Преди минути военното министерство разпространи съобщение, в което потвърждава, че

...
Преди минути военното министерство разпространи съобщение, в което потвърждава, че
Коментари Харесай

Продължава търсенето на черната кутия на падналия МиГ-29

Преди минути военното министерство популяризира известие, в което удостоверява, че водачът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е умрял на 9 юни при осъществяването на подготвителния полет за пукотевица по въздушна цел в нощни условия. Сега дейностите на избавителните екипи са ориентирани най-много към намиране и изваждане на черната кутия на самолета. Записаната в нея информация ще разкрие аргументите за случая.

Търсенето се организира в региона, където са открити парчета от самолета. Предполага се, че там е и черната кутия, която би трябвало да бъде извадена допустимо най-скоро, с цел да не се повреди записът.

" В момента сме в конкуренция с времето, морската среда, на всички е известно, е нападателна и продължителният престой на черната кутия във вода не е желан. Така че, колкото по-бързо успеем да я открием и извадим, толкоз по-голям е шансът това, което се намира в нея, да бъде използваемо и да послужи по-нататък за изясняване на аргументите за случая ", съобщи контраадмирал Кирил Михайлов, пълководец на Военноморски сили.

Служебният министър-председател Стефан Янев изрази страдание, че новините не са положителни.

" Мобилизирани са всички средства на Военноморски сили и всички останали детайли на Българската войска, които са в положение да оказват помощ, в това число и външни средства. Надяваме се да имаме резултат ", добави служебният министър председател Стефан Янев.

Към момента морското дъно се обследва благодарение на техника за разкриване на мини и подводни обекти. Тази заран са открити два железни къса, които евентуално са от самолета. Фирми от морския бизнес и Института по океанология, които разполагат с техника за подводен оглед и визуализация, се включиха безплатно в интервенцията.

" Дълбоководният робот е с обсег на работа до 200 метра дълбочина. Със сонара се набелязват обекти, по-късно с робота се оглеждат и се разпознават и се удостоверяват какви са, дълбочина, разположение, в случай че обектите са дребни, може да се извадят с робота, в случай че не са се минава към водолазни спускания, същинската подводна работа ", добави инж. Йордан Чернаев, основен инженер на " Хидроремонт ".

Операцията по търсенето и изваждането на отломките на самолета се координира от специфичен щаб. В нея вземат участие кораби и вертолети на Военноморските сили.

" Присъства специалист от Военновъздушни сили, с цел да запознае търсещите екипи с конфигурацията на самолета, въоръжението, с цел да може дейностите по определяне на подводните контакти и възможното им изваждане на повърхността да бъде осъществено при съблюдаване на ограниченията за сигурност ", сподели още началникът на защитата адмирал Емил Евтимов.

Ако се наложи, в интервенцията по изваждане на отломките на изтребителя, ще се включат и водолази.

Репортер: Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР