Преди години, когато се роди малкият ми син, се сблъскахме

...
Преди години, когато се роди малкият ми син, се сблъскахме
Коментари Харесай

Avène - там, където водата лекува

Преди години, когато се роди дребният ми наследник, се сблъскахме с диагнозата атопичен дерматит или така наречен атопична екзема. Това е едно от най-често срещаните възпалителни болести на кожата. През последните десетилетия се следи увеличение на честотата му, като най-засегнати са децата в ранна възраст, само че се срещат случаи и при възрастните. Симптомите му бяха доста по-тежки от типичните за възрастта му (2-3 месеца) и с изключение на сърбежи и присъщата кожа постоянно огромна част от тялото му се покриваше с ужасни люспи. Търсенето на подобаващ артикул, лекуването и тежките моменти, през които преминахме, бяха изтощителни и доста стресиращи. Въпреки това съм признателна, че при нас тази болест се прояви в извънредно ранна възраст и отшумя, откакто синът ми навърши годинка. Така споменът за безсънните и неспокойни нощи остана единствено за нас, неговите родители.

За страдание, това не всеки път се случва на всички наранени и доста постоянно този проблем се задълбочава и остава за цялостен живот. Децата и родителите страдат извънредно доста, не водят естествен и пълностоен живот. Някои родители даже вземат решение да спрат децата си от учебно заведение, с цел да ги предпазят от реакцията на близките и от спомагателни здравословни затруднения. Винаги когато видя детенце с атопичен дерматит, ме свива сърцето и незабавно се връщам към загатна за претърпяното от нас – за сълзите, за чувството за цялостна беззащитност и изтощение, за потребността от съответна помощ и съвет. Иска ми се все по-малко хора да страдат от атопичен дерматит, само че като болест на актуалното общество, той става все по-често срещан и осезателен. Tериторията, в която се намира изворът на термалната вода Avène, e част от Национален естествен парк " Горен Лангедок ". Като родител, минал през това предизвикателство, мога да споделя от персонален опит кои са трите най-важни неща, с цел да се оправиш с казуса: да откриеш добър дерматолог; да ползваш подобаващите артикули за хидратация; да продължиш да ползваш продуктите за хигиена и грижа даже и в интервалите на ремисия.

Съвсем неотдавна имах щастието да посетя едно вълшебно място с задача да оказва помощ на хора, страдащи от дерматологични проблеми – Хидротерапевтичен център Avène. Разположен е в Южна Франция в непосредствена непосредственост до живописното и доста малко селце Avène, в подножието на планината Севени в долината на река Орб. Когато навлезеш в местността, незабавно разбираш, че си попаднал на особено място – в него като че ли времето е спряло, а хубостта на планината и горите незабавно кара ритъма на сърцето ти да забави ход и се отпускаш. Най-хубавото е, че през 1973 година държaвата основава Национален естествен парк " Горен Лангедок ", включващ територията, в която се намира изворът на термалната вода Avène. Това в допълнение подсигурява отбраната на този район, както и качеството и лечебните свойства на употребената в центъра термална вода.

Когато влезеш в центъра и се срещнеш със чиновниците, разбираш, че тези хора имат задача. Посветени точно на нея, те имат едно особено топло лъчение. Веднага си даваш сметка, че тук всички освен работят, само че и имат вяра – имат вяра, че всички хора имат право на първокласен живот, схващане, помощ, усмивка и съвет. Сигурна съм, че, един път попаднал тук, човек схваща, че има светлина в тунела, като тя мигновено става част от всекидневието му. Сякаш светлината е част от лекуването в центъра – струи отвред. От умивките по лицата на всички, които работят в центъра; от терапиите и работата с пациентите; от общите пространства и помещения; от другите ателиета и групи, които се провеждат за пациентите и техните придружители.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР