Преди истерията около черния петък и предвид пандемията и презапасяването

...
Преди истерията около черния петък и предвид пандемията и презапасяването
Коментари Харесай

Пазаруването и пандемията - успяхме ли да превключим на онлайн режим?

Преди нервността към черния петък и поради пандемията и презапасяването със артикули, редакцията ни реши да разиска с специалист в региона на онлайн магазините по какъв начин се развива тази услуга в България и по-специално - започнаха ли българите да посещават по-често онлайн супермаркетите? Нещо безусловно непривично за тях до предходната зима...

Разговаряме с Христо Янков - началник на онлайн магазините T MARKET . Христо има над 20 години опит в ритейл промишлеността, а през последните няколко години се профилира в подпомагането на бизнес дигитализацията и построяването на ефикасни процеси в организацията на компании.

Какви са преимуществата на извършването на покупки в онлайн супермаркетите?

Предимството е, че стоките идват до вратата ти и самото извършване на покупки е елементарно. Ние имаме и безвъзмездна доставка, постоянно сме в точния момент, изискванията за връщане са повече от положителни и реагираме бързо.

С опцията за онлайн извършване на покупки няма потребност хората да излизат и да мъкнат торби. Заради пандемия ние инвестирахме доста, с цел да може да осигурим на клиентите си и тази услуга. Защото към момента е доста значимо да няма скупчвания от хора и да може без да се постанова на човек да излиза, да получи у дома нужното му.

Друго наше преимущество е, че в T MARKET Онлайн цените са същите като във физическите ни магазини, тъй като държим да осигуряваме на клиентите си ниски цени и положително качество. Това е наш главен приоритет, откогато стъпихме на пазара преди 15 години.

Само до преди две години на никого не му хрумваше да си купува хранителни артикули онлайн...

Да, по този начин е, само че би трябвало да се знае, че по света това е традиция от години. По този метод се пазари да вземем за пример в Корея, където на метростанциите има пълноразмерни витрини и можеш да си поръчаш всичко по телефона, а до момента в който си стигнеш у дома, пратката към този момент да те чака там. Най-вероятно и ние ще създадем същото у нас след няколко години, само че сега вършим първите стъпки. Това е бъдещето, а изключително сега целият свят към този момент живее по друг метод.

А какви са вашите преимущества в това отношение спрямо конкуренцията?

Предимствата са ни преди всичко, цени, които са приети от клиентите като едни от най-хубавите на пазара, безплатната доставка - това е доста съществено наше преимущество, което използваме, а на трето място, това е разнообразието от артикули, което при нас е съществено и това се прави оценка добре от потребителите.

Колко продукта оферирате в T MARKET Онлайн?

Над 5 000, като всеки месец се пазарят над 80% от изложените в уеб страницата ни продукти. През октомври съвсем 4 000 бяха другите продукти, които са закупени от уеб страницата ни.

Как решихте да стартирате с онлайн продажбите?

Този бизнес стоеше пред нас като тематика, защото компанията майка на " Максима България ", която е в Литва, има към този момент няколко години опит в тази сфера. Бяхме възнамерявали да пуснем сходна услуга след година или две. Предвид обстановката с ковид обаче ние безусловно за няколко седмици се наложи да превключим и да стартираме.

Това бяха първите ни стъпки, бебешки стъпки, с куп стопери и дребни проблеми, само че към този момент мога да кажа самоуверено, че сега сме на много положителни позиции. И в действителност за няколко месеца успяхме освен да се стабилизираме на новото си място, само че и да тръгнем с огромни крачки напред.

Това не беше ли огромен риск за вас? Останалите огромни вериги май не пожелаха да рискуват...

Със сигурност беше риск. Знаехме, в това число и от опита на съперници у нас и в чужбина, че този бизнес първоначално не е печеливш. Разходите са съществени, напъните са съществени, бизнесът като бизнес не е елементарен, защото желае много запас, освен човешки и систематичен, само че и логистичен. Поради което са малко фирмите, които ще поемат по този път.

Тоест вие, сега, в който сте почнали, сте били наясно, че няма да сте на облага, само че сте го създали все пак?

Абсолютно - да. Ситуацията беше изключителна и искахме да осигурим на клиентите си това улеснение.

Какво най-вече пазарят хората в T MARKET Онлайн?

Най-много се пазари от секцията плод и зарзават. После идват млечните артикули, алкохол, месни артикули. Също по този начин и огромни разфасовки на пакетирани храни и артикули, които никой не желае да мъкне от магазина до къщи...

А вижда ли се презапасяване със артикули?

Има сходна наклонност, само че тя не е в тези мащаби, в които беше при започване на епидемията.

Какви са изискванията за връщане в T MARKET Онлайн? Може ли да се върне нещо купено?

Да, несъмнено. Клиентът има опцията да върне стока, да я размени с друга или да му се върнат парите. Така че хората могат да бъдат спокойни.

И въпреки всичко хората не се ли тормозят, че ще им донесат нещо, което не са поръчали и ще ги накарат да го платят и вземат?

Истината е, че при онлайн извършването на покупки клиентът има повече права в сравнение с при физическото, в магазина. И хората последователно се научиха, знаят какво желаят, наблюдават, търсят противоположна връзка и в случай че има противоречие, имат телефона, имат противоположна връзка с нас. А ние изключително държим на тази противоположна връзка освен за възможни рекламации, само че и с цел да сме сигурни, че клиентът е получил това, което е поръчал и е останал удовлетворен. От което пък и ние оставаме удовлетворени.

Повече пари ли оставят хората при онлайн извършването на покупки, в сравнение с физически в магазина?

По данните, които имам, е доста повече. Може би тройно се пазари онлайн за разлика от това, което би купил клиент, в случай че е във физически магазина.

Сега онлайн може да се пазари единствено в София и Пловдив. Имате ли проект за по-нататък?

Да, гледаме самоуверено напред и предвиждаме нови местоположения в други градове. Задвижихме доста пламенно нещата и умножихме десеторно обсега си. От идната седмица планираме да удвоим потенциала си в София по две, още един път. Което ще даде съществено преимущество в обслужването на клиентите ни.

Какво е бъдещето на онлайн супермаркетите в България?

Много съществено. Със сигурност този пазар с годините ще се умножава. Виждаме, че към този момент са десетки магазините, които са онлайн на пазара, едва ли ще оцелеят всичките, защото желае се запас, желае се сериозна подготовка, тъй че - да, пазарът ще се трансформира и ние ще се учим да живеем по нов метод. Както работата в къщи и онлайн образованието, по този начин и онлайн извършването на покупки ще стане нещо всекидневно.

Тоест смятате ли, че като свърши цялата тази нервност с вируса, хората към този момент ще са привикнали и това ще продължи по същия метод?

Категорично - да. Основното преимущество на онлайн извършването на покупки е спестяването на време, което и основно. Сигурен съм, че ще излезем от обстановката с навика да не си губим времето, а торбичката да ни чака пред вратата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР