Преди доста години, когато избирателите, отиващи до урните, започнаха осезаемо

...
Преди доста години, когато избирателите, отиващи до урните, започнаха осезаемо
Коментари Харесай

За последно: Избирателите предупредиха политиците

Преди много години, когато гласоподаватели те, отиващи до урните, започнаха осезаемо да понижават, мнозина твърдяха, че това се случва, тъй като българите са заживели по-добре. Нещата в страната вървят, политиката се възстановява, хората не се вълнуват от идеологии и по тази причина по-малко гласоподават – по този начин се говореше. Е, в този момент страната изпада от рецесия в рецесия, политиката се трансформира в зверилник, а жителите се интересуват от изборите по-малко от всеки път. Така че тази догадка не устоя.

Ето какви са сухите обстоятелства. На парламентарните избори през 2009 година – последните за първото десетилетие на века – гласоподаваха 60.20 % от гласоподаватели те. На вотовете през идващите 10 години интензивността се движеше към 50 на 100: през 2013 година – 51.33 процента; през 2014 година – 48.66 %, а през 2017 година – 54.07 %. Изглеждаше, че трайно ще се задържим към такива стойности. Това като че ли се удостовери на първите избори за депутати за тази година на 4 април, когато гласоподаваха 50.61 %.

На втория избор на 11 юли обаче пристигна огромната изненада – гласоподавателите се смъкнаха до 42.19 %. А след изборите на 14 ноември, когато участваха единствено 40.23 на 100, стартира да се обрисува наклонност – към 60 % от българите не желаят да гласоподават. Това се повтори даже на президентските избори, от които нормално чакаме по-широко присъединяване – нали разрешават на жителите да изберат съответен претендент, а не партиен анонимник.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР