Преди дни започнаха публикациите по голямото международно разследване Pandora Papers,

...
Преди дни започнаха публикациите по голямото международно разследване Pandora Papers,
Коментари Харесай

Досиетата от Делвата - митове, реалии, чекмеджета

Преди дни започнаха изявленията по огромното интернационално следствие Pandora Papers, което на български стана известно като " Досиетата Пандора ". Български сътрудник на следствието е уеб сайтът BIRD.bg. 
Досиетата от това чекмедже описват историята на милиарди парични знаци, които се разхождат по офшорните зони на необятния свят, където пък си ги връткат известни политици и други авторитетни хора. 
Българската част на следствието визира офшорните подвизи на Делян Пеевски, а Ефектът Пандора извади наяве шокираща загадка - цялостната смяна във външния вид на предприемача и някогашен народен представител, който се яви за малко в ДАНС и обществото го видя за пръв път от доста време. (Днес в следствието по аферата бе оповестено и името на Николай Младенов.)
Тук ще създадем едно етично отклоняване. Често пъти предмет на полемика става долколко е възпитано и морално да се разисква външният тип на който и да било. Някои да вземем за пример споделят: не можем ли да ненавиждаме хората поради злините им, а не поради килограмите? Аз бих отишъл и по-далеч: не може ли въобще да не ненавиждаме хората, без значение дали сме настроени враждебно към някои техни особености?
Така че тук вършим още едно конкретизиране - външният тип самичък по себе си не е предмет на нашата научно-популярна полемика и в никакъв случай не е бил тематика за подбив от наша страна. Обсъждаме го само, доколкото обемният (сега отслабнал) облик на героя дава отговор на политико-икономическия му тип. Край на отклонението.
***
А в този момент да създадем анализ на Досиетата Пандора и техния генезис. Тези значими данни изскочиха от... едно чекмедже! Тази сакрална за българина мебел бе посочена като източник на милионите изтекли документи (досиета) за офшорни комбинации на авторитетни хора по целия свят - От Путин, през Зеленски до Крал Абдула Втори и нашия Хомо Корпулентис. Атанас Чобанов, който работи от българска страна по " Досиетата Пандора ", сподели, че големият масив от тази сензитивна информация бил открит в " едно чекмедже в офиса на ICIJ " (Международен консорциум на проверяващите журналисти). 
Кутията на Пандора, която произлиза от античните гръцки легенди, в действителност е претърпявала разнообразни реформи през вековете. Първоначално поетите като Хезиод са я описвали като глинена делва, по този начин са я рисували и художниците сума време, до момента в който в 16 век хуманистът Еразъм Ротердамски в едно свое съчинение на латински трансформирал гръцката дума питос (глинен съд) на пиксис (кутия). Тъй като Еразъм имал огромен натурален разсъдък, неговата версия станала най-популярна в идващите епохи и до през днешния ден - делвата станала кутия. 
В наши дни, в епохата на автоматизираните преводи, в интернет могат да се намерят много машинно преведени сайтове, които пък пишат не за делва или кутия, а за Чекмеджето на Пандора  - тъй като в много езици думите за кутия и чекмедже съответстват, а изкуственият разсъдък към момента се затруднява да  " мисли " в подтекст. Подобна главоблъсканица поражда при доста думи с повече от едно значение, когато минат през машина за превод. Например английската дума paper има толкоз доста смисли, че някой може да преведе Pandora Papers като Банкнотите на Пандора или Ценните бумаги на Пандора, или Дисертациите на Пандора, и т.н. 
А дисертация за Кутията на Пандора не се написа елементарно, тъй като и самите гръцки легенди са един голям масив от противоречива информация (като флашките от чекмеджето на Pandora Papers). Митът за делвата, чийто похлупак отхлупила Пандора, има няколко версии още в древността. Съгласно най-утвърдената, Пандора е първата жена на Земята. Тя била основана от тиня и глина по заповед на Зевс, който я пратил да съблазни брата на Прометей (Епиметей). Този пък Епиметей имал някаква делва, която не трябвало да се отхлупва. Ако си нямаш работа - иди забранявай на първата жена да не любознания - както Ева с ябълката, по този начин и Пандора с делвата не устояла на изкушението, отместила капака и по Земята плъзнали всевъзможни несгоди и несгоди, а на дъното на делвата останала единствено Надеждата.
Цялата тая измама (подла като офшорна скица!) Зевс провел, тъй като го било гняв, че Прометей дал на хората огъня и те станали доста отворени.
И тук пък е моментът да упрекнем основателите на гръцките легенди, че са такива сексисти - етичните им стандарти са били доста ниски от днешна позиция! 
Цялата концепция с типа на отмъщението е много гинекофобска (женомразеща) - ядосал се Зевс на Прометей и на хората, пък решил да им отмъсти - по какъв начин? Като им сглоби една жена от глина и я прати да любознания по грънците, че да докара на човечеството всички неприятности на света. Тук има толкоз отрицателни стандарти, че ни заболяха бъбреците! 
Хич бива ли по този начин бе, уважаеми антични гърци! Не сте прави. И сте дебели! 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР