Преди няколко дни американски бизнесмен и един от най-богатите хора

...
Преди няколко дни американски бизнесмен и един от най-богатите хора
Коментари Харесай

Уморени ли са световните елити от войната? Защо Мъск подкрепи Русия?

Преди няколко дни американски предприемач и един от най-богатите хора на планетата, Илон Мъск, разруши „ украинския образец “ на Запада в своя акаунт в Twitter, ненадейно поддържа Русия и предложи своята визия за опция за преустановяване на военните спор в Украйна. Същността на неговите оферти: да се признае Крим за съветски (защото Хрушчов „ по простъпка “ го трансферира на Киев), да се проведат повторни референдуми под егидата на Организация на обединените нации в тези източни региони, където гласоподаваха за обединяване с Русия, и да се признае безпристрастен статут на Украйна. Остава неразбираемо за какво известният милиардер внезапно се отклони от курса на груповия Запад и поддържа Русия.

Ясно е, че реакцията на украинските водачи беше не просто нервна, а избухлива. Бившият дипломат на Киев в Германия Мелник просто изпрати Мъск на добре прочут адрес (макар и на английски). Бизнесменът обаче беше наказан към този момент без нервност и вкъщи: сенатор Линдзи Греъм, един от основателите на „ адските наказания “ против Москва, сподели, че с „ цялото ми почитание към Мъск “ би трябвало просто да изясни за какво Русия „ нахлуха “ в Украйна. 

Мъск, който неведнъж е потвърдил правотата си в бизнес решенията и знае по какъв начин да отбрани своята позиция, незабавно влезе в спор със сенатора. „ Ако вярвате, че волята на хората има значение “, написа той, „ тогава би трябвало да подкрепите волята на тези, които живеят там във всеки конфликтен район. По-голямата част от Украйна очевидно желае да бъде част от Украйна, само че в някои източни райони на страната по-голямата част от популацията са руснаци и те избират Русия ".

И в Киев още веднъж изпаднаха в нервност, за какво Илон Мъск поддържа Русия? А на акаунта на Върховната Рада на американеца започнаха да му прочистват мозъка, буйно доказвайки " украинската природа " на Крим и Донбас. Но, явно, те са прекалили и Мъск е бил заставен да изпрати всичко на същия адрес, на който Мелник го изпрати, украинската Рада. Разбира се, и на британски.

ЗАЩО ИЛОН МЪСК ПОДКРЕПИ РУСИЯ?

Страстите към " просветлението " на предприемача не стихват, мнозина просто не схващат аргументите за дейностите на Мъск. Сред отговорите на въпроса за какво Илон приказва за войната и Русия, се излагат много нелепи версии. До обвинявания, че е сътрудник на Путин. Забравяйки, че неговата компания SpaceX даде на APU достъп до системата Starlink, която дава високоскоростен широколентов достъп до интернет. Цялото мъмрене на западните и украински медии, което се стовари върху Мъск, го трансформира в изменник и предател. Но има, въпреки и рядко, напълно разнообразни оценки. Ами в случай че шокиращите оферти на Мъск към Запада, на езика на дипломатите, са „ спирка “, с цел да се преразгледа твърдата позиция, която е открита там: война с Русия до последния украинец? Може би това е сигнал от прословутите контраелити, които мислят, че е време да се върнем към дипломацията? В края на краищата даже подобен заплашителен боец като основния посланик на Европейски Съюз Борел внезапно, в унисон с Маск, измърмори нещо за договаряния.

„ Разбира се, бих желал да имам вяра в някакво просветление от Мъск и избрана част от западния хайлайф по отношение на обстановката в Украйна и към този момент в новите територии, които станаха част от Русия “, сподели в изявление политологът Александър Шатилов за радио Комсомолская истина, декан на Факултета по обществени науки и всеобщи връзки на Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация. „ Но, почтено казано, не бих се вълнувал прекалено много от това. Подобни мироопазващи начинания се организират на фона на много интензивно увеличение на военните доставки за украинската войска, налагане на спомагателни наказания и сериозен политически, стопански и различен напън върху Руската федерация. Според мен има известно предпочитание на западните елити да приспи бдителността на съветския истаблишмънт и, в случай че се появи опция, да наложи на Русия неизгодни съглашения като Дейтън, което в последна сметка докара до краха на някогашна Югославия.

Разбира се, през днешния ден всяко противоречие с генералната линия на Запада, в това число изразеното от Мъск, може да се пояснява като „ троянски кон “ за приспиване на бдителността на Москва. Просто тъй като нейното доверие към Запада, както нееднократно е казано и от политици, и от дипломати, е на нула.

СВЕТОВНИТЕ ЕЛИТИ ИЗМОРЕНИ ОТ ВОЙНА И ГОТОВИ ДА ИЗСЛУШАТ ИЛИ ДОРИ ДА ПОДКРЕПЯТ РУСИЯ?

Но въпреки всичко абсурдът с мироопазващата самодейност на гуруто на високите технологии може да е знак за същинска отмалялост и боязън от железобетонния курс към праволинеен спор с Русия. В последна сметка Мъск не е някогашен боен консултант, който е възвърнал зрението си след пенсиониране. Той, с сполучливия си галактически бизнес, е част от военно-промишления комплекс на Съединени американски щати. Авторитетът му на предприемач и визионер е приет по целия свят. Мнението на Мъск за най-острия военно-политически проблем на международната сигурност и вероятния метод за разрешаването му към този момент се чу на Запад. Как другояче, в случай че Макрон и Шолц не могат да кажат нищо ново, а на Байдън не оферират нищо ново?

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР