Преди няколко дни в Бургас бе проведен първи ултразвуков семинар

...
Преди няколко дни в Бургас бе проведен първи ултразвуков семинар
Коментари Харесай

Д-р Борис Таблов: УМБАЛ „Дева Мария“ е напълно готова да се превърне в обучителен център

Преди няколко дни в Бургас бе извършен първи ултразвуков семинар за анестезиолози

„ Този първи курс беше проба да забележим можем ли да работим в тази посока, можем ли да се построяваме като теоретичен и образователен център и към този момент изрично мога да кажа, че сме подготвени за сходни провокации. “ споделя началникът на ОАИЛ в университетска болница „ Дева Мария “ и началник на Учебния отдел към болничното заведение доктор Борис Таблов.

- Здравейте, доктор Таблов. Преди няколко дни в Бургас бе извършен първи ултразвуков семинар за анестезиолози „ Сонография за анестезиология, интензивно лекуване и незабавни положения “, проведен от Учебния отдел на университетска болница „ Дева Мария “, чийто началник сте Вие. Как пристигна концепцията за този семинар?

- Идеята за този семинар породи още когато се върнах в България. Вдъхновението пристигна от курс, на който самият аз присъствах при започване на тази година в Берлин в подбен формат. Реших, че ултразвукът е тематика, която не е задоволително добре създадена в България, изключително в региона, в която ние работим- анестезиологията и интензивно лекуване. У нас няма аналози на сходен курс. Желанието беше да обединим опита и знанията на хора, които всекидневно употребяват ултразвук в работата си, с желанието на хора, които желаят да се научат. Ние не просто събрахме лекари, на които да приказваме теоретични неща, им дадохме опция да комбинират опит и познание и то от хора, които са специалисти в тази област.

- Успяхте да привлечете лектори от Съединени американски щати, Германия и Англия. Как ги запалихте за концепцията?

- Без лекторите, тримата ни сътрудници от чужбина- доктор Стефан Чернодрински от Чикаго, Съединени американски щати, доктор Десислава Димитрова от Маркгрьонинген, Германия и доктор Бойко Геров от Рединг, Англия, този курс нямаше да се реализира по сходен метод. Техните познания и опит се оказаха скъпи и това беше оценено от всички присъствaщи. Как съумях да ги запаля? С диалози. От тяхна страна също имаше огромен интерес- казусът с доктор Десислава Димитрова беше доста забавен, тъй като тя беше прочела, че ще организираме подобен курс и ми написа, че в случай че имам полза да създадем нещо взаимно, е отсреща. След това организацията продължи по покриване на съответни тематики, тъй като ние не говорихме общо за ехографията, а за ехографията съответно в анестезиологията и интензивното лекуване.

- Разкажете ни с какво бе потребен този семинар на курсистите?

- Темите бяха доста точно определени. Започнахме с основите на ултразвука, с цел да знаем какво да вършим. След това имахме на практика занятия по какъв начин да водим иглата под ехографски надзор, тъй като това са в действителност базовите умения, които всеки анестезиолог, който желае да се занимава с ехография, би трябвало да има. След това насочихме вниманието към съдовите достъпи и нервните блокове, като тук също бяхме комбинирали доктрина и практики. Спряхме се на формат с дребни групи, с цел да може всеки участник да има задоволително време и да оттренира наученото. Вторият ден отделихме на незабавните положения в интензивната медицина, още веднъж комбинирайки доктрина и процедура.

- А какви бяха отзивите на участниците след курса?

- Това, което чух от всички наши участници, бяха суперлативи. Това, което всички споделиха, е че е било доста добра композиция от доктрина и процедура, хареса им структурата на курса, хареса им болничното заведение, хареса им организацията. В общи линии не чух нито един, който да изрази неодобрение от нещо.

- Важни ли са сходни начинания?

- Според мен тези начинания не са значими, а са наложителни. Най-малкото човек би трябвало да излиза от време на време от средата, в която е привикнал да работи, да си сверява часовника, да види къде са другите, къде са най-хубавите и да се мери с тях. Тук е значимо да загатна, че курсът е базов, за нас беше значимо да запалителен искрата в тези хора, да стартират по-активно да работят, да се интересуват, с цел да са оптимално потребни на пациентите си. Идеята да поканим лектори от чужбина беше тъкмо в това- да се съпоставим с образците за положителни практики,  за да можем и ние да се стараем и да се развиваме в тази посока.

- Готова ли е университетска болница „ Дева Мария “ да се трансформира в обучителен център?

- Напълно и без всякакво съмнение- болница „ Дева Мария “ е подготвена да се трансформира в обучителен център. И тя ще се трансформира в център за образование освен за ехография, освен за анестезиолози, само че и за другите специалности, тъй като имаме всички условия за това. Изминалите дни ни демонстрираха, че можем да се оправим и с организацията, и да обезпечим механически практическите извършения. Имахме опцията да работим с най-хубавата техника на пазара, а това значително улеснява работата и рефлектира върху качеството на услугата, която ние предлагаме.

Този първи курс беше проба да забележим можем ли да работим в тази посока, можем ли да се построяваме като теоретичен и образователен център и към този момент изрично мога да кажа, че сме подготвени за сходни провокации.

 

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР