Преди малко повече от седмица не само футболният, но и

...
Преди малко повече от седмица не само футболният, но и
Коментари Харесай

Дейвид Голдблат: Чрез купуване на футболни клубове може да се оказва политическо влияние



Преди малко повече от седмица освен футболният, само че и финансовият и политическият живот в Англия беше разтресен от оповестяването на мегасделка за пазаруването на " Нюкасъл Юнайтед " за 305 милиона паунда от консорциум, доминиран от Саудитския върховен фонд.

Запалянковците на " Нюкасъл " ликуват, тъй като това отваря благоприятни условия пред обичания им клуб да се мери с най-големите във футбола, като миналите от дълго време към този момент в ръцете на задгранични свръхбогаташи " Манчестър сити ", " Челси ", " Ливърпул ", " Манчестър юнайтед ".

Освен обаче футболна, въпросът има и политическа и морална страна. Защото зад капиталовия фонд, който получава 80 % от акциите на " Нюкасъл ", стои Мохамед бин Салман - престолонаследникът на Саудитска Арабия, която е остро подложена на критика за съблюдаването на човешките права. И това удостоверява за следващ път обществената загадка, че тези, които ръководят Англия, не ги вълнува произходът на парите.

Новината беше посрещната бурно от почитателите на " Нюкасъл Юнайтед ", които чакат трофей повече от 66 години. За финален път футболистите на този клуб, прочут с лоялните си почитатели, подвига купа през 1955 година, спечелвайки Купата на Английската футболна асоциация. Ето за какво новината, че " Нюкасъл " става владеене на консорциум, който заплаща 305 милиона за покупката, а активите му възлизат на близо 300 милиарда паунда, провокира бурни радостни реакции измежду почитателите, обкръжили стадион " Сейнт Джеймсис парк ". 

Имаше почитатели, развяващи знамето на Саудитска Арабия, а цялата тази шумна навалица притихна неузнаваемо, когато се появи Аманда Стейвли, новият изпълнителен шеф на " Нюкасъл " :

" Отне ни 4 години да стигнем дотук. Знам, че има доста въпроси за треньори и играчи. Ще осведомявам всички ви за проектите. Но ние сме тук, с цел да влагаме. Ние сме търпеливи. Публичният капиталов фонд е самостоятелен търговски фонд и ние най-искрено желаеме да подсигуряваме, че ще се опитаме да бъдем допустимо най-хубавите попечители на този клуб. Вие сте най-хубавите почитатели на света и заслужавате най-хубавото ", съобщи тя.

Феновете очевидно не ги интересува изключително доста кои са новите притежатели, какъв е произходът на техните пари. Те просто желаеха непопулярният им остарял необут Майк Ашли да се махне, клубът да стане богат и да стартира да печели титли. Една бърза анкета на списание " The Mag "  веднага след оповестяването на договорката сподели, че 60 % от почитателите не ги интересува какво се случва в Саудитска Арабия. 

Ето и мнението на някогашния футболист на " Нюкасъл " Лий Хендри, играл и за националния тим на Англия :

" Това може да бъде огромен преломен миг за " Нюкасъл ". Да имаш притежатели от подобен диаметър, с толкоз доста пари! Уау!!! С клуба към този момент се свързват имена като Мбапе и други сходни, което е необикновено! ".

Трудно могат да бъдат винени почитателите, че не ги интересува какъв режим стои зад договорката и за какви пари става дума, само че наподобява, че това не интересува и тези, които би трябвало да обръщат внимание на тези неща. Защото измеренията са доста по-големи от чисто футболни. Тук в доста огромна степен става дума и за политика и стопанска система.

По тематиката " Нюкасъл " Веселин Паунов беседва с Дейвид Голдблат, чиято футболна енциклопедия, една от многото му книги и изявления на тематика футбол, е преведена и на български език.

Г-н Голдблат, дано стартираме първо с изясняването на един появил се неотдавна термин в британския език - " спортсуошинг " - в дословен превод " промиване на спорта " и навяваща асоциации за " пране на пари ".

" Спортсуошинг " е термин, който има необятно значение, само че най-общо казано това е, когато даден човек, корпоративна единица или държавно управление употребява спорта, като става хазаин на спортни събития или предизвиква представянето на техните национални тимове или посредством владеене и надзор на спортни единици като футболни клубове, с цел да отклонява вниманието и да укрива всичко останало, което се случва в техния бизнес в политическа светлина.

Има доста режими на този свят, в които положението на човешките права е неприятно и които имат всевъзможни типове проблеми във връзка с политическите и културните им визии, за които избират хората да не знаят. А спортът е в действителност ефикасен метод да се отклонява вниманието на хора, придавайки естествен тип на режими, които нормално не би трябвало да се считат за естествени ".

Можем ли да кажем, че с пазаруването на клубове се купува и политическо въздействие?

" Политическо въздействие, спортно въздействие, от време на време икономическо въздействие. В случая с Абу Даби и " Манчестър Сити " клубът взе участие в най-различни районни обновления и проекти за развиване. Клубът има доста близки връзки с кметството на централен Манчестър. Участва в планове, от които печели като получава огромно публично внимание, публични средства и социална земя. Става дума за стопански ангажимент.

Споменахте и за политика. Да, политика във вътрешен проект от време на време. Защото тя може да усили известността на даден режим или субект в неговата страна, само че също да въздейства и оформя политическото мнение в други страни. Със сигурност в Англия. Много ентусиасти на " Манчестър Сити " бяха, бих споделил, взети на въоръжение от Обединените арабски емирства и са последователи на страната и нейни бранители против изцяло оправданите рецензии в обществените медии. Така че има цяла гама от способи посредством спорта, и по-специално посредством закупуването на футболни клубове, да се оказва политическо и културно въздействие ".

Видяхме и чухме радостната реакция на почитателите на " Нюкасъл ", обвързвана с очаквания и упования за по-добро бъдеще на тима - с неспокойствие, че играчи от ранга на Килиан Мбапе могат да облекат фланелката на " Свраките ", както е прозвището на клуба. Тяхната реакция е изцяло разбираема. Но какво да кажем за политиците и босовете на британската Висша лига? В публикация във вестник " Гардиън " Вие пишете, че " саудитската покупка на " Нюкасъл Юнайтед " е признак на политическите провали на Англия ".

" Сред политическата класа безусловно нямаше никаква реакция. От това, което виждам, локалните депутати безмълвно поддържат договорката и несъмнено не са сериозни към нея. Има известно безпокойствие в по-задните редици в Народното събрание. Но от самото държавно управление няма нищо и си коства да се направи съпоставяне с отговора на предложенията за Европейска Суперлига по-рано тази година, когато министър председателят реши, че би трябвало да направи изказване и да се намеси персонално и когато Камарата на общините разиска въпроса. Сегашната договорка просто си се случи.

По отношение на останалите клубове мисля, че е доста забавно, че след решението за договорката доста от тях са много загрижени, даже единствено за това, че е неприятно за единството на Висшата лига и че са подценени при вземането на решения. Изглежда, че една доста дребна група хора в управлението на Висшата лига са взели крайното решение да се разреши договорката. Не знам дали тази борба е завършила, само че сигурно няма бистрота.

Едно от най-очевидните неща при вземането на решението от Висшата лига е, че това, което забавяше договорката този път не беше загрижеността за човешките права, а за пиратството с телевизионните права за лъчение на мачове, тъй като като част от оркестрирания от саудитците протест на Катар, който продължава с години, те не разрешиха канала " beIN Sports ", който е благосъстоятелност на Катар и държи правата за лъчение на мачовете от Висшата лига в Близкия изток и Северна Африка, и го замениха с подкрепяна от страната пиратска телевизия, наречена " beOUT ".

Това е безусловно цялостно тъпчене на договорите за медийни права. А това е нещото, от което Висшата лига се интересува най-вече. Така че до момента в който Саудитска Арабия беше ангажирана в този спор с Катар за пиратството, на процедура нямаше метод за реализиране на договорка. Веднага щом разногласието бе решен, а това стана преди няколко седмици, за човешките права повече и дума не се загатна ".

Картината, несъмнено, е доста по-широка. Не са единствено богаташите от страните в Персийския залив с печална популярност за човешките права, само че и всевъзможен тип олигарси от други страни, изключително от Русия, купуват недвижимо имущество, имения, спортни клубове без никакъв проблем на Острова. Може ли да кажем, че Англия се е преклонила пред силата на парите, без значение от техния генезис?

" В тази страна, изключително в Лондон, ние се радваме да получим пари откъдето и да било. Това е най-голямата офшорна машина за пране на пари в света и в допълнение към това имаме безумно надут пазар на парцели, изключително в Лондон и Югоизточна Англия. Превръщаме се от ден на ден в място, където богатите могат да складират благосъстоянието си, като употребяват офшорни компании и заобикалят налози. Ето за какво не е необичайно, че огромна част от ентусиастите на " Нюкасъл Юнайтед " не се тревожат, че получават пари от Саудитска Арабия. Защото това е нещо, което клубове от южната част на Англия вършат през последните 20 години.

Самото държавно управление прави това, като отхвърля да насочи даже дребна рецензия към саудитския режим, макар подлото ликвидиране на журналиста Хашоги, макар войната в Йемен, тъй като има големи покупко-продажби и строителни контракти като залог. Така че Англия като цяло, още преди договорката за " Нюкасъл Юнайтед ", взема саудитски пари и, както казвате, пари от олигарси и корумпирани политици от целия свят ".

Четох някъде, че монарсите в Персийския залив надали не си играят просто някаква момчешка игра кой ще купи по-добър клуб или по-престижно спортно събитие, без да ги вълнува спортът, по-скоро за известност...

" Не мисля, че става дума тъкмо за известност, само че това е добра позиция. Може и да преувеличаваме размера на това до каква степен тези неща са точно калкулирана държавна тактика. Защото си имаме работа с индивидуалистични монархии. Искам да кажа, че престолонаследникът на Саудитска Арабия в действителност е правоприемник на трона и разсъждава като принц. Саудитското кралско семейство е в какви ли не свади с останалите по-малки монархии и страни в района.

Няма подозрение, че саудитската покупка не е просто поради " Нюкасъл ", а е част от премислена тактика на саудитската страна. Сделката е и поради убедеността на саудитския престолонаследник, че е безусловно немислимо емирът на прилежащ Катар или шейховете в Абу Даби да могат да го надскочат в царството на футбола. Това безспорно е значима част от уравнението ".

Виждаме какви луди пари се въртят във футбола. Ето неотдавна " Барселона " разгласи, че може да продаде Педри, само че против 1 милиард паунда. В последна сметка нали всичко има граници? нали постоянно се пукат надутите балони? Така че дали пък няма да има завръщане към един по-нормален футболен свят, както преди? Или това са си чисто мои оптимистични халюцинации и няма връщане обратно?

" Както е споделил италианският болшевик Антонио Грамши: " Песимизмът - на интелекта, оптимизмът - на волята ". Трудно ми е да си показва, че политическата и обществената обстановка ще разрешат да социализираме частното владение на клубове и контролиране на потреблението на парите в световния футбол. От друга страна футболът и футболната просвета си остават основани на нестихващата религия у хората, че не всичко се купува и че успеха не би трябвало да зависи от размера на портфейла ви, а от вашите качества.

Това е залегнало надълбоко в доста футболни култури и има места, където може да се устои, най-малко до някаква степен, на безмилостното нахлуване на парите и властта. Продължавам да се надявам, че това е допустимо. В Германия необикновено проведената, политизирана и комплицирана фен-култура съумява до момента да устоява пред сходни провокации. Така че е допустимо - всички ние имаме избор, когато става дума за това към какво да се организираме и да се борим за него ".

Цялото изявление на Веселин Паунов с Дейвид Голдблат в предаването " Събота 150 "  можете да чуете от звуковия файл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР