Преди година избухна първото огнищена Covid-19 във ферма за норки

...
Преди година избухна първото огнищена Covid-19 във ферма за норки
Коментари Харесай

Има ли Covid-19 в българските ферми за норки

Преди година избухна първото огнищена Covid-19 във плантация за норки в Нидерландия. До през днешния ден над 400 са засегнатите ферми и към 20 милиона са убитите норки единствено в Европа.

В общо мнение от Световната здравна организация (СЗО), Световната организация за здраве на животните и Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации (ОПЗ) се предизвестява, че има забележителен риск за разпространение на Covid-19 от норки към хора.

В доста европейски страни се наложи изтребване на животни и затваряне на ферми.

У нас Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), към момента отхвърля да покаже резултатите от тестванията в двете ферми за норки, оповестиха пред Радио София от съдружие “Кампании и активизъм за животните в промишлеността ” (КАЖИ).

„ Вслушвайки се в рекомендациите на СЗО и Европейската комисия, на 12 април БАБХ вкара Програма за надзор и контрол на Covid-19 при норки. Основната мярка в тази стратегия е да се тестват ежеседмично най-малко по няколко трупчета на норки. Ние обаче по този начин и не получихме копия от проби, с цел да се убедим във верността на оповестените резултати. Било комерсиална загадка “, означи пред Радио София Стефан Димитров от Управителния съвет на КАЖИ.

По проблема Антония Каменичка беседва със Стефан Димитров.

В осъществяване на правосъдно решение на Административния съд, Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) е предоставила в законоустановения период писмена информация по запитването на съдружие КАЖИ, постъпило по реда на ЗДОИ, касаещо осъществени проучвания на норки за SARS-Cov-2 в интервала 21.10. - 14.12.2020 г. 

Резултатите от извършените изпитвания на проби от норки в интервала са негативни за Covid-19.

При инспекциите осъществени във фермите за норки не са установени нарушавания по отношение на прилаганите ограничения против разпространяването на Covid-19. 

Към днешна дата има постъпило ново питане от сдружението, което се преглежда. “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР