г ”, а проектанти са архитектите Георги Стамболджиев и Дончо Хаджиев.

„ Има сриване, събрали сме се всички да вземем решение. Дадени са ни рекомендации от конструктура, които към този момент са изпълнени. Налели сме отчасти фундамента. Сега чакаме идващите указания и ще предприемем дейности допустимо най- бързо. Готови сме в случай че би трябвало да се засипе целия насип, да го създадем незабавно. Очакваме решението на РДНСК ”, разяснява Ганев. Той съобщи, че компанията ще поеме отговорност и ще спомага на пострадалите.

“Да случило се, поемаме виновността, само че не цялата, тъй като има и други фактори, само че ще понесем следствията ”, съобщи вложителят. Според него, другите фактори са ВиК повреда, която наводнява основите на къщите в региона.

Според представителите на регион „ Централен ” там има подпочвени води, които евентуално идват от тепето.

Очевидно казусът няма да бъде решен в близко бъдеще, поради сложността на обстановката.

Фактите са, че едно семейство с три деца е без дом, няколко къщи са застрашени от рухване, а две нови улици са срутени. Вторичните последствия ще бъдат за бизнеса на хората в региона, защото достъпът до тях е стеснен.

Дали това е можело да бъде планувано? Думата имат експертите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР