Преди известно време пуснах пост за култовия герой, вечен мокър

...
Преди известно време пуснах пост за култовия герой, вечен мокър
Коментари Харесай

След Дарси следва Найтли

Преди известно време пуснах пост за паметния воин, безконечен влажен сън и пример за прекрасен, прелъстителен, интелигентен, грамотен, великодушен, милосърден и доблестен мъж за дамите от всички възрасти (макар и малко горделив, високомерен и обидно снизходителен), мистър Дарси (чете се много, за моя изненада; чаках триумф, само че не толкоз голям).

В творчеството на гениалната Джейн Остин обаче съществува различен облик, който не му отстъпва по хубост, сексапил, просветеност, галантност, учтивост, скрита (винаги би трябвало да е такава) кристална душевна непорочност и добродушност. Кой е той ли? Мистър Найтли от " Ема ". И въпросът  още веднъж е: кой артист най-добре го е претворил и пресъздал на екрана (голям и малък), вдъхвайки му живот?

Има три версии – телевизионна на Би Би Си от 1996 година, за огромен екран от същата година и минисериал на Би Би Си от 2009 година Във втората Найтли е (признавам си) моят любим Джеръми Нортъм (става съвършено и за Дарси, а малко преди този момент беше идеалният брачен партньор, не основният воин – преводът “мъж ” е неверен – във филмовата версия на класиката на Оскар Уайлд) – леденостуден и вежлив, като глътнал бастун, цеди остроумията с половин уста и безшумно, все едно са бисери, мнението му е дефинитивно и гори като нажежено желязо, безукорен като мъж и човек.

В първата версия героят е тогава незнайният към момента Марк Стронг (също моя слабост) – италианец по рождение прочее (не си проличава всъщност), по-темпераментен и по-открит, припрян и елементарен за разчитане и разгадаване (имам поради възприятията към Ема), само че отново мечтаният благородник и денди, жертвоготовен и правилен до дъно.А Джони Лий Милър в най-новата версия? Уважавам неговата разностранност (Сик Бой в “Трейнспотинг ”, Шерлок Холмс във версията с жена Уотсън), също така към този момент е играл Едмънд Бъртрам (срамота е да не знаете кой е той, суфлирам – Фани Прайс), а сцената с бала, само че която кани грозноватата и без самочувствие Хариет Смит, с която никой не желае да танцува, той изиграва най-добре (нужно ли е да споделям, че “Найтли не танцува ”, само че се понася грациозно, повърхностно и самонадеяно по дансинга, съсловия над всички останали?). Но плешивее (както Матю Макфейдън) и е най-блед, еднакъв и предвидим макар вродената естествена класа и спестовната сбитост, която придава на облика (малкото е повече, нали знаете).

Отварям скоба – като Ема избирам Гуинет Полтроу макар ентусиазма, силата и чистотата на Ромола Гарай и без значение от убеждението ми, че в случай че има идеална жена, то Кейт Бекинсейл е нейното въплъщение. И по този начин?

Джеръми Нортъм е роден за ролята на Найтли, Марк Стронг му е почтена конкуренция (но има малко екзотична, сурова и не толкоз универсална хубост, макар че виждам да не правя оценка мъже), а Джони Лий Милър много им отстъпва. И незабавно ви споделям: изкуството не е лека атлетика – всяка ранглиста е предостатъчно субективна, условна и полемична и търпи рецензия и гневно противоречие!

Повече от Боян Атанасов можете да откриете в личния му блог, публикации от който публикуваме с неговото единодушие.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР