Преди малко повече от 10 години, в края на декември

...
Преди малко повече от 10 години, в края на декември
Коментари Харесай

Какви са приходите на музикантите - милиардери по гледания в YouTube

Преди малко повече от 10 години, в края на декември 2012 година една ария се трансформира в първото видео в " Ютюб " (YouTube), което мина психическата преграда от 1 милиард гледания. Героят на деня тогава беше южнокореецът Псай (Psy), чието парче " Гангнам стайл " изненадващо се трансформира в шлагер, а характерният танц в него беше още един в стотици други видеа от фенове, създавайки една от първите " заразни " талази в интернет.

По този метод се роди самобитният " Клуб на милиардните видео преглеждания " (Billion Views Club) в платформата на " Алфабет " (Alphabet, тогава " Google " - Google), написа в обява на уеб страницата на една една от най-престижните в света компании за музикални ранглисти - " Билборд " (Billboard), предава Българска телеграфна агенция.

" Клубът " към този миг към този момент включва повече от 300 музикални клипа, в това число някои от най-емблематичните шлагери от последните 10 години – от " Хелоу " (Hello) на Адел, песента достигнала най-бързо 1 милиарда гледания (само за 88 дни) до " Деспасито " (Despacito) на Луис Фонси и Деди Янки. През тази седмица там влезе и класиката на Джордж Майкъл от осемдесетте години на предишния век " Кеърлес уиспър " (Careless Whisper).

Влизането в този клуб обаче не съставлява единствено закачване на красива брошка на ревера на изпълнителите, техните креативен екипи и продуценти, само че носи със себе си и обилни финансови приходи, генерирани от бизнесмодела на Ютюб " посредством платформата за реклама във видеата.

Тези хонорари зависят от няколко фактора, вариращи от вида и известността на лейбъла (музикалната компания), който съставлява обособените реализатори до това от коя страна са хората, които са гледали видеоклиповете.

Така формален музикален видеоклип в " Ютюб " за реализатор от огромен лейбъл може да генерира смесена междинна стойност от 0,0038 $ на ревизиране в САЩи, само че приблизително в международен мащаб сумата спада до 0,0026 $ за " стрийм ". Ако даден клип се гледа от клиенти на услугата " Ютюб премиум " (YouTube Premium), възнагражденията нарастват, както в Съединени американски щати, по този начин и приблизително за останалата част от света.

Важно е да споменем и че клипове на консуматори, които употребяват музика на известни реализатори също носят приходи в касите на музикалните компании, като в този случай те получават към 0,0021 $ за ревизиране.

В този ред на мисли " Билборд " пресмята, че музикален клип с 1 милиарда гледания генерира на изпълнителите доходи от към 2,6 млн. $. Това несъмнено е сумата, получавано от музикалната компания, която взима " лъвския къс ", а по веригата пари получават и композиторите и другите музиканти и създатели взели участие в основаването на видеото.

Интересен факт е, че като цяло с най-вече гледания в " Ютюб " не са безусловно клипове на известни музиканти, само че и такива на създатели, които по-принцип са отвън радара. Такъв образец е " бебешкият " шлагер " Бейби шарк " (Baby Shark) на южнокорейската компания " Пинкфонг " (Pinkfong), който е първият видеоклип, минал бариерата от 10 милиарда гледания и заемащ сега първата позиция с над 12,5 милиарда проявления. В резултат на това, както и на други клипове, азиатската компания усили приходите си от " Ютюб " от 8 милиона $ през 2015 до над 27 млн. $ по данни за 2020 година на " Кей И Ди Глоубъл ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР