Преди дни здравният министър проф. Николай Петров призна, че у

...
Преди дни здравният министър проф. Николай Петров призна, че у
Коментари Харесай

Кметът на Поморие: Държавата е абдикирала от общинското здравеопазване

Преди дни здравният министър проф. Николай Петров призна, че у нас има застрашени от банкрут лечебни заведения. Пръв по-видим бе казусът с болничното заведение във Враца, където се оказа, че месеци наред работещите са получавали сред 100 и 400 лв. месечно. Заваляха всеобщо оставки и след това се стигна до дотация по неотложност за болничното заведение в размер на 50 00-100 000 лева за два месеца. Взе се и решение да се провиснал още 300 000 лева финансова помощ.

Днес на разположение е същият проблем с общинската болница в град Поморие. Едва 60% от заплатата си са получавали лекарите от МБАЛ - Поморие, а последното им заплащане е било през месец юли тази година. Персоналът всеобщо напуща, което блокира работата на здравното заведение. Субсидии по неотложност от страна на страната, обаче, няма. Опрадванието на министър Петров: "Болниците са търговски сдружения, задълженията им са над половин милиард, а страната няма право да им дава помощи ".

Според кмета на Поморие Иван Алексиев заплахата за болничното заведение е резултат от неприятната политика в опазването на здравето - има цялостна неравнопоставеност сред общински, държавни и частни лечебни заведения. Пред Actualno.com той показа, че дни наред нито един представител на формалните управляващи в страната не се е свързал с него, с цел да дискутират комплицираната обстановка. Ето какво показа още Иван Алексиев!

Г-н Алексиев, какво се случва с болничното заведение в Поморие? Глоба от Сметната палата, в случай че Община Поморие извади пари от бюджета, с цел да я избави?

Дали ще има санкция не знам. Принципно вършим нарушаване, тъй като болничното заведение е комерсиално сдружение, това в тази ситуация ще се яви държавна помощ. Тези пари са като дотация за болничното заведение, тъй като тя е комерсиално сдружение, само че с общинско присъединяване. Сградата е общинска и тази прехрана може да отиде да вземем за пример за възобновяване на постройката, поправки и така нататък Тоест без значение, че болничното заведение е общинска, ние не можем да преведем пари за заплати на работещите там, това би било нарушаване. Грешно е изказванието "болницата е общинска ", не е – единствено постройката е, а това вътре – комерсиално сдружение, е с общинско присъединяване. Работниците няма контракт с общината, с цел да мога да изплатя заплатите им.

Здравният министър изясни, че не може да вземе отношение към общинските лечебни заведения. Аз бих му задал въпроса: "Ние в коя страна живеем, българи ли сме или талибани... Как тогава страната превежда пари на други държавни търговски сдружения, в тази ситуация и лечебни заведения, а един миг изяснява, че няма отношение към лечебните заведения? Не е съществено, че страната няма отношение ".

Как ще коментирате обвиняванията към общините за неприятен мениджмънт на лечебните заведения?

При 70 общински лечебни заведения и 28 държавни такива регионални, в случай че 3 са добре, останалите са зле. Така че обвиняванията за неприятен мениджмънт не важат в тази ситуация. Бих се съгласил, в случай че 3 бяха зле, а 95 добре, тогава може би би било въпрос на неприятен мениджмънт, както споделя министърът. Така че, да, става въпрос за неприятно ръководство, само че от страна на министерството в провеждането на политиката в областта на опазването на здравето. Тоест неприятно ръководство от страна на министъра, неговия екип, шефа на НЗОК. Никой не ме е потърсил – нито от министерството, нито от здравната каса.

МБАЛ – Поморие не е оповестила банкрут. Хората подават оставки, тъй като желаят да има изясненост какво ще се случи оттук-насетне с така наречен общинско опазване на здравето. Какво следва през идната година...

Съвсем скоро завърши националната среща на Сдружението на общините в България, на която имаше обособен специфичен панел за общинското опазване на здравето. Асоциацията на общинските лечебни заведения беше поканила представители на здравното министерство и здравната каса, само че никой не пристигна. Няма на кого да си поставиш въпросите. Държавата е абдикирала от общинското опазване на здравето. Един кмет на община не може да стигне до даден министър, с цел да си изложи казуса. Допустимо ли е това в една естествена страна? Защо би трябвало да си споделяме през медиите?

А какво мислите за обстоятелството, че страната лиши на общините правото да стопанисват горските си площи?

Това е другият смехотворен проблем. По-смешен претекст от този, че общините са неприятни стопани, няма. Подлагали сме на поголовна сеч горите си... единствено че има една детайлност – всички общини са задължени да извършват избрани условия. Първо, имаме общински предприятия с горски шеф, който има уместно обучение, второ – имаме лесоустройствен проект, където са разказани всички гори, както и проект за сеч всяка година в границите на проекта. Още повече – преди да се стартира сеч, тя минава през решение на общински съвет. Ние като положителни горски стопани пазихме нашия горски фонд, само че за жалост държавния взе да понижава и виждате резултата. В Гърция дървесината се заплаща доста скъпо и страната като добър собственик реши да ни отнеме горите и в този момент всички общински гори, които са отнети и са в Държавния горски фонд, са подложени на всеобща сеч.

Населението сега няма от къде да си купи дърва за огрев, тъй като ние нямаме опция да продаваме. Ние освен, че не сечахме горите, само че и залесявахме там, където имаше потребност. В момента не се залесява, а се сече и се изнася за Гърция.

Какво ще кажете за равнището на възнаграждение в общинския бранш?

Доста постоянно напоследък се спекулира, че равнището на заплатите в общинския бранш е доста високо. Това надалеч не е по този начин. Направете си труда да разгледате в няколко общини у нас оповестените състезания за работни места. Там е посочено при какво възнаграждение стартират – 570 лв.. Всеки самичък може да реши какво можем да чакаме при такива заплати. Искаме опитни експерти, само че те не биха се съгласили да работят за тези пари. Дори да наемем одеве приключили експерти, повярвайте, след 3 години, когато натрупат опит и те ще предпочетат място с по-високо възнаграждение.

Защо толкоз години морските общини нямат общ градоустройствен проект?

Поради огромния интерес към застрояване. То нямаше да бъде реалност през днешния ден, в случай че се бяха взели ограничения по-рано. Общият организационен проект контролира и дефинира в кои зони тъкмо при какви параметри и индикатори ще се строи. Равда, Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас – всичко сред тях е застроено. Кой тогава има интерес да има регулация и правила? Конкуренцията е доста жестока, има доста банкрути, бизнесът не е това, което беше. Сега се заприказва за общи устройствени проекти с концепцията до 2019-та година да има такива... Само че сме позакъснели. Намесата на екоорганизациите също е основна – те постоянно апелират общите устройствени проекти. Сега стартираме нашият градоустройствен проект. На територията на община Поморие има три предпазени зони – няма по какъв начин да не засегнем някоя. Очакваме реакция от еколозите, само че те би трябвало да са наясно, че ние не желае да леем бетон, а да строим рационално и планово.

Каква е оценката ви за отминалия летен сезон?

Сезонът беше сполучлив, макар че юни беше по-студен и дъждовен. Но юли и август имаше извънредно доста туристи. Септември също се радвахме на хубаво време и туристи. Туристическият отрасъл е удовлетворен, общинската администрация също, защото нямахме огромни нарушавания. Щастливи сме, че Поморие към този момент се очерта като една хубава фамилна туристическа дестинация. Много фамилии с деца посещават Поморие. Надяваме се, че ще продължим да се развиваме в тази тенденция – да демонстрираме на туристите, че Поморие е спокоен и сигурен град.

Милена Славкова, Actualno.com

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР