Преди два дни службата за мониторинг на ЕС, Copernicus публикува

...
Преди два дни службата за мониторинг на ЕС, Copernicus публикува
Коментари Харесай

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Преди два дни службата за мониторинг на Европейски Съюз, Copernicus разгласява изображение от спътника Sentinel-3, показващо облака прахуляк, щръкнал над Южна Италия, Малта, Гърция, Либия и Тунис. Гигантска прашна стихия от пустинята Сахара обхвана огромна част от Южна и Източна Европа, оставяйки средиземноморските ваканционни горещи точки като Гърция и Малта със замърсяване на въздуха до 10 пъти над целесъобразните равнища, написа independent.co.uk.
Облакът от прахуляк „ оказа негативно влияние върху качеството на въздуха в засегнатите страни и може да аргументи лимитирана видимост и кален дъжд, примес от дъжд и прахуляк “, предизвести службата за мониторинг на Европейски Съюз „ Коперник “. Подобен облак прахуляк обгърна Иберийския полуостров преди десетина дни като засегна Испания и Португалия. Изображенията от спътника Sentinel-3 посочваха облака, който се носи над Южна Италия, Малта, Гърция, Либия и Тунис.
В Атина видимостта беше понижена, а управляващите на гръцкия остров Крит оповестиха за частици във въздуха, надвишаващи 50 микрограма на пространствен метър. Хората с респираторни проблеми, дребните деца и възрастните хора бяха посъветвани да останат на закрито, когато е допустимо.
Ето по какъв начин грък разказва в обществените мрежи гъстия въздух, породен от явлението: „ Сякаш въздухът е цялостен с крем на прахуляк. “

Траекторията на сахарския прах 

Метеорологичните условия в Сахара се въздействат от климата на Сахел. Това метеорологично положение дефинира посоката, скоростта, надморската височина, траекторията, изминатото разстояние и продължителността на сахарския прахуляк в близките райони. 
Траекторията на сахарския прахуляк се мери посредством видимостта на облака, регистрирана от синоптиците.
Прахът от Сахара може да пътува на огромни дистанции през тропосферата. Траекторията му е разграничена на три категории. Тази на запад, известна още като трансатлантически превоз, доближава до Гвинейския залив, Карибите, Съединени американски щати и Южна Америка. Траекторията на север е към Средиземно море и Южна Европа и от време на време може да се простира още на север – до Скандинавия. Последната е тази на изток към източното Средиземноморие и Близкия изток. Понякога прахът от Сахара може да стигне и до Япония по източната траектория.
Оценката на отлагането на прахуляк от тези траектории е 170 Tg/годишно в Атлантическия океан, 25 Tg/годишно в Средиземно море и 5 Tg/годишно в Карибите.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР