Преди две години Порше 911 Турбо“, управлявано от 20-годишният Георги

...
Преди две години Порше 911 Турбо“, управлявано от 20-годишният Георги
Коментари Харесай

Георги Фиков, който едва не уби група младежи и продължи да си дрифти с Поршето, може и да се размине с леко наказание

Преди две години „ Порше 911 Турбо “, ръководено от 20-годишният Георги Фиков, излетява от пътя Ахтопол-Царево. То връхлита паркирана кола и едвам няколко метра разделят нейните пасажери от гибелта. Днес младежите, оживели като по знамение, се съмняват, че богаташкото синче въпреки всичко ще се размине с леко наказване.

Всичко се случва на 9 август 2022 година към 20 часа. Фиков губи надзор над Поршето и излиза от пътя.

Спортният автомобил удря единият паркиран автомобил на компанията, към който вървят двама мъже. Преобръща се и минава на метри от втория, на капака на който се е подпряла млада жена

Цялата преживелица е снимана от камери.

 Георги Фиков Снимка: Фейсбук

Фиков получава натъртвания и охлузни рани. А другите се отърват по знамение. Пробите на водача за алкохол и опиати са негативни. В процеса на следствието на злополуката още на място очевидци дават показания, че минути преди злополуката, по тесния планински път, Фиков е изпреварвал рисково на няколко пъти.

Въпреки грубото нарушение на Закона за придвижване по пътищата Районна прокуратура – Бургас стартира следствие на закононарушение по член 343 Наказателен кодекс. То е за причиняване на пътнотранспортно произшествие по несъобразителност. С тази дефиниция не са съгласни оживелите по знамение при злополуката.

Те упорстват следствието да е за съзнателно закононарушение по член 325. Той визира престъпления, при които жестоко е нарушен публичния ред и се показва очевидно пренебрежение към обществото. Когато тези хулигански дейности са осъществени при ръководство на моторно транспортно средство наказването е отнемане от независимост до три години и лишаване на шофьорската брошура за избран интервал.

При настоящето обвиняване Фиков е застрашен едвам от година затвор или пробация

 Георги Фиков Снимка: Instagram

През август тази година 20-годишното момче с Поршето още веднъж попадна под светлината на камерите. SafeNews напомня, че той бе сниман да дрифти на жълтите павета с ремонтирано Порше, само че със същия номер.

„ Богаташкото синче Георги Фиков е платило пет цифрена сума в КАТ с цел да получи регистрационна табела с числата на рогатия – СВ6666ХК, издадоха източници от “6-ти септември ”. Таткото се споделя Георги Валтеров Фиков и има няколко компании, които внасят и отдават под аренда първокласни коли. Част от сдруженията му са “Нутра Пауар ” ЕООД, “Буба карс ”, “Лукс Кар къмпани ” и счетоводна къща “Деконт 1 ”, написа Диана Русинова по това време във Фейсбук.

По-късно стана ясно, че Фиков е санкциониран. Пред NOVA бащата отбрани синчето си, като съобщи, че той не е дрифтил. Просто е изпуснал колата.

„ Аз на следващия ден отивам да си връчвам книжката. Те ми писаха акт, просто си изпуснах колата от надзор, те ми написаха акт. Понасям си следствията и на следващия ден отивам да си предам книжката ”, сподели младият Георги Фиков.

Колата му обаче е снимана на безусловно същото място, в безусловно същата обстановка още няколко пъти, макар тези изказвания

Бащата на Георги Фиков, който също се споделя Георги, не видя проблем.

„ Аз това не бих го нарекъл дрифт. Просто му е изпуснала колата, може би ”, разяснява Георги Фиков – татко.

 Георги Фиков Снимка: Фейсбук

Именно тези нови изцепки накараха целелите при злополуката край Ахтопол напишат писмо до РУ-Царево и клона на Районна прокуратура – Бургас в Царево. С него което желаят покачване на по-тежко обвиняване на отговорния лидер.

Отговор на писмото досега няма

Същият сигнал е изпратен до Окръжния прокурор на Бургас. Отговор идва от наблюдаващия делото прокурор Дилиян Царев, който показва:

„ Произнасяне по по този начин направените претенции не следва да прави, доколкото същото касае изговаряне на въпрос всъщност, в миг, в който производството се намира на стадий на следствие като следва и осъществяване на редица процесуално-следствени дейности в тази връзка “.

Царев цитира глава 18 от Наказателно процесуалния кодекс, съгласно която произнасянето на прокурора може да стане след „ след довеждане докрай на следствието “ и след запознаване с всички събрани доказателствени материали, взети както поотделно, по този начин и в тяхната цялост. Наблюдаващият делото прокурор добавя, че изговаряне в по-ранен стадий би довело и до нарушение на правилата за обективност, всестранност и цялост и незаинтересованост, залегнали като съществени правила в актуалното правосъдие.

„ Възмутени от това безучастие на наблюдаващия прокурор, отправихме сигнал до Върховната прокуратура, в което изложихме фактологията по делото и поискахме да бъде извършен надзор върху активността на Районната и Окръжната прокуратура в Бургас “, пишат до „ Дневник “ засегнатите.

Резултатът е изпращането на преписката по подготвеност на Окръжната прокуратура – същата прокуратура, за чиято инспекция е сезиран по висшия орган.

Проверка в Районна прокуратура – Бургас сподели, че две години и половина след злополуката край Ахтопол по нея към момента върви следствие

Говорителят на институцията прокурор Зорница Щърбева посочи, че наблюдаващият прокурор е повдигнал обвиняване по чл 343, писмен знак „ а “ – злополука по несъобразителност, при която са нанесени съществени материални вреди.

Тя добави, че следва материалите по случая да се предявят на засегнатите страни, които откакто се срещнат с тях, могат да изложат претенции, бележки и възражения, в това число и с гледище за по-тежко наказване на виновника. Обвинението може да се промени и при появяването на нови доказателства. Всички възражения на страните се изпращат на наблюдаващият прокурор, който би трябвало да се произнесе по тях.

Източник: Дневник

Още вести четете в категорията Крими&Темида 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР