Преди дни се навършиха 165 години от деня, в който

...
Преди дни се навършиха 165 години от деня, в който
Коментари Харесай

Кварталното читалище и животът, който кипи в него

Преди дни се навършиха 165 години от деня, в който група деятели на културата основават първото българско читалище в Свищов. Същата година такива центрове, средище на културата и само място за просвещение по време на Османското господство, се появяват в Лом, Шумен и в доста други градове и села. През Възраждането общият им брой доближава 130. Смята се, че читалищата са един от факторите, спомогнали българите да запазят своя нравствен живот по това време.

Общият брой на читалищата все още е близо 3700, като с изключение на в огромните градове, читалища има и в доста дребните обитаеми места, където те са единствения останал извор на култура и даже на обществен живот. Някога тези места са съществували посредством финансовата поддръжка на заможни българи. Днес работят поради огромния възторг на локалните дейци.



Народно читалище „ Васил Левски 1928 ” в София е квартално читалище. Ще се изненадате обаче какъв живот кипи тук! Близо 150 деца от региона идват всекидневно, с цел да свирят на пиано, китара, акордеон, барабани, дудук, а дори и на гайда. Читалището обитава школи по съвременни, национални танци и балет. Тук има и школа по изобразяване. А дребната библиотека е цялостна, както с класики, по този начин и с съвременни книги за възрастни и деца. Прекрачи ли човек за първи път прага на постройката, схваща за какво тези места са били същинско средище на просвета в миналите съвсем 2 века. А не щеш ли и през днешния ден, когато те не всеки път са известни измежду младите, има читалища, в които културният живот процъфтява.



Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР