Преди няколко години бе представен хамбургер, който струва 250 000

...
Преди няколко години бе представен хамбургер, който струва 250 000
Коментари Харесай

Хамбургер от лабораторно месо ще струва 9 долара

Преди няколко години бе показан хамбургер, който коства 250 000 $. Защо толкоз доста? Защото месото бе отгледано в лабораторни условия.

Сега този сандвич би коствал 9 $ и до две години той би станал всеобщ артикул. 

Потребителите, които са загрижени за изменението на климата, здравето на животните и личното си здраве, са мощно заинтригувани от така наречен чисто месо, по тази причина броят на новосъздадените компании, занимаващи се с произвеждане на такова, се усили от четири през 2016 година до 24 компании през 2018 година

Холандецът Марк Пост, съосновател на компанията Mosa Meat, показва през 2013 година оня хамбургер за 250 000 евро. Тогава в самодейността се включи един от създателите на Гугъл, Сергей Брин, който съфинансира плана. Mosa Meat и испанската Biotech Meats показват, че от този момент производствените разноски са спаднали доста.

Целта е още по-ясна - хамбургерът от лаборатория някой ден да коства по-малко от стандартния сандвич. Това евентуално ще стане - в случай че през предходната година кг лабораторно месо е коствал 750 евро, то тази година на компаниите същото им излиза единствено 100 евро.

Разбира се, значимо е да се означи, че нито Mosa Meat, нито Biotech Meats имат одобрение за серийно произвеждане, те единствено се надяват да получат такова до 2022 г. 

Как се прави такова месо? За да може да се отглежда месо в лабораторни условия, би трябвало да се извлекат стволови кафези от животно и да се слагат в растителна среда, нещо като биореактор, сходен на тези, които се употребяват за ферментация на бира или кисело мляко.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР