Преди няколко дни Българския футболен съюз съобщи, че въвежда ново

...
Преди няколко дни Българския футболен съюз съобщи, че въвежда ново
Коментари Харесай

Светлин Линев: Една трета от отборите в Северозападна Трета лига може да не започнат новото първенство

Преди няколко дни Българския футболен съюз заяви, че вкарва ново предписание за Трета лига от новия сезон 2022/2023. То гласи, че всеки футболен тим от която и да е от четирите Трети лиги ще би трябвало да играе наложително с трима футболисти до 23 години. Тримата играчи би трябвало да бъдат по 90 минути на терена. При промяна на някой от тях мястото им би трябвало да бъде заето от различен млад футболист до 23 години.
 БФС постанова ново предписание за Трета лига БФС постанова ново предписание за Трета лига
Сред първите реагирали на новото предписание е Вихър (Славяново), вицешампион на предишния сезон в Северозападната Трета лига. Пред Sportal.bg, Светлин Линев, вратар и президент на Вихър изрази позиция по отношение на решението на БФС.
 Бдин и Вихър не си вкараха гол Бдин и Вихър не си вкараха гол
„ Новото предписание на Българският футболен съюз, е хубава, само че съвсем неизпълнима концепция. Положителното е, че за разлика от опитните, на младите футболисти им се тренира доста и имат голямо предпочитание за футбол. Освен това заплащането им е по-ниско от на опитните играчи. Негативните неща обаче са много повече. С оглед демографския срив, чийто вреди са най-сериозни в Северозападна България, мъчно тимовете ще спазят условието на БФС. Трима млади играчи до 23 година на терена 90 минути, значи, че всеки отбор би трябвало да разполага най-малко с шест толкоз млади състезатели. В Северозападна България обаче извънредно мъчно е да се намерят футболисти на тази възраст. Изключенията са Велико Търново и Враца, чийто клубове от много време са в професионалния футбол и детско-юношеските им школи работят. Но пък виждаме, че класирането на младите им тимове в Трета лига са към зоната на изпадащите. Проблемът при нас е, че няма от кое място да попълним съставите си с млади състезатели. Ако не беше по този начин, Спартак (Плевен), който сега е кандидат за нанагорнище в професионалния футбол, нямаше да има в състава си грък, бразилци и други играчи от чужбина. Дори по молба точно на Спартак (Плевен), БФС анулира възбраната за присъединяване в Трета лига на чужденци от отвън Европейски съюз. Всичко това е красноречиво доказателство, че при нас има проблем с младите играчи по една единствена причина – детско-юношеските школи не работят. Демографската рецесия в дребните обитаеми места е в пика си в Северозападна България. Ходим по учебните заведения и се молим децата да дойдат и да упражняват футбол. Още по-лошото е, че няма деца, тъй като дребните обитаеми места са обезлюдени.
 Дори и сакат, Вихър е подготвен за борба във Видин Дори и сакат, Вихър е подготвен за борба във Видин
Е, питаме от кое място да вземем деца, които да построяваме като футболисти? Под натиска на публичното мнение подбудено от трагичното положение на родния футбол, някой в БФС прави оферти, взема решения, които са безредни и недомислени. Никой не ни събра и да ни попита можем или не можем. До началото на новия сезон има три месеца. За този интервал би трябвало да освободим шестима и да намерим най-малко толкоз млади футболисти. Какво дава право на БФС да ни задължава срещу волята ни да правим нещо, което е неизпълнимо? С какво БФС оказа помощ на клубовете от Трета лига, че да ги задължава с нови правила? Отговорът е: „ С нищо “. Дават се по 1000 евро на година, пари от присъединяване на тимовете ни в евротурнирите. В същото време, финансовите средства за присъединяване в Трета лига, картотекиране, санкции и наказателни картони, двойно надвишава дадените 1000 евро. В естествените европейски страни, задачата на аматьорския футбол е повсеместност.
 Четирима от Вихър отпадат за гостуването във Видин Четирима от Вихър отпадат за гостуването във Видин
Възможност да играят повече хора, без значение възрастта им. Високо спортно майсторство се търси в професионалните лиги. В тях тимовете водят всекидневен подготвителен развой. Те могат да построяват състезатели, които да вдигнат равнището на футбола. Какво се получава в България? В нашите професионални лиги рестриктивните мерки за чужденци отпадат, както и тези за избрана възраст. Такива се постановат обаче в аматьорския футбол, където 80 на 100 от футболистите вървят на работа и играят за здраве и развлечение. Вероятно в близко бъдеще се чака капитан на националния тим на България да футболист, чийто специалност е служител на реда или пожарникар. Призовавам и поканвам господин Георги Иванов, механически шеф на БФС и господин Румен Вълков, президент на Аматьорската футболна лига да дойдат в Плевенска област. Ще съм на тяхно разположение с цел да видят с очите си действителната конюнктура, в която се прави футбол. Когато се вземат решения би трябвало да има разговор, тъй като сега неналичието на футболисти е по-голям проблем от обезпечаването на финансов бюджет на тим за сезон. Позволявам си да отбележа, че това, което споделих дотук е от името на 6-7 клуба от Северозападна Трета лига. Всички ние надали ще стартираме новия сезон, в случай че се вкара правилото за наложителни трима футболисти до 23 години. Няма да изрека имената на клубовете с които сме солидарни в това отношение. Така взехме решение с цел да не се спекулира и да се изкривят нещата в друга посока. Призовавам виновните фактори в БФС за разговор или да премислят дали да задължават някой да прави неща, които са неизпълними “, съобщи пред Sportal.bg Светлин Линев.
 Спартак (Плевен) реализира нова победа и продължи похода си към Втора лига Спартак (Плевен) реализира нова победа и продължи похода си към Втора лига 26 март | 16:00  Локо (Мездра) излъга Вихър Локо (Мездра) излъга Вихър 20 март | 00:18  Вихър и Янтра (ПТ) не си вкараха гол Вихър и Янтра (ПТ) не си вкараха гол 5 март | 23:14 Още от БГ Футбол  Дихонов: Съжаляваме, че не спечелихме с по-убедителен резултат Дихонов: Съжаляваме, че не спечелихме с по-убедителен резултат 3 апр | 15:30 299 0  ЦСКА 1948 0:0 Локомотив (Пловдив), червен картон за гостите още в осмата минута ЦСКА 1948 0:0 Локомотив (Пловдив), червен картон за гостите още в осмата минута 3 апр | 15:15 11279 32  Фенове на Черно море, Спартак и ЦСКА - София излязоха на митинг във Варна Фенове на Черно море, Спартак и ЦСКА - София излязоха на митинг във Варна 3 апр | 14:48 1678 11  Банско с класика при гостуването си на Вихрен (Сандански) Банско с класика при гостуването си на Вихрен (Сандански) 3 апр | 14:30 734 3  Витоша (Бистрица) и Оборище не се победиха Витоша (Бистрица) и Оборище не се победиха 3 апр | 14:23 560 0 Виж всички Водещи Новини  ЦСКА 1948 0:0 Локомотив (Пловдив), червен картон за гостите още в осмата минута ЦСКА 1948 0:0 Локомотив (Пловдив), червен картон за гостите още в осмата минута 3 апр | 15:15 11279 32  Ще продължи ли полетът на “орлетата ” и против Левски? Ще продължи ли полетът на “орлетата ” и против Левски? 3 апр | 07:51 11983 65  “Канарчетата ” не се усещат обречени в Разград “Канарчетата ” не се усещат обречени в Разград 3 апр | 07:33 8677 72  Стилиян Петров: Хората от досегашното управление на БФС към този момент не се позволяват в обществото, кивитата са за тях Стилиян Петров: Хората от досегашното управление на БФС към този момент не се позволяват в обществото, кивитата са за тях 3 апр | 10:13 9862 97  Борислав Михайлов: Хората, които провеждат митингите, би трябвало да носят отговорност Борислав Михайлов: Хората, които провеждат митингите, би трябвало да носят отговорност 2 апр | 23:41 17404 115 Класиране Програма

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР