Преди двадесет години американският държавен секретар Колин Пауъл изнесе доклад

...
Преди двадесет години американският държавен секретар Колин Пауъл изнесе доклад
Коментари Харесай

“Епруветката на Колин Пауъл”: Как САЩ изфабрикуват повода за нахлуване в Ирак

Преди двадесет години американският държавен секретар Колин Пауъл изнесе отчет пред Организация на обединените нации за " химическите оръжия " на Ирак. Той сподели епруветка – сякаш с рисково вещество. След това американците нахлуха в Ирак. И там не откриха нищо от това, за което приказва шефът на външнополитическото им ведомство.

Американско-британски съюз

Президентът Джордж Буш и министър-председателят Тони Блеър бяха извънредно нападателни към Багдад. Говореше се за оръжия за всеобщо заличаване (ОМУ), сякаш притежавани от Саддам Хюсеин.

През 2000 година Организация на обединените нации сътвори Комисия за контрол, надзор и ревизия (УНМОВИК), която трябваше да предотврати производството на сходни оръжия в Ирак.

През септември 2002 година Лондон подава сигнал. Неговите създатели, основният измежду тях Дейвид Кели, настояват, че Багдад разполага с химически оръжия за всеобщо заличаване и че иракчаните могат да разпрострат бойни системи за нахлуване - мобилни лаборатории - единствено за 45 минути.

Скандална оставка

Преди това Кели е взела участие в десетки задачи на УНМОВИК. Въпреки това никой с изключение на американците не го поддържа, напомня Игор Никулин, някогашен член на комисията на Организация на обединените нации по биологични и химически оръжия.

„ Всичко това направи доста необичайно усещане, множеството от инспекторите не повярваха на отчета, те одобриха, че е направен под напън от Съединените щати. Тогавашният шеф на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) Хосе Бустани също изрази песимизъм. И американците в действителност го принудиха да се отдръпна. Те не получиха нужните гласове нито в ОЗХО, нито на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации и просто прибягнаха до изнудване ”, спомня си той.

Бустани, влиятелен бразилски посланик, в действителност напуща поста предварително, което е невиждано събитие за това време и неговата позиция. Синът му тогава учи в Съединени американски щати. „ Въпросът беше подложен по този начин: или ще намерят нещо неразрешено у индивида и ще го вкарат в пандиза за 25 години, или Бустани ще се отдръпна “, изяснява Никулин.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Кофи Анан също не има вяра на английската версия. Той се пробва да избегне военно решение, няма нищо срещу, в случай че Хюсеин откри леговище, да вземем за пример, при либийския водач Муамар Кадафи. Той също няма нищо срещу, самолетът в Триполи стои на летището в подготвеност. Въпреки това, до момента в който мирните начинания буксуват, Съединени американски щати показват своята аргументация за нахлуването.

Загадъчен прашец

На 5 февруари 2003 година, по-малко от шест месеца след отчета на Кели, Колин Пауъл предлага Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да разиска иракското ОМУ. Той, сходно на британците, приказва за мобилни лаборатории.

" Това са камиони и вагони, скрити от инспекторите. За няколко месеца те могат да произведат толкоз биологична отрова, колкото Ирак е създал в годините, водещи до войната в Залива ", сподели държавният секретар. И показа епруветка с някакъв прахуляк.

Още когато стартира войната, Кели призна в изявление за “Обсървър ”, че не е имало мобилни лаборатории, това е неточност. И през юли 2003 година той е открит мъртъв покрай личната си къща. Официалната версия е самоубийство.

Общо отменяне

Андрей Бакланов (в тези години - съветският дипломат в Саудитска Арабия, прилежаща на Ирак) напомня, че целият свят остава засегнат от изцепката на Пауъл в Организация на обединените нации.

" Дипломатите са подготвени хора, изключително във връзка с сигурността. И преди е имало произшествия, да вземем за пример, получавали са пратки с прахуляк. Но никой от чиновниците не е достигал дотам на неблагоразумие ”, припомня той.

" Как може едно отровно вещество да бъде пренесено през няколко линии на надзор?. Имаше два разновидността, и двата неприятни. Или Пауъл блъфира, което значи, че пред нас стои измамник и демагог. Или той е безусловно безконтролен, което е извънредно рисково за една велика мощ ”, добавя дипломатът.

Тогава Пауъл разяснява, че епруветката единствено символизира количеството вещество, което може да аргументи забележителна щета.

" Беше доста по-късно. Но той не опроверга нищо незабавно. Искаше да впечатли ", акцентира някогашният дипломат.

Подвеждане от Централно разузнавателно управление на САЩ

Сергей Орджоникидзе, някогашен заместител общоприет секретар на Организация на обединените нации, счита държавния секретар за жертва на американското разузнаване и възприятие за дълг.

" Няма да кажа нищо неприятно за Колин Пауъл. Беше допустимо да се договаря с него по най-трудните проблеми. Въпреки че е военачалник, той успяваше да отбрани ползите на страната си много внимателно, учтиво, от време на време с комизъм ", спомня си дипломатът. „ Що се отнася до епруветката, това е разбираемо: всеки на негово място би направил същото. Той не можеше да се съмнява в данните от разузнаването. Военен, Пауъл се довери на разследващите организации. Пауъл, несъмнено, беше измамен от Централно разузнавателно управление на САЩ ”, счита той.

През март Съединени американски щати и Англия нахлуват в Ирак. Година по-късно Пауъл се покайва. „ Когато сформирах отчета през февруари 2003 година, той се основаваше на най-проверената информация, която Централно разузнавателно управление на САЩ ми даде. Но се оказа, че източниците са неточни и погрешни, а в някои случаи и съзнателно подвеждащи. Не съм удовлетворен от това и скърбя “, сподели той.

Преживян срам

Оръжия за всеобщо заличаване по този начин и не биват открити в Ирак, което хвърли сянка както върху Буш-младши, по този начин и върху Блеър, който по това време е заседнал в абсурда към подозрителната гибел на Кели.

Но точно Пауъл се трансформира в една от главните изкупителни жертви в медиите, макар че той показва единствено формалната позиция на Съединените щати.

„ Не мога да отговоря за други страни, само че Русия, несъмнено, имаше най-сериозни подозрения по отношение на данните, показани от британците и американците ”, споделя Орджоникидзе, „ Саддам просто увърташе дълго време. Той не отхвърли непосредствено че има оръжия за всеобщо заличаване, само че развеждаше инспекторите. Разбира се, не откриха нищо. С тази тактичност Хюсеин сътвори един тип щит против експанзията, като че ли намеквайки, че има нещо, което да отблъсне нашествието. Нашите специфични служби смятаха, че няма оръжия за всеобщо заличаване ”, добавя дипломатът.

И тогава се случи епруветката. " Тя се трансформира в спусък. Може единствено да се гадае кой я измисли - самият Пауъл, Централно разузнавателно управление на САЩ, Белият дом. Но, имайте поради, държавният секретар, откакто напусна поста си, напусна и огромната политика, макар че получи изкусителни оферти. Това демонстрира, че той в действителност е човек със съвест и понесе тежко позора ", спомня си Орджоникидзе.

Неизбежността на нашествието

В Москва, където не имат вяра на американците и британците, се опълчват на военната интервенция. Полагат дипломатически старания.

" Изхождахме от неизбежността на експанзията. Видяхме концентрирането на войски към Ирак, образуването на " пестник " за офанзива. Това коства доста пари - просто по този начин никой не би го направил. Не можеше да се планува датата на нахлуването, само че се усещаше неизбежност ”, спомня си Бакланов.

Русия инициира основаването на така наречен Механизъм на съидейниците, с цел да се сплоти с европейските страни. Но в последна сметка губи от американците.

„ Никой в действителност не застана на страната на Съединени американски щати, с изключение на британците. Вашингтон подцени нееднозначността на обстановката – отчетите за неналичието на оръжия за всеобщо заличаване в Ирак също бяха неубедителни и непълни – и поясниха всичко в своя изгода ”, прецизира Бакланов,

Сергей Орджоникидзе счита, че нахлуването е станало неизбежно значително заради обстоятелството, че Русия по това време не е била подготвена за спор със Запада. " Тъкмо набирахме мощ, имаше предпочитание да преговаряме, да водим бизнес " по добър метод ". Не искахме борба. Опитахме се да повлияем по някакъв метод на обстановката политически, само че това не беше военна борба, както да вземем за пример през 50-те години на предишния век, когато Хрушчов бях подготвен да се застъпи за Египет. Времената бяха други и страната ни имаше разнообразни благоприятни условия “, споделя той.

„ Епруветката на Пауъл “, която послужи като медийно опрощение за акцията в Ирак, коства скъпо на света. Именно поради разрушаването на държавността в Ирак с нова мощ се оповестиха терористичните групировки, които по-късно оформиха гръбнака на „ Ислямска страна “. За американската политика случилото се на 5 февруари 2003 година е една от най-големите загуби на известност в историята. Както и персонално за някогашния държавен секретар Колин Пауъл.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР