Преди години НЗОК започна да заплаща изцяло иновативно лечение на

...
Преди години НЗОК започна да заплаща изцяло иновативно лечение на
Коментари Харесай

Лечението на Паркинсон. Устройствата за мозъчна стимулация – защо не се покриват от НЗОК

Преди години НЗОК стартира да заплаща напълно новаторско лекуване на болните в напреднал етап на Паркинсон. До края на предходната година. Така пациентите, на които им се постанова интервенция за имплантиране на устройство за дълбоко-мозъчна стимулация или замяна на батерията на устройството, биват неприятно сюрпризирани - става известно, че би трябвало да заплатят 6 хиляди лв.. За страдание за част от хората, най-вече пенсионери, сумата е непостижима.

Алекс Донев срещна феновете с едно семейство, сблъскало се с тази компликация - Евда Бирова-Кръстева, диагностицирана с Паркинсон и нейната щерка Мария Кръстева.

Гост в студиото на Българска национална телевизия " Денят стартира " е проф. доктор Красимир Минкин, специалист-неврохирург от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ".

Тези импланти може да оприличим на пейсмейкърите за сърце, единствено че, това е пейсмейкър за мозък, след време може да се изтощи батерията. Средният живот на незареждащите се акумулатори е към 4 години, промяната е обикновена и лишава половин час. Не е хирургична компликация, само че съставлява финансов проблем, тъй като не се сменят единствено батериите, а целият генератор. това е скъпата част от импланта и е към 90% от цената му. Това изясни доктор Минкин.

Ние въведохме много мъчно метода в България през 2013 година и тогава трябваше със средства на пациента да бъдат закупувани тези устройства. През 2019 година за благополучие, след дълга битка с НЗОК, методът беше изцяло финансиран и нито един от вградените пациенти след 2019 година не е заплащал и стотинка.

Той показа изненадата си, че някой връща нещата " крачка обратно ", като изисква възнаграждение на 10% от цената, което е към 6000 лева, откакто към този момент сме в унисон с Европа, където този способ се покрива изцяло.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР